Ölüleri artık sokakta yakıyorlar! Salgının başladığı yerde her şey başa döndü

Sıfır vaka politikasından sürpriz bir şekilde dönüş yapan Çinli yetkililer, Kovid-19 kaynaklı vaka ve ölüm sayılarının endişe verici seviyelerde olmadığını savunurken, Çin’deki hastanelerden yansıyan haberler ülkedeki durumun vahametini ortaya koyuyor. Hastaneye giden hastalara ‘kendi yataklarını getirmeleri’ söylenirken, ölüler sokakta yakılıyor.

Uluslararası sağlık uzmanları, yeni yılda Çin genelinde en az bir milyon kişinin öleceğini tahmin ediyor, ancak Pekin, sıfır vaka politikasından vazgeçtiği dönemden bu yana günde en fazla beş ölüm bildirdi. Ancak ülke genelindeki hastanelerden gelen haberler, durumun krize dönüştüğünü gösteriyor.

‘KENDİ YATAĞINIZI GETİRİN’

Pekin'deki bir hastanenin yatakları tükenirken, hastalar yerde yatmaya başladı. Financial Times'a konuşan Pekin Chaoyang Hastanesi’nden bir sağlık çalışanı, "Yatağımız yok, oksijenimiz yok ve bir oda dolusu hasta bizi bekliyor" dedi. Başka bir haberde, hastanelerin yatak kıtlığı nedeniyle hastalara "kendi yatağınızı getirin" dediği ileri sürüldü.

Son tahminler, ölümlerin ocak ayında günde 9 binden günde 25 bine kadar çıkabileceğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Acil Durumlar Direktörü Dr. Michael Ryan, Çin'in bildirdiği mevcut rakamların "hastalığın gerçek etkisini yetersiz temsil ettiğini" belirtti.

GÖRÜNTÜLERLE AÇIKLAMALAR ÇELİŞİYOR

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, "Gerçekler, Çin'in her zaman yasallık, açıklık ve şeffaflık ilkelerine uygun olarak DSÖ ile yakın iletişimi sürdürdüğünü ve ilgili bilgi ve verileri zamanında paylaştığını kanıtladı. Şu anda Çin'deki salgın kontrol altında” dedi.

Ancak ölümlerin ve cesetlerin sayısı cenaze evlerini doldurmasının ardından sosyal medyada paylaşılan sokakta ceset yakma görüntüleri, Çin'den gelen resmi açıklamalarla çelişiyor. Twitter'da paylaşılan birkaç videoda, Çin’de olduğu iddia edilen yerlerde yanan tabutlar görülüyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Bunlar da İlginizi Çekebilir