Endonezya ve Malezya'dan Uygur Türkleri için örnek duruş

Endonezya ve Malezya'dan Uygur Türkleri için örnek duruş

Çin'in yıllardır zülmettiği Uygur Türkleri için Endonezya ve Malezya harekete geçti. İki ülke ortak karar alarak, Uygur Türklerini korumak için karar aldı.

KARAR.COM

Çin'in kurduğu kamplarda her türlü zulme maruz kalan Uygur Türkleri için dünya sessizliğini korurken, halkın büyük bölümünün Müslüman olduğu Endonezya ve Malezya mazlum Uygur halkı için harekete geçti.

Daha önce Çin'in iadesini istediği Uygur Türkleri'ni Türkiye'ye gönderen Malezya ile birlikte Endonezya Uygur Türkleri'nin yeni umudu oldu.

Amerika'daki Uygur İnsan Hakları Projesi direktörü Ömer Kanat, daha önce düzenlediği toplantıda tüm dünyaya çağrıda bulunarak, "Ne beklediklerini bilmiyorum. Bütün kanıtlar, insanlığa karşı bir suç işlendiğini açık açık gösteriyor. Ve bu suç Çin tarafından işleniyor" demişti.

MALEZYA'DAN TAM VE AÇIK DESTEK

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Uygur Türkleri'ni desteklediklerini açıkça ifade ederek, bunu dillendiren Müslüman siyasi liderler arasında ilk oldu. Enver İbrahim'in başında bulunduğu Malezya Hükümeti, bir grup Uygur sığınmacıyı Çin'e göndermek yerine Türkiye'ye yollamıştı.

Malezya'da bir sivil toplum kuruluşu olan İslam Rönesans Cephesi direktörü Ahmad Farouk Musa, bu olayın ardından hükümet ile birlikte hareket ettiklerini ifade etti. "Onları Çin'e göndermek, darağacına göndermektir" diyen Musa, bu tavırlarının kararlılıkla devam edeceğini söyledi.

KİTLESEL SEFERBERLİK YAPILMALI

Bir İslam partisi olan Müreffeh Adalet Partisi Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo'ya çağrıda bulunarak Uygur Türkleri konusunda açıklama yapmasını istemiş, geçtiğimiz günlerde de Endonezya'nın güçlü Ulema Konseyi Çin'in Uygur Türkleri'ne yaptığı zulmü kınayan ilk isimlerden biri olmuştu.

Başlatılacak eylemin artarak devam etmesi halinde tüm dünyanın harekete geçebileceğinin vurgulandığı bildiride, Uygur aktivistlerinin ve insan hakları savunucularının özellikle birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çekildi.

KÜÇÜK BİR HAREKET BÜYÜK BİR ETKİ YAPABİLİR

Bildiride, Endonezya ve Malezya'nın birlikte hareket etmesi ve diğer ülkelerle yaptıkları görüşmelerde Uygur Türkleri'nin durumunu dillendirmeleri halinde Çin'in politikasının yıkılabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Malezya ve Endonezya'da hizmet veren sivil toplum kuruluşlarının eş zamanlı olarak başlatacağı çalışmalar, medyanın da desteğini alarak kitlesel bir eyleme dönüşebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN