'Hükümet, yedek askerlerin görevi bırakmasını hafife alıyor': İsrail'de tartışmalı "yargı reformu"

'Hükümet, yedek askerlerin görevi bırakmasını hafife alıyor': İsrail'de tartışmalı "yargı reformu"

İsrail muhalefeti ve askeri yetkilileri, hükümetin "yargı reformu" olarak adlandırdığı tartışmalı düzenlemeye tepki olarak çok sayıda yedek askerin görevlerini bırakmasının ordunun teyakkuz halinin olumsuz etkilendiğini ve hükümetin bu durumu hafife aldığını belirtiyor. Netanyahu'nun protestolara rağmen yargı düzenlemesinin onaylanması konusundaki ısrarı nedeniyle ordu ve güvenlik kurumları içinden yasa tasarısının çekilmesi yönünde sesler yükselmeye başladı.

İsrail muhalefeti ve askeri yetkilileri, hükümetin "yargı reformu" olarak adlandırdığı tartışmalı düzenlemeye tepki olarak çok sayıda yedek askerin görevlerini bırakmasının ordunun teyakkuz halinin olumsuz etkilendiğini ve hükümetin bu durumu hafife aldığını belirtiyor. Tartışmalı düzenlemeye karşı protestoların başladığı sene başından itibaren muhalefet, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümeti "İsrail'i bir diktatörlüğe dönüştürmekle" suçlarken binlerce yedek asker ve subay da tepki olarak gönüllü askerlik hizmetini bıraktı.

Netanyahu'nun protestolara rağmen yargı düzenlemesinin onaylanması konusundaki ısrarı nedeniyle ordu ve güvenlik kurumları içinden yasa tasarısının çekilmesi yönünde sesler yükselmeye başladı. Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar başta olmak üzere yedek askerlerin görevlerini bırakmasının orduyu olumsuz etkilediği görüşünde olan askeri yetkililere hükümet ve destekçilerinden sert eleştiriler yöneltildi.

"İSRAİL TARİHİNDEKİ EN BAŞARISIZ GENELKURMAY BAŞKANI"

Netanyahu'nun oğlu Yair Netanyahu, hükümete yakın sağcı gazeteci Erez Tadmor'un Facebook hesabından, "Herzi Halevi, İsrail tarihindeki en başarısız Genelkurmay Başkanı" ifadesini paylaştı. Oğul Netanyahu, bu durumun medyada yankı uyandırmasının ardından paylaşımı sildi. İsrail basınında da Netanyahu ile Halevi ve Bar arasında "fırtınalı" bir telefon görüşmesi gerçekleştiği yönünde haberler yer aldı.

"ÖZELLİKLE YEDEK PİLOTLARIN PROTESTOSU ORDUYU ETKİLİYOR"

Yedioth Ahronoth gazetesi yazarı Avi Issacharoff, subay ve yedek askerlerin protestolarının ordu üzerindeki etkisinin açık olduğunu belirterek, özellikle yedek pilotların protestosunun ordu üzerinde etkisi kesin olduğunu söyledi. Issacharoff, bu etkinin artarak devam edeceğine dikkat çekti.

Issacharoff, ordu ve hükümet arasında yaşanan anlaşmazlıklara değinerek, hükümetin yargı reformu projelerini sürdürmekte ısrar etmesi halinde işlerin nasıl gelişeceği sorusunun cevaplanması gerektiğini söyledi. Netanyahu'nun askeri yetkililerin ordunun durumu hakkında medyada herhangi bir şey söylemesini istemediğini ve bu durumun ordunun bağımsızlığına zarar verebileceğini ifade eden Issacharoff, halka durumu izah etmenin doğru olacağı görüşünde.

Issacharoff'a göre, İsrail düşmanlarının bu bilgilerden faydalanabileceği doğru ancak Genelkurmay Başkanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı'nın söyledikleri, durumun teşhisidir ve abartı değil. Protestoların devam etmesi halinde ordu üzerindeki etkinin daha da artabileceği belirtiliyor.

2-007.jpg

"ORDU ZARAR GÖRÜYOR"

İsrail ordusunun eski istihbarat başkanlarından Tamir Hayman, tartışmalı yargı düzenlemesi konusunda uyarıda bulunarak, "İsrail ordusu zarar görüyor" değerlendirmesinde bulundu. Hayman, ordu içinde yargı düzenlemesini savunanlar ve reddedenler arasındaki ayrışmada "kazananın olmadığını" belirtti.

Savunma Bakanı Yoav Gallant'a "ordunun hazırlıkları konusunda askeri yetkililerle görüşmeyi bırakma" talimatının çözüm olmadığını belirten Hayman, meseleyi kaynağında ele almak gerektiğini ifade etti.

Eski İstihbarat Başkanı Amos Gilad da İsrail ordu radyosunda yaptığı konuşmada, "Talimatların kanuni olup olmadığı tartışmalı. Başbakanı (Netanyahu) uyarmalı ve endişelerimizi paylaşmalıyız" şeklinde konuştu.

İSRAİL ORDUSUNUN DİRENCİ AZALIYOR MU?

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada, ordunun "teyakkuz haline" ilişkin yorum yapmayı reddetti. Hanegbi, İsrail'e yönelik saldırı ihtimaline dikkat çekerek, "İsrail'in düşmanları, ülkeye yönelik saldırılar konusunda ordunun teyakkuz halinin azaldığına dair haberlerden cesaret alıyor" dedi.

İsrail Hükümeti Basın Ofisi'nin açıklamasında ise Başbakan Netanyahu'nun Savunma Bakanı Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile yaptığı görüşmede, ordudan her türlü olası zorluğa karşı hazırlıklı olunması istendiği belirtildi.

Muhalefet lideri Yair Lapid, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun Genelkurmay Başkanı'na ordunun hazır olması yönünde verdiği talimatı eleştirerek, hükümetin yargı düzenlemesinden vazgeçmesi çağrısı yaptı.

4-003.jpg

YARGI DÜZENLEMESİ TARTIŞMASI

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin tarafından 5 Ocak'ta duyurulan "yargı reformu" Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor. Başbakan Netanyahu, ülke çapında giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamış ancak daha sonra tekrar gündeme getireceklerini söylemişti.

Hükümet, muhalefetle müzakerelerin tıkanmasının ardından yakın zamanda yargı düzenlemesi için yeniden düğmeye basmıştı. Netanyahu hükümeti, Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısını ülke genelinde kitlesel protestolara rağmen Meclis'te kabul etmişti.

Aralarında savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer elit birliklerin yer aldığı binlerce İsrailli, "yargı reformuna" karşı çıkan ve gönüllü yedek askerlik görevini bırakanlar arasında yer aldı. Üst düzey isimler, hükümetin yargı düzenlemesine karşı olduklarını açıkladı.

Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi karşıtı protesto hareketi, yaklaşık 8 aydır gösterilerine devam ediyor. Yüksek Mahkeme, hükümetin yargı düzenlemesinde meclisten geçen iki yasayı eylülde görüşeceğini açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN