ABD’nin ‘insanlık dışı’ uygulaması sonuç vermiyor: Meksika sınırındaki şamandıralar göçmenleri durdurmadı

ABD’nin ‘insanlık dışı’ uygulaması sonuç vermiyor: Meksika sınırındaki şamandıralar göçmenleri durdurmadı

Son yıllarda dünya genelinde krize dönüşen göçmenlerin en çok tercih ettiği rotalardan biri olan Meksika üzerinden ABD’ye geçişte bulunan nehre ‘insanlık dışı’ olarak değerlendirilen yüzer şamandıralı bariyer konulmasına rağmen, yasa dışı göçmen akışı devam ediyor.

Meksika'nın Piedras Negras kentindeki sınırı geçerek ABD’ye sığınma ümidiyle Texas'taki Eagle Pass sınırını geçen yüzlerce göçmen zorlu yolculuğa devam ediyor. Teksas Valisi Greg Abbott, göçmenlerin geçişini önlemek için yüzer şamandıralı bir bariyer kurdu ancak göçmenler geçişe devam ederken sınır yakınında boğulan iki Honduraslı göçmenin cesedinin bulunduğu açıklandı.

2-001.jpg

‘İNSANLIK HAKLARINI İHLAL EDİYOR’

Rio Grande Nehri'ne bariyer kurulmasının ardından nehirde cansız bedenlerin bulunmasına ilişkin basın açıklaması yapan Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, "Hiç kimse böyle bir muameleye maruz kalmamalı" ifadesini kullandı. Obrador, Abbot'un uygulamasına ilişkin, "İyi insanlar böyle davranmaz" dedi ve valiyi insanlık dışı faaliyetlerini durdurmaya davet etti.

Bariyerlerin Meksika'nın egemenliğini ve insan haklarını ihlal ettiğini belirten Obrador, "Bu bariyerlerin kaldırılması için taleplerimizi sürdürüyoruz" şeklinde belirtti.

1-001.jpg

BOĞULARAK CAN VERDİLER

ABD'nin Teksas eyaletinde Meksika ile sınırı oluşturan Rio Grande Nehri üzerine kurulu dev şamandıra bariyerinin yanında 2 ceset bulunduğu bildirildi. Teksas Kamu Güvenliği Departmanı, nehrin Meksika tarafında bulunan ilk ceset için Meksikalı yetkililere haber verildiğini açıkladı. Meksika Ulusal Göçmenlik Enstitüsü, Teksas'ın Eagle Pass kasabasının karşısında ikinci cesede ulaşıldığı, boğularak ölen iki kişinin kimlik tespiti çalışmalarının sürdüğü bilgisini paylaştı.

3-001.jpg

TEKSAS ABD’YE KARŞI GELİYOR

2023 yılından bu yana 270 binden fazla düzensiz göçmenin bu bölgeden giriş yaptığı kaydedilirken, Teksas yönetiminin, düzensiz göçmenlerin nehirden geçişlerini engellemek için kurdurduğu yüzen dev şamandıra bariyeri, ülkede tartışmalara neden oldu. ABD Adalet Bakanlığı, nehrin akışına çevresel etkileri, halk sağlığını tehlikeye atması ve insanlık dışı olduğu gerekçesiyle Teksas’tan şamandıra bariyerinin kaldırılmasını talep etmişti.

Vali Abbott ise, Biden yönetimini, düzensiz göçmenler için yeterince önlem almamakla eleştirerek Teksas'ın kendi sınırlarını koruma yetkisinin olduğunu savunmuştu.

4.jpg

BAKANLIK MAHKEMEYE VERDİ

Bakanlık da göçmen politikasını belirleme yetkisinin federal hükümette bulunduğunu vurgulayarak, sınırda Eagle Pass ile Piedras Negras arasında kurulan 305 metre uzunluğundaki dev şamandıra bariyerinin yasa dışı olduğu gerekçesiyle Teksas yönetimini mahkemeye vermişti. Meksika hükümeti de bariyerin uluslararası sınır anlaşmalarını ihlal ettiği yönünde şikayette bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN