Çin, Güney Çin Denizi'ndeki filosunu güçlendiriyor

Çin, Güney Çin Denizi'ndeki filosunu güçlendiriyor

Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki Nanşa adalarında konuşlandırılmış Çin Donanma Kuvvetleri'ni takviye için bölgeye üç askeri gemi konuşlandırdığı bildirildi.

Çin Komünist Partisi'nin resmi yayın organlarından Global Times'ın haberinde, Çin'in bu hafta sonu Güney Çin Denizi'ndeki deniz kuvvetlerini desteklemek için bölgeye yeni gemiler konuşlandırdığı belirtildi.

Nakliye, tedarik, elektronik keşif ve deniz gözlemleri için kullanılacak gemilerden birinin tıbbi yardım sağlama kabiliyetine sahip olduğu ve keşif gemisinin de her türlü hava koşulunda görevini icra edebildiği kaydedildi.

Tartışmalı bölge

Çin, 1948'de yayımlanan "Dokuz Çizgili Harita"ya dayanarak Güney Çin Denizi'nin yaklaşık yüzde 80'inin kendi karasuları olduğunu ileri sürüyor. Tayvan ve Filipinler de aynı şekilde bölgenin kendilerine ait olduğunu savunuyor. ABD ise Pekin yönetimini bölgeyi askerileştirmekle suçluyor.

Petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklar, Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler arasında uzun süredir tartışma konusu. Bölge ülkeleri, adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor.

ANKARA/AA

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN