Protesto ve grevler devam ederken… Fransa'da kriz yaratan emeklilik reformunun ‘en tartışmalı maddesine’ onay

Protesto ve grevler devam ederken… Fransa'da kriz yaratan emeklilik reformunun ‘en tartışmalı maddesine’ onay

Fransa'da senatör ve milletvekillerinden oluşan bir komisyon, ülke genelinde grev ve protestolara neden olan reformun, emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e çıkartacak en tartışmalı maddesini kabul etti.

Fransa basınına göre, 7 senatör ve 7 milletvekilinden oluşan Karma Komisyon, tartışmalı emeklilik reformunu görüştükten sonra, tasarının emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e çıkarmayı öngören ve milyonlarca kişinin greve gitmesine, gösteriler düzenlemesine yol açan 7. maddesini kabul etti.

MUHALEFET VEKİLİNDEN SERT TEPKİ

Müzakerelerin kamuoyuna kapalı şekilde gerçekleştirildiği komisyonun üyelerinden Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekili Mathilde Panot, sosyal medya hesabından, söz konusu maddenin kabul edilmesine tepki göstererek "utanç" olduğunu belirtti.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, geçtiğimiz haftalarda, ülke lideri Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini belirtmişti. Emeklilik yaşının 62 olduğu Fransa’da, 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılacağını söyleyen Borne, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini eklemişti.

KRİZ YARATAN REFORMDA KRİTİK HAFTA

Tartışmalı reforma karşı ülke çapında 19 Ocak'tan bu yana birçok kez grev ve protestolar düzenlendi. Reformun, "emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e çıkarmayı öngören" en tartışmalı maddesini 9 Mart'ta onaylayan Senato, 12 Mart'ta kalan tüm maddelere onay vermişti.

Karma Komisyon’da bugün görüşülen reforma ilişkin tasarı, Senato'da bir daha oylamaya sunulacak, ardından son oylama için Ulusal Meclis’e gönderilecek. Meclis'te çoğunluk olmayan iktidar kanadı, son günlerde özellikle Cumhuriyetçiler Partisi (LR) milletvekillerinden destek almak için müzakerelerde bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN