ABD Husilerin gemisavar seyir füzesini düşürdü

ABD Husilerin gemisavar seyir füzesini düşürdü

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) çatışmaların yaşandığı Kızıldeniz'de havadan müdahalede bulunulduğunu açıkladı. CENTCOM yaptığı açıklamada, Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgeden ABD gemisine ateşlenen gemisavar seyir füzesinin düşürüldüğünü belirtti.

Kızıldeniz'de Yemen'deki Husiler ve batılı güçler arasında devam eden çatışmalarda havadan müdahale yaşandı. ABD Merkez Komutanlığı, Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgeden ABD gemisine ateşlenen gemisavar seyir füzesini düşürdüğünü söyledi.

ABD Merkez Komutanlığı'nın (CENTCOM) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "14 Ocak'ta yerel saatle 16.45 sıralarında, Yemen'in İran destekli Husi militanların olduğu bölgesinden, Kızıldeniz'in güneyinde faaliyet gösteren USS Laboon'a doğru bir gemi savar seyir füzesi atılmıştır. Füze, bir ABD savaş uçağı tarafından Hudaydah kıyısı yakınlarında vurularak düşürülmüştür. Herhangi bir yaralanma ya da hasar meydana gelmemiştir" ifadeleri kullanıldı.

Reuters'ta yer alan habere göre, dün CENTCOM'un açıklamasından önce, Husiler ABD savaş uçaklarının Yemen hava sahası ve kıyı kesimlerine yakın uçtuğunu bildirmiş, Husi Sözcüsü Muhammed Abdülselam, 'düşman' savaş uçaklarının faaliyetini 'milli egemenliğin ihlali' olarak nitelendirmişti.

Öte yandan dün Filistin destekçileri Kıbrıs'taki İngiliz üssünün Husilere karşı saldırılar için fırlatma rampası olarak kullanılmasını protesto ettiler. Kıbrıs merkezli Filistin için Birleşmiş örgütten Natalia Olivia, "Buradayız çünkü Birleşik Krallık hükümetinin Gazze'ye yönelik saldırılarında İsrail'i desteklemek için Kıbrıs topraklarını kendi çıkarları için kullanmasını dolayısıyla suç ortaklığını kınıyoruz" dedi.

KIZILDENİZ'DE NELER OLDU?

Son dönemlerde Yemen'deki Husilerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık 2023'te Yemen'deki Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık 2023'te de "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu misyon oluşturulduğunu duyurmuştu.

Husilerin saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin yapıldığı Süveyş Kanalı'ndan geçişleri tehlikeye atarken, Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin peş peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizi"nin başlayacağına ilişkin endişeleri artırmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN