Bilanço ağırlaştı: Çin’de tabut yetiştirilemiyor

Bilanço ağırlaştı: Çin’de tabut yetiştirilemiyor

Tahminen 1 milyar kişinin Kovid’e yakalandığı ve bir haftada 13 binden fazla can kaybı bildirilen Çin’de tabut üreticileri durmadan çalıştıklarını söylüyor. Açıklanan can kayıplarına kırsal kesimin dahil edilmediği ve gerçek ölüm sayısının çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Sıfır vaka’ stratejisini terk ettiğinden bu yana yoğun bir koronavirüs salgını ile mücadele eden Çin’in kuzeyindeki Şanşi bölgesinde tabut üreticileri yoğun şekilde çalışıyor.

BBC muhabiri Stephen McDonnell, yeni kesilmiş ağaçlarda oyma yapan bu zanaatkarlarla görüştü. Zanaatkarlar, geçtiğimiz ay boyunca durmadan çalıştıklarını söylüyorlar. Bir müşteri tabutların tükendiği zamanlar olduğunu söyledi. Çin’de Kovid kaynaklı ölümlerin gerçek sayısı hakkında tartışmalar var.

Epidemolojist Vu Zunyou’ya göre, Aralık ayında kısıtlamaların gevşetilmesinden bu yana nüfusun yüzde 80’i, ki bu 1 milyardan fazla kişi demek, Kovid oldu. Geçtiğimiz hafta, bir haftadan kısa süre içinde 13 bin kişi Kovid yüzünden öldü.

vbcbc.jpg
Krematoryumlarda da son derece yoğun günler yaşandığı belirtiliyor. Bir Çinli, ölen babasının küllerinin bulunduğu kutuyla çektiği resmi sosyal medya hesabında paylaştı.

Aralık’tan bu yana ise 60 bin kişi bu şekilde hayatını kaybetti. Bu bahsedilen ölümler hastanelerde gerçekleşti. Kırsal bölgelerde ise kısıtlı sayıda tıbbi merkez var ve evinde ölenler genel sayılara eklenmiyor. Köylerde ölenlerle ilgili tahmini dahi olsa bir resmi sayı açıklanmadı. Her yıl milyonlarca kişi, onlar için çok önemli bir dönem olan Çin yeni yılını kutlamak için ailelerinin yaşadığı bölgelere gidiyordu.

Hükümet ailelerinde koronavirüs geçirmemiş yaşlılar olanların, şehirlerden ziyarete gitmemeleri konusunda uyardı. Küçük bir köydeki tek kliniğin sahibi Dr. Yongming Dong, son Kovid dalgasında 40’tan fazla köy sakinin öldüğünü söyleyerek, “Geçtiğimiz ay boyunca her gün biri öldü” diyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN