Gazze'de yeni ateşkes planı: 6 haftalık aşamalı ateşkes iddiası

Gazze'de yeni ateşkes planı: 6 haftalık aşamalı ateşkes iddiası

İsrail, Gazze'de kadın, çocuk demeden sivilleri katletmeye devam ediyor. İsrail ve Hamas arasında aşamalı olarak 6 haftalık bir ateşkes ve esir takası olacağı iddia edildi. İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun "çatışmalara ara vermeye hazır olduğunu" belirterek ülkenin bu süreyi Gazze'nin kuzeyi ve güneyine saldırıya hazırlık olarak kullanacağını açıkladı.

Hamas ile İsrail arasında arabulucular müzakerelerini sürdürüyor. Gazze Şeridi'nde ateşkes ve karşılıklı esir takası konusunda yeni gelişmeler yaşandı. Londra merkezli Şark el-Avsat'ın Filistinli kaynaklara dayandırdığı habere göre, taraflar arasında yeni uzlaşının taslağı Paris'te oluşturuldu. Ateşkes ilk aşamada 6 hafta süreyle devreye girecek.

Ateşkesin birinci aşamasında Gazze Şeridi'ndeki 35 İsrailli serbest bırakılacak, İsrail hapishanelerindeki yüzlerce Filistinli esir de salıverilecek.

Taraflar arasında "karşılıklı serbest bırakılacak esir listeleri, İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyinden çekilmesi, Filistinlilerin buraya yeniden dönmesi, savaşın kesin biçimde sonlanması" gibi konular, anlaşmanın ikinci ve üçüncü aşaması için yeniden görüşülecek.

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun "çatışmalara ara vermeye hazır olduğunu" belirterek ülkenin bu süreyi Gazze'nin kuzeyi ve güneyine saldırıya hazırlık olarak kullanacağını açıkladı.

İsrail kanalı Kanal 12 televizyonu, ateşkes müzakerelerinin Kahire ya da Doha'da bir anlaşmayla sonuçlanabileceğini aktardı.

'ATEŞKESİ ESİR TAKASINA DÖNÜŞTÜRMEYE ÇALIŞIYOR'

Öte yandan Hamas, İsrail'in "ateşkes anlaşmasını bir esir takası anlaşmasına dönüştürmek" istediğini ve içeriğini boşaltmaya çalıştığını belirtti. İsrail'i anlaşmaya varılmasını engellemekle suçlayan Hamas "anlaşma için savaşın bitmesi, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi, ablukanın kaldırılması ve Gazze'nin yeniden inşası şartlarına bağlı olduğunu" vurguladı.

İsrail'den konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama gelmedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 8 Şubat'ta, Hamas'ın onay verdiği rehine takası ve ateşkes önerisini redddetmişti.

29 BİN 606 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bin 660’ı çocuk, 8 bin 570’i kadın olmak üzere 29 bin 606 Filistinli öldürüldü, 69 bin 737 kişi yaralandı.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN