ABD’den üst üste İmamoğlu kararına tepki: Derin rahatsızlık ve hayal kırıklığı duyuyoruz

ABD’den üst üste İmamoğlu kararına tepki: Derin rahatsızlık ve hayal kırıklığı duyuyoruz

YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle hapis cezası ve siyasi yasak verilen Ekrem İmamoğlu hakkındaki karar için dün bir açıklama yapan ABD yönetimi bugün yeni bir değerlendirme yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İmamoğlu hakkında (mahkumiyet) kararından derin rahatsızlık duyuyoruz. Aldığı ceza insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukukun üstünlüğüne saygıyla bağdaşmamaktadır" denildi.

İBB Başkanı İmamoğlu'na, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla üst sınırdan 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verilmesinin ardından ABD hükümeti de duruma tepki göstermişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, karara yönelik "Derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı yaşıyoruz. Bu haksız ceza insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukukun üstünlüğüne aykırıdır. Türkiye'yi bu temel özgürlüklere saygı duymaya davet ediyoruz" açıklamasını yapmıştı.

DERİN RAHATSIZLIK VE HAYAL KIRIKLIĞI DUYUYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı, İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası ve siyasi faaliyetten men kararı hakkında yeni bir açıklama yaptı. Bakanlık Sözcüsü Ned Price imzalı yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

ABD, Türk mahkemesinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verdiği iki yıl yedi ay hapis cezası ve siyasi faaliyetten men kararı karşısında derin rahatsızlık ve hayal kırıklığı duymaktadır. İmamoğlu'nun mahkumiyeti insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukukun üstünlüğüne saygıyla bağdaşmamaktadır. Türkiye'de sivil toplum, medya, siyaset ve iş dünyası liderlerine yönelik, uzun süreli tutukluluk, terörizme destek iddiaları ve cezai hakaret davaları da dahil olmak üzere devam eden adli tacizden ciddi şekilde endişe duymaya devam ediyoruz.

'HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE SAYGI' ÇAĞRISI

İfade özgürlüğüne dikkat çekilen açıklamanın devamında, "Türkiye halkı, cezalandırılma korkusu olmaksızın insan haklarını ve temel özgürlüklerini kullanabilmeyi hak etmektedir. İfade, barışçıl toplanma ve örgütlenme özgürlüklerini kullanma hakkı Türkiye'nin Anayasasında, uluslararası hukuk yükümlülüklerinde ve AGİT taahhütlerinde yer almaktadır. Hükümeti, 'hakaret' suçunu düzenleyen kanunlar uyarınca yürütülen kovuşturmaları durdurmaya ve kamusal tartışma için açık bir ortam sağlamak da dahil olmak üzere tüm Türk vatandaşlarının hak ve özgürlüklerine saygı göstermeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN