Pekin İslam'ın izlerini tamamen siliyor: Son büyük camii de ‘Çinlileştirildi’

Pekin İslam'ın izlerini tamamen siliyor: Son büyük camii de ‘Çinlileştirildi’

Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygur Türklerine karşı soykırım başlatan Çin, İslam'ın izlerini tamamen siliyor. Çin’de Arap tarzı mimari özelliklerini koruyan son büyük camiide de imaj değişikliğine gidildi. 1368-1644'te hüküm süren Ming hanedanı döneminde inşa edilen Şadian Camii’nin de minareleri ve kubbelerinin kaldırılmasıyla Müslümanların ibadethanelerindeki “Çinlileştirme” çabalarının tamamlandığı bildiriliyor.

Çin’de Arap tarzı mimari özelliklerini koruyan son büyük camide de imaj değişikliğine gidildi. Şadian Ulu Camii’nin de minareleri ve kubbelerinin kaldırılmasıyla Müslümanların ibadethanelerindeki 'Çinlileştirme' çabalarının tamamlandığı bildiriliyor.

ekran-goruntusu-2024-05-27-125339.pngŞadian Ulu Camii öncesi

Ülkenin güneybatısındaki Yünnan eyaletindeki küçük kasabayla aynı adı taşıyan cami, geçen yıla kadar 21 bin metrekarelik alanda yeşil kubbeleri ve minareleriyle görülüyordu. Ancak Pekin yönetiminin “Çinlileştirme” politikaları, ülkenin en büyük camilerinden biri olan Şadian’ı da vurdu. Guardian gazetesinin özel haberine göre fotoğraflar, uydu görüntüleri ve görgü tanıklarının ifadeleri, Arap tarzı caminin Çin’deki pagodalara benzetildiğini ortaya koydu.

ekran-goruntusu-2024-05-27-125356.pngŞadian Ulu Camii sonrası

Nisanda yeniden açılan caminin içindeki güvenlik kameraları dikkat çekiyor. Yine Yünnan eyaletinde yer alan meşhur Najiaying Camii de kısa zaman önce benzer bir yenileme sürecinden geçmişti. Uzmanlar, Çin hükümetinin 2018’de açıkladığı “İslam’ın Çinlileştirmesi” planının Şadian Ulu Camii’nin restorasyonuyla tamamlandığını söylüyor. Plan kapsamında “yabancı mimari tarzlara” karşı “Çin’in özellikleriyle dolu İslam mimarisinin” teşvik edileceği bildirilmişti. Guardian, Çin Komünist Partisi’nden sızan bir belgenin yerel yetkililere yapılan “daha çok yıkım, daha az yapım prensibine uyma” uyarısını gözler önüne serdiğini öne sürdü.

1368-1644’te hüküm süren Ming hanedanı döneminde inşa edilen Şadian Camii’nin tasarımında Medine’deki Mescid-i Nebevî’den esinlenilmişti. Büyütülen ibadet yeri, 10 bin kişilik kapasiteye sahip.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN