Çinli yetkililerden şaibeli veriler: Kovid-19’da vaka ve ölümler düşüyor

Çinli yetkililerden şaibeli veriler: Kovid-19’da vaka ve ölümler düşüyor

Çinli sağlık yetkilileri, hem ciddi vakalarda hem de hastanelerdeki ölümlerde hızlı düşüşle koronavirüs dalgasının zirvesinin atlatıldığını açıklarken, uzmanlar hükümetin resmi verilerine karşı temkinli olmaya devam ediyor.

Çin Hastalık Kontrol Merkezi'ne (CDC) göre, hastanedeki kritik hastaların sayısı ocak ayının ilk haftasında zirveye ulaştı, ardından hızla yüzde 70'ten fazla azaldı. Veriler, ölüm sayısının da o hafta en yüksek seviyesine ulaştığını gösterdi.

UZMANLARDAN UYARI

Verilere göre, 23 Ocak'a kadar kritik hasta vakaları yüzde 72’lik düşüşle yaklaşık 36 bine indi. Ölüm rakamlarıysa, 4 bin 273 ile 4 Ocak'ta en yüksek noktasına ulaştı ve 23 Ocak'ta yüzde 79 düşerek 896'ya ulaştı.

Yayınlanan yeni veriler, esas olarak hastanede yatan hastalara dayanırken, salgının ciddiyetine dair bir fikir veriyor, ancak harici sağlık uzmanları ve gözlemciler, bunun gerçek rakamların yalnızca bir bölümünü gösterdiği konusunda uyardı.

‘HALKIN YÜZDE 80’İ ENFEKTE OLDU’

Son aylarda koronavirüs vakaları Çin'i kasıp kavurdu ve hükümetin 2022'nin sonlarında sıfır Kovid-19 politikasını aniden sonlandırmasının ardından hızla arttı. Geçen hafta üst düzey bir sağlık yetkilisi, net olmamakla birlikte insanların yüzde 80'inin bu dalgada enfekte olduğunu açıkladı.

‘ÇİN’İN İSTATİSTİKLERİNE GÜVEN OLMAZ’

Öte yandan, ABD’de bulunan Oregon Üniversitesi Küresel Sağlık Merkezi Müdürü Prof. Chi Chun-huei, yerel yetkililerin sıfır Kovid-19 politikası sırasında enfeksiyon rakamlarını eksik bildirmeye, koronavirüsle sert politika ortadan kalkmasıyla beraber enfeksiyon oranlarını abartmaya ve ölümleri eksik bildirmeye teşvik edildiğini söyledi. Guardian'a konuşan Chun-huei, "Çoğu uluslararası uzman bunu çok iyi biliyor. Çin'in istatistikleri çok güvenilmez" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN