ABD: Rusya işgale her an başlayabilir

ABD: Rusya işgale her an başlayabilir

Rusya ile Ukrayna sınırındaki krizde diplomasi çabalarını tehdide varan sert mesajlar eşlik ederken konuyla ilgili açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Moskova'nın işgal operasyonuna her an başlayabileceğini ileri sürdü.

Amerikan istihbarat birimleri Rusya’nın Ukrayna’yı olası işgali için gerekli birliklerin yüzde 70’ini sınırda konuşlandırdığını açıkladı. ABD istihbaratına göre Rusya 110 bin askeri sınıra gönderdi. Ukrayna sınırında asker konuşlandırmanın bu hızla devam etmesi halinde şubat ortasına kadar 150 bin Rus askeri işgal için hazır hale gelecek.

Rusya lideri Putin’ın bütün seçenekleri açık bırakmak istediğini belirten ABD’li yetkililere göre Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların bulunduğu Donbas bölgesiyle sınırlı kısmi bir işgal olabileceği gibi Moskova’nın ülkeyi kapsamlı bir biçimde işgal etmesi de mümkün.

Bunun yanı sıra olası bir işgalde Rusya’nın 48 saat içinde Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ele geçirebileceği ve Devlet Başkanı Volodomir Zelenski’yi devirebileceği tahmin ediliyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışması Jake Sullivan ise Rusya’nın Ukrayna’yı her an ya da haftalar içinde işgal edebileceğini söyledi.

"RUSYA HERHANGİ UKRAYNA'YA KARŞI ASKERİ HAREKAT BAŞLATABİLİR''

Fox News Sunday programına konuşan Sullivan, açıklamalarında Rusya'nın, Ukrayna'ya karşı askeri harekat başlatabileceğini vurgulayarak "Rusya herhangi bir gün Ukrayna'ya karşı askeri harekat başlatabilir. Bu bundan birkaç hafta sonra da olabilir veya Rusya bunun yerine diplomatik yolu seçebilir" diye konuştu.

Sullivan, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada da Putin’in Ukrayna’ya saldırma emri vereceğine dair çok belirgin ihtimal olduğuna inandıklarını açıkladı. Bunun farklı şekillerde olabileceğini de ifade eden Sullivan, işgalin yarın ya da birkaç hafta içinde olabileceğini kaydetti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in askeri konuşlandırmalarla Ukrayna’ya karşı her an saldırı başlatabileceğini kaydetti. Amerika’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Linda Thomas-Greenfiled’e de CNN televizyonunda katıldığı bir programda Rusya’nın işgal ihtimali sorulması üzerine “Rusları yanlış karar vermekten caydırmaya çalışıyoruz” yanıtını verdi.

Öte yandan Ukrayna konusunda hem İngiltere hem de Almanya cephesinden açıklamalar geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, ülkesi ve müttefiklerin Moskova’nın Ukrayna’ya karşı harekete geçmesi halinde bunun maliyetini Rusya’ya yükseltme konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

Truss, Rusya’nın hareketlerinin işgal niyeti olmadığı düşüncesini yanlış çıkardığını da söyledi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da NATO’nun doğu kanadının güçlendirilmesi için Litvanya’ya asker konuşlandırma fikrine açık olduğunu kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN