Daha kaç çocuk katledilecek

Daha kaç çocuk katledilecek

‘Hamas’ın tüneli var’ bahanesiyle hastaneye, okula, camiye bomba yağdıran Tel Aviv’in savaş makinesi sivilleri yutarken dünya iki haftadır insanlık suçunu izliyor. Batı’nın tam desteği İslam dünyasının eylemsizliğiyle Netanyahu’nun cüreti artarken sokaklardan haykırış yükseliyor: Bu kanın durması için daha kaç kurban gerek?

Gazze’de 7 Ekim’den bu yana can kayıpları 4 bin 300’ü aşarken kapıdaki kara harekatı endişeleri büyütüyor. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari “Savaşın bundan sonraki aşamalarında saldırılarımızı yoğunlaştıracağız” dedi. İsrail ordusunun Gazze’ye havadan ‘Gitmeyen terörist sayılır’ afişlerini atması da kara operasyonunda geri sayımın başladığı şeklinde değerlendirildi. Bu ifadelerden sonra jetler Filistin genelinde çok sayıda hedefi vurdu.

KAHİRE ZİRVESİNDEN ORTAK KINAMA ÇIKMADI

Gazze’deki Nusayrat Çarşısı ve Batı Şeria’daki Nur eş-Şems Mülteci Kampı’na saldırılarda 5’i çocuk 20’den fazla kişi hayatını kaybetti. Bugüne kadar can veren çocukların sayısı ise bin 756’yı aştı. BM ‘Durum felaket boyutunda. Dünya Gazze için daha fazlasını yapmalı’ uyarısına rağmen ABD tam desteği sürdürüyor, İslam dünyası ise sessizliğini koruyor. Mısır’daki barış zirvesinde liderlerin ortak metinde bile anlaşamaması tepki çekti.

GAZZE’DE İNSANLIK DA ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler Gazze’ye giren yardımın son derece yetersiz olduğunu kaydetti. Hastanelerde ise insani felaket ise eşik atladı. Hastalar telefon ışığıyla ameliyat edilirken korkunç tabloyu Filistinli Tabipler ve Sağlık Mensupları Derneği Başkanı Dr. Muhammed Emin anlatı: Sterilizasyon sıfır. Elektrik yok, yakıt yok. Yaralara sirkeyle pansuman yapılıyor. Çocuk da dahil olmak üzere hastalara dikişler narkozsuz atılıyor.

NETANYAHU DELİLLERİ YAKIYOR

Tel Aviv’in uluslararası hukuku, insanlığı hiçe sayan operasyonları İsrail muhalefetinin de tepkisini çekiyor. Netanyahu hakkında ‘savaş suçu’ söylemleri gündemdeyken Sivil Demokrasi Hareketi, Başsavcı Gali Baharav-Miara’ya mektup göndererek başbakanın delil yok etmeye çalıştığını savundu. Mektupta ‘Netanyahu, gelecekte oluşturulacak bir soruşturma komitesinin çalışmasını zorlaştırmak amacıyla delilleri silmeye ve belgeleri yakmaya başladı’ denildi.

İSRAİL’DE BİLE İSYAN VAR

İslam başkentleri tepki ve kınama açıklamalarının dışında atım atmazken İsrail halkı Netanyahu hükümetine karşı sokağa döküldü. Tel Aviv’de Hamas tarafından esir alınanların yakınları protesto gösterisi düzenledi. Eylemciler başbakana istifa çağrısı yaparken “Çocuklarımızı eve getirin” sloganları attı.

15 GÜNDE 31 CAMİ BOMBALARLA YIKILDI

‘İntikam operasyonlarında’ topyekün Filistinlileri hedefe koyan İsrail güçleri ibadethaneleri de hedefe koymaktan çekinmiyor. Savaş uçaklarının Batı Şeria’daki El-Ensar Camii ile Batı Şeria’daki Tövbe Camii’ne sortisinde can kayıpları olduğu bildirildi. Ordu kaynakları camilerin altında Hamas’ın kullandığı tüneller olduğunu ileri sürdü. 7 Ekim’den bu yana yapılan saldırılarda yıkılan camilerin sayısı ise 31’e yükseldi.

2310krt01a-tum.jpg

Gazze’de 7 Ekim’den bu yana can kayıpları 4 bin 651’e yükselirken aşarken, artık başlayacağı üst düzey İsrailli yetkililerce ifade edilen kara harekatı öncesi bombardımanlar insani bir ayrım gözetmiyor. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında Gazze’deki toplam can kaybının 1873’ü çocuk, 1023’ü kadın, 18’i de basın mensubu olmak üzere 4 bin 651’e yükseldiğini ifade eden Kudra, yaralı sayısının da 14 bin 245’e çıktığını söyledi.

Gazze gibi alan başına dünyanın en kalabalık nüfusuna ev sahipliği yapan bir bölgede İsrail’in hastane, okul, cami demeden bomba yağdırması karşısında başta kadın ve çocuklar sığınacak hiçbir yer bulamadığı için hayatlarını kaybediyor. Başta ABD olmak üzere Batı’nın hem politik hem de askeri desteğini arkasına alan İsrail’in bu pervasız saldırılarında ölenlerin 1873’ünün çocuk olması yürekleri dağlıyor. 7 Ekim’den bu yana neredeyse saatte beş çocuk acımasız bombardımanlarda hayatını kaybediyor. Bölgeden her gün ellerinde ölen çocuklarının cansız bedenleriyle gözyaşlarıyla haykıran Filistinlilerin görüntüleri geliyor.

Dünyanın çok sayıda ülkesinde insanlar sokaklarda “bu katliamı durdurun” diye haykırarak hükümetleri harekete geçirmeye çalışıyor. Ancak önceki gün Kahire’de bir araya gelen ülkeler ortaya yine net bir politika koyamadı. Ayrıca arkasına ABD’nin donanma desteğini de alan İsrail, saldırılarını daha da yoğunlaştırma sinyali verdi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı basın açıklamasında, Gazze’deki saldırıları durdurmayacaklarını söyledi. Gazze’ye kara harekatına işaret eden Hagari, “Savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanmak ve güçlerimizin karşılaşabileceği tehditleri azaltmak için Gazze’deki saldırıları artırmaya çalışıyoruz.” dedi. İsrail ordusunun Gazze’ye havadan ‘Gitmeyen terörist sayılır’ afişlerini atması da kara operasyonunda geri sayımın başladığı şeklinde değerlendirildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de, bombardıman ve abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatına işaret ederek, “Gazze Şeridi’ne gireceğiz” dedi. İsrail ordu sözcülüğünün paylaştığı görüntülere göre, Halevi, İsrail ordusunun “Golani Tugayı” askerlerine seslendi.

Halevi, konuşmasında, “Gazze Şeridi’ne gireceğiz. Hamas’a bağlı unsurları ortadan kaldırmak amacıyla operasyonel bir görev üstleneceğiz. Ayrıca, iki hafta önce cumartesi günü (7 Ekim) gerçekleşen saldırıda hayatını kaybedenlerin görüntülerini ve sahnelerini de aklımızda tutacağız” ifadelerini kullandı.

ABD ORTA DOĞU’YA YIĞINAK YAPIYOR

Öte yandan İsrail’in kara harekatı öncesi ABD de bölgede yığınağını artırıyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), THAAD hava savunma sistemiyle ilave Patriot hava savunma füze sisteminin Orta Doğu’ya gönderileceğini açıkladı. Pentagon, buna gerekçe olarak son günlerde bölgede ABD askerlerine yönelik saldırıları gösterdi. ABD’nin halihazırda bölgede önemli bir donanma gücü bulunuyor. İki uçak gemisi ve onları destekleyen savaş gemileri bölgede.

Savunma Bakanı Llyod Austin yaptığı yazılı açıklamada, ‘İran ve ona bağlı güçlerin Orta Doğu’da gerilimi artırmalarıyla ilgili’ Başkan Biden’la yaptıkları ayrıntılı görüşmelerin ardından Savunma Bakanlığı’nın bölgedeki pozisyonunu güçlendirmek için ek adımlar atılmasını yönlendirdiğini kaydetti.

Austin ayrıca bölgede konuşlandırılmak üzere ilave sayıda askere ‘hazır ol’ emri verildiğini de kaydetti ancak bu sayının ne kadar olduğunu belirtmedi. Pentagon daha önce 2 bin askere bölgede konuşlanmaya hazırlıklı olmaları için ‘hazır ol’ emri vermişti. Austin bu adımların bölgede caydırıcılıkla ABD güçlerinin koruma gücünü artıracağını ve İsrail’in savunmasına yardımcı olacağını kaydetti.

Ek hava savunma sistemlerinin bölgeye konuşlandırılması kararı Biden yönetiminin İran’la gerilimin azalmasını gerekçe göstererek Ortadoğu’dan hava savunma sistemlerini çekmesinden iki yıl sonra geliyor. Patriot, ABD’nin en gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri olarak değerlendiriliyor. THAAD sisteminde de güçlü radar bulunuyor. ABD’nin bu sistemi 2016’da Güney Kore’ye konuşlandırması Çin’in tepkisini çekmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN