Dünya niye izliyor

Dünya niye izliyor

İsrail dünyanın gözü önünde bir milleti parça parça yok ediyor. Son 24 saatte konutlar ve mülteci kampları dahil 320 noktaya yapılan bombardımanda 400 kişi hayatını kaybetti. Gazze’de yüzyılın en büyük insanlık suçlarından biri işlenirken hükümetleri sorumlu tutan vicdan sahipleri ‘Soykırımı izlemeyi meşru kılacak bir siyasi hesap yok’ tepkisiyle ayağa kalkıyor.

İsrail uçakları, Gazze’deki Cebaliya, El-Bureyc ve Nusayrat mülteci kamplarına hava saldırısı düzenledi. Aralarında kadın ve çocukların bulunduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Kara harekatına dönük Savunma Bakanı Gallant “Operasyon 2-3 ay sürebilir” ifadesini kullanırken uluslararası tepkileri gözeten Washington’un ‘erteleme’ mesajı sonrası İsrail ordu radyosu ‘Takviye ABD güçleri gelene kadar Gazze’ye girilmeyecek’ duyurusu yaptı.

‘GÖNÜLLÜ’ İNFAZ TİMLERİNE 40 BİN SİLAH DAĞITILACAK

Tel Aviv’in ülke içinde 600 civarında silahlı ‘gönüllü’ güvenlik ekibi oluşturduğu ortaya çıktı. Aktivistlerin ‘özel milis güçleri’ nitelemesini yaptığı birliğe 40 bin silah verileceği ileri sürüldü. Öte yandan Batı’nın Netanyahu’ya tam destek politikası güçlenerek sürerken İsrail’de muhalif kesimin tepkisi de artıyor. Eski Başbakan Barak Netanyahu’yu istifaya davet etti. Eski Genelkurmay Başkanı Dan Halutz da “Ülkeyi yok ediyor” ifadesini kullandı.

25 HASTANE NAMLUNUN UCUNDA

Gazze’deki el-Ehli Hastanesi’nde 471 kişinin can verdiği bombardıman sonrası İsrail uçakları bu kez kentteki Şifa Hastanesi ve Kudüs Hastanesi çevresini vurdu. Filistinli yetkililer, en çok yaralıya hizmet verilen Şifa Hastanesi dahil 25 sağlık kurumunun tahliye edilmesi için yeni bir ikazda bulunulduğunu kaydetti.

SOYKIRIMIN ÜSTÜNE ALGI PERDESİ

İsrail dezenformasyon savaşında her gün yeni cephe açıyor... Hastane katliamında ‘Roket Gazze’den atıldı’ söylemi çürütülürken bu kez ‘Kimyasal saldırı hazırlığı var’ iddiası ortaya atıldı. Ancak somut kanıt sunulmadı.

471 kişinin öldüğü hastane vahşetinde füzeyi Hamas’ın attığı ileri sürüldü. Ancak Gazze’den çıkan roketlerle hastanenin konumunun ters olduğu video kayıtlarıyla kanıtlandı. Araştırma kurumu Forensic Architecture da ses ve görüntü analiziyle İsrail’in söylemini çürüttü. Cumhurbaşkanı Herzog ise iki iddia daha ortaya attı. “Gazze’de elektrik altyapısını çökerten Hamas füzeleriydi” diyen Herzog, öldürülen Hamaslıların üstünde kimyasal silah yapımına ilişkin materyaller bulunduğunu savundu. ​​​​​​​

KATİLİN ARDINDA ALTI LİDER

Hamas saldırısını ‘fırsat’ gören Netanyahu hükümeti katliamı sürdürürken Batılı hükümetler bu kez ortak açıklamayla ‘Arkandayız’ mesajı verdi. ABD Başkanı Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Scho​​​​​​​lz’un da dahil olduğu 6 lider ‘meşru müdafaa’ vurgusu yaptı. Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye “Daha fazla cinayete yeşil ışık yakılıyor” tepkisini gösterdi.

AİLELERE ‘YAŞAMIYOR’ KAYDI DÜŞÜLÜYOR!

Gazze’de soykırıma dönüşen saldırılarda vahşetin boyutu her saat artıyor. 2 milyondan fazla kişinin yaşadığı kentteki bazı mahalleler havadan yapılan ‘süpürme’ harekatlarıyla haritadan tamamen silindi. Filistin resmi haber ajansının Sağlık Bakanlığı’na dayandırdığı habere göre Filistinli ailelerin tüm fertlerine ‘yaşamıyor’ kaydı düşülmeye başlandı.

2410krt01a-tum.jpg​​​​​​​

Modern dünyada eşine az rastlanacak bir vahşet 17 gündür Gazze’de devam ederken, dünya sadece izliyor. Hiçbir yaptırım gücü olmayan birkaç toplantı ve açıklama dışında bir adım atılmazken, İsrail vahşetin dozunu daha da artırıyor. İsrail’in 17 gündür bombaladığı Gazze Şeridi’nde ölenlerin sayısı 387 artarak 5 bin 87’ye, yaralananların sayısı da 15 bin 273’e yükseldi. 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 2 bin 55’i çocuk, 1119’u kadın, 217’si yaşlı olmak üzere 5 bin 87’ye, yaralananların sayısının da 15 bin 273’e ulaştığı belirtildi.

“Sağlık ekiplerinin yaralıların vücudunda daha önce hiç görmedikleri derin yanık izleri ve erimelere rastladıklarını söyledikleri” aktarılan açıklamada, uluslararası kuruluşlara bu etkiyi hangi silahın bıraktığını araştırma çağrısı yapıldı. Yıkılan binaların enkazında hala 830’u çocuk 1500 kişinin bulunduğu kaydedildi. İsrail saldırılarında 57 sağlık çalışanının öldüğü 100’ünün yaralandığı belirtilen açıklamada, saldırılar ve yakıt eksikliği nedeniyle 12 hastane, 32 sağlık merkezi ve 25 ambulansın hizmet dışı kaldığı aktarıldı.

Gazze Şeridi’ne dün sabah düzenlenen saldırılarda ise 27 Filistinli öldü. İsrail’in Cibaliya bölgesinde “El-Bataş” ailesinin evini, Feluca Mahallesi’nde ise bir apartman dairesini hedef alması sonucu 17 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin yaralandığı kaydedildi.

Gazze’nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinde “Ebu Dan” ailesinin evinin bombalanması sonucu 10 kişinin yaşamını yitirdiği aktarıldı. Daha da korkuncu ise İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne son bir gün içerisinde düzenlediği saldırılarda 320 noktayı vurarak çoğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan 400 Filistinliyi öldürmesi oldu. Filistin resmi ajansı WAFA’nın ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor. İsrail ordusunun Gazze’ye saldırıları sonucu yaşamını yitiren gazeteci sayısı da 23’e çıktı.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından yapılan açıklamada, İsrail-Filistin çatışmasının gazetecileri ciddi derecede etkilediği belirtildi. Açıklamada, hayatını kaybeden gazetecilerinin 19’unun Filistinli, 3’ünün İsrailli ve 1 gazetecinin de Lübnanlı olduğu bilgisi paylaşılırken, saldırıların başladığı günden bu yana 8 gazetecinin yaralandığı, 3’ünden de haber alınamadığı belirtildi.

KUVÖZDE BİLE KURTULUŞ YOK

Gazze’de prematüre bebeklerin ‘büyük tehlike’ altında olduğu uyarısı yapıldı. Sağlık yetkilileri altı yenidoğan ünitesinde en az 130 prematüre bebeğin “ciddi riskle” karşı karşıya olduğunu söyledi. Al-Aksa Hastanesi Müdürü Iyad Abu Zaher, yaşanan yakıt sıkıntısı nedeniyle Gazze Şeridi’nde hayatta kalmaları için elektrikle çalışan kuvözlere ihtiyaç duyan prematüre bebeklerin yaşamlarını yitirebileceğini kaydetti. Birleşmiş Milletler Filistinli mülteciler ajansı, Gazze’deki yakıtın üç gün içinde tükeneceğini duyurdu.

Yeni doğan torunu için hastanede bekleyen Rami al-Sirsawi, “Çocukların hayatından endişe ediyoruz. Çocuklarımız ölen ve hayatlarını feda eden şehitlerden daha iyi değiller.” diye konuştu. Gazze’de yaşayan Nesma Al-Haj, hastanelerde durumun daha da kötüleşmesinden ve insanların çocukları için tedavi bulamamasından korktuğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Gazze’de en az 50 bin hamile kadın temel sağlık hizmetlerine erişemiyor. Onlardan yaklaşık 5.500’ünün önümüzdeki ay doğum yapacağı bildirildi. Yaklaşık 30 hastaneden en az yedisi, İsrail’in aralıksız saldırıları, elektrik, su ve diğer malzeme eksikliğinden kaynaklanan hasar nedeniyle kapanmak zorunda kaldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN