Cevizli sucuk Covid'e iyi geliyor mu? İşte faydaları

Cevizli sucuk Covid'e iyi geliyor mu? İşte faydaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koronavirüse tavsiye ettiği cevizli sucuğun faydaları saymakla bitmiyor. kalp-damar hastalıkları, kanser, kansızlık gibi birçok önemli hastalıklara iyi gelen cevizli sucuğun içindeki selenyum minareli sağlık açısından önemlidir.

Üsküdar’daki Ömer Öztürk Camisi’nde Cuma namazı kılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, cami çıkışı gazetecilere cevizli sucuk ikram etti. Bunu yiyene Covid’in işlemeyeceğine dair espiri yapan Erdoğan’ın açıklaması sonrası, ‘Cevizli sucuk koronavirüse (Covid) iyi gelir mi?’ Tartışmaları yaşandı. Koronavirüse karşı iyi gelip gelmediği bilinmese de bu gıdanın çok faydalı olduğu ortaya çıktı.

CEVİZLİ SUCUĞUN FAYDALARI

Eskilerden kışın tüketilmek için cevizli sucuklar yazlardan kurutulur ve kış aylarında gerekli enerji ihtiyaçlarını insanlar cevizli sucuktan karşılardı. Yüksek enerji veren cevizli sucuk aynı anda sağladığı besin kaynakları açısından da önemli gıda türlerinden biri oldu. 100 gram cevizli sucuk 332 kcal enerji verirken, 1260 miligram Potasyum, 139 miligram Fosfor ve 33 miligram sodyum içerir.

Potasyum açısından zengin, sodyum açısından fakir olması kalp- damar hastalıklarının engellemesi bakımından önemlidir. Cevizli sucuğun besin içeriği, üretim aşamasında kullanılan süt, bal, ceviz, dut ya da fındığın kalitesiyle alakalıdır.

Cevizli sucuk; Ca, K, P,Mg, S, Zn, Cu, Cl, l, CaO, SiO tarzında mineraller içerir. Enerji değeri yüksek proteinlere de sahip olan cevizli sucukta suda eriyen (A,D,E,K) vitaminler ile B grubu vitaminler de bulunur.

Bundan dolayı vücut su dengesinin korunmasında, doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, enzim, hormon üretiminde, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirmesin cevizli sucuk önemli bir besindir.

cevizli-sucuk-covide-iyi-geliyor-mu-iste-faydalari.jpg

Son 30 sene içerisinde kalp hastalıkları, kanser ve kısırlık vakalarında önemli artışlar yaşandı. Bunun önemli sebeplerinden biri de selenyum mineralinin yeteri kadar tüketilmemesidir. Günlük ihtiyaç 70-100 mcg arasında olmalıdır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bin 312 hasta üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre, 200 mcg selenyum alımıyla kolorektal kanserde yüzde 58, akciğer kanseri yüzde 47, prostat kanseri yüzde 63 oranında azalma olduğu gözlemlenmiştir. Genel açıdan bakılırsa tüm kanser türlerinde ortalama yüzde 37 azalma görüldü.

Cevizli sucuk selenyum minerali içeren ender gıdalardan biri olarak göze çarpıyor. Yapımında süt, bal, fındık ya da ceviz, un ve dut kullanılan cevizli sucuk selenyum açısından çok zengindir. Bu itibarla kalp-damar hastalıkları, kanser, kansızlık, iktidarsızlık problemi yaşayanların hemen her gün tüketmeleri tavsiye edilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN