Afganistan’da 19 kişiye halka açık kırbaç cezası

Afganistan’da 19 kişiye halka açık kırbaç cezası

Afganistan'da ülkenin kuzeyinde "sıkı bir şeriat değerlendirmesi ve soruşturması" kapsamında aralarında kadınların da bulunduğu 19 kişi halka açık şekilde kırbaçlandı. Yüksek Mahkeme Sözcüsü Mevlevi Enayatullah, cezaya çarptırılan kişilerin 39 defa kırbaçlandığını duyurdu.

Afganistan, 11 Kasım'da ülkenin kuzeyinde verilen kırbaç cezalarını konuşuyor. Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından şeriat yargısı ile ilgili halkın endişelerinin arttığı belirtildi. Yüksek Mahkeme Sözcüsü Mevlevi Enayatullah, aralarında kadınların da bulunduğu 19 kişiye verilen ceza hakkında yaptığı açıklamada, "sıkı bir Şeriat değerlendirmesi ve soruşturması" yaptıklarını kaydetti.

9'U KADIN

Cezaya çarptırılanların her birinin 39 defa kırbaçlandığını ifade eden Yüksek Mahkeme Sözcüsü Mevlevi Enayatullah, ilk defa 19 kişinin halka açık şekilde kırbaçlandığını bildirdi. Şeriat kanunlarına ilişkin sert yorumların yeniden dayatılacağı yönündeki endişeleri kuvvetlendiren cezaya çarptırılanların dokuzunun kadın olduğu belirtildi.

İNSAN VE KADIN HAKLARINDA KISITLAMALARA GİDİLMİŞTİ

Kırbaç gibi ağır cezaların ülke çapında uygulanıp uygulanmayacağı tartışılırken Taliban'ın en yüksek ruhani liderinin bu ay yargıçlarla bir araya geldiği ve "Şeriat hukukuna uygun cezalar vermeleri gerektiğini" söylediği kaydedildi. Geçen sene ağustosta ülkede kontrolü ele geçiren Taliban, insan ve kadın haklarında kısıtlamalara gitmeye başlamıştı. Martta kız çocuklarına okulları kapatan Taliban geçen hafta da kadınların park ve bahçelere gitmelerini de yasakladı.

DAHA AĞIR CEZALAR UYGULANABİLİR ENDİŞESİ

1996 ile 2001 arasında da ülkeyi yöneten Taliban, halka açık şekilde, kırbaçlama, taşlama ve idam cezalarını uygulamıştı. Daha sonraki Batı destekli hükümetler bu cezaları kaldırmış fakat idam cezasını yürürlükte tutmuştu. Ülke halkı tekrar benzer cezaların gelebileceğinden korkuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN