1 milyon altının bir hevesi vardı o da kaçtı

1 milyon altının bir hevesi vardı o da kaçtı

Çin’den ithal edilen otomobillere getirilen ek vergi, birçok modelin fiyatının patlamasına neden olacak. Şimdilik birçok distribütör marka, ek vergiyi en azından ilk kez tanıttığı modellere uygulamıyor. Ama tam olarak sindirdiğimizde Avrupalı’dan daha ucuz diye hevesle beklediğimiz Çinli markalar, yüzde 54’lük vergiyle çok da ucuz olmayacak. Amaç her ne kadar yerli markaya destek olsa da C-SUV alamayanın da bir hevesi vardı o da kaçtı.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’de yeni bir otomobil sahibi olmak gittikçe zorlaştırılıyor. Yurtdışında maliyetler de durmazken, ülkede yaşanan tedarik sorunu da bunun tuzu biberi oluyor. Buna bir de demode vergi sistemi eklenince etiketler tavan yapıyor. Özellikle ülkedeki vergi artışları pazara girmek isteyen markaları bile korkutuyor. Çin’den geçen hafta gelen ek vergi artık bazı modellerin de şansını yok etti. Togg için getirilen yeni vergi sistemi ülkeden gelen birçok modelin önünü şimdiden kapattı. Türkiye’de faaliyet gösteren MG, Skywell, Seres, Leapmotor gibi markalar yüzde 54’e ulaşan ek vergiden direkt olarak etkilendi. Ayrıca dikkat çeken başka bir nokta ise Togg’un fiyatı. Türkiye pazarına yapılan vergi düzenlemelerine göre, 1.5 milyon lira seviyesinden gireceği tahmin edilen modele bütçeler ne kadar yetecek. Zaten sıfırdan pahalı satılan ikinci el araçlar için bir önlem alınmaz iken, ucuz modellere Türkiye’de rağbet oldukça yüksek. Birçok Avrupalı markanın milyon lira seviyelerinde sunduğu modelleri en azından Çinliler Türkiye’de bin lira seviyelerinde satışa sunabiliyordu. Fakat artık o bile rafa kalktı. Çin tarafında da getirilen bu ek vergiye büyük bir tepki var. Çin Ticaret Bakanı bile bu verginin kaldırılmasını talep etti. Çinli uzmanlar bu vergi hamlesinin dünyada örneği olmadığını da dile getirdi. Bunlar ilk etkilenen modellerden biri MG oldu. Yeni ZS EV’in şimdilik yüzde 40’lık dilime sokmayan Doğan Trend Otomotiv, MG4 için de aynı politikayı uyguluyor. Fakat yeni ithalatlarda mecburi vergi artışları olacağa benziyor. Türkiye pazarında daha önce yer almayan Çinli elektrikli modelleri resmi olarak ithal eden Ulu Motor da Çin darbesine mahsur kalan markalardan oldu. Leapmotor’u Türkiye pazarına sokan şirket, pişman mı değil mi bilinmiyor. Aracın fiyat etiketi oldukça yüksek çıktı. Sırada BYD ve Tesla var.

YENİ MG ZS EV ŞİMDİLİK 1.3 MİLYON LİRA SEVİYESİNDE

Yeni MG ZS EV Türkiye’de satışa sunuldu. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye lansmanı gerçekleşmesi beklenen modelin, deprem felaketi dolayısıyla lansmanı iptal edildi. Burada yapılacak olan harcama deprem bölgesindeki vatandaşlar için yardım oldu. Aynı zamanda elektrikli MG modelleri bölgede bir jeneratör görevi görerek bölgede aydınlatma görevi de üstlendi. MG’nin yüzde 100 elektrikli yeni modeli ZS EV, Mart ayı itibarıyla lansmana özel 1.379.000 TL’den satışa sunuldu. Euro NCAP’ten kazandığı 5 yıldız ile güvenliğini kanıtlayan ZS EV’nin Luxury versiyonunda panoramik açılabilir cam tavan, MG Pilot teknolojik sürüş destek sistemi, kablosuz telefon şarjı, V2L araçtan araca şarj özelliği, karbon fiber görünümlü ön konsol, sportif kırmızı dikişli koltuklar ve 448 litre bagaj hacmi standart olarak sunuluyor. Premium özellikleri standart olarak sunmasıyla dikkat çeken yeni ZS EV’nin şehir içinde 591 km’ye varan menzil sunabilmesi ise en çok dikkat çeken özellik olarak öne çıkıyor.

13kr04-dekkkkk-mg-zs.jpg

ÇİN’DE 250 BİN LİRA BİZDE KAMPANYALI 699 BİN LİRA

Türkiye’de yüksek fiyat etiketleri otomobile ulaşımı zorlaştırıyor. Bu yüzden birçok marka minik çözümlerle hem tüketicinin ayağını yerden kesmek hem de ucuz otomobil satabilmek için kolları sıvıyor. Ulu Motor da bu şirketlerden biri. Daha önce Skywell ile Türkiye’de faaliyete başlayan marka, şimdi de Çinli Leapmotor’u Türkiye pazarına soktu. Leapmotor’un Türkiye’ye ithal edilecek ilk modeli, 5 kapılı şehir otomobili T03 olarak belirlenirken araç için mart ayına özel, 699 bin TL’lik sabit fiyat garantisiyle ön siparişler alınmaya başlandı. Aracın Çin’deki fiyatı 90 bin yuan (13 bin dolar) bu da yaklaşık 250 bin liralık bir etikete tekabul ediyor. Nisan 2023 itibarıyla ön siparişi alınan ilk Leapmotor T03 teslimatları gerçekleştirilecek. 80 kW’lik gücü, 41.3 kW/h’lık bataryası ve 417 km’ye varan şehir içi menziliyle Leapmotor T03, ek vergiye rağmen en ekonomik otomobil olacağa benziyor. Ulu Motor Global Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Ulubaş “2023’ün üçüncü çeyreği gibi elektrikli SUV C11 ve elektrikli sedan C01 modelleriyle genişletmeyi hedefliyoruz” dedi.

13kr04-dekkkkk-leapmotor.jpg

ARAÇLARIMIZIN TAMAMI YÜZDE 40 EK VERGİYE GİRDİ

Aracın fiyatıyla ve Çin vergisiyle ilgili sorumu cevaplayan Doğan Trend CEO’su Kağan Dağtekin, elektrikli araçların tamamının bu ek vergiden etkilendiğini söyledi. Dağtekin “Araçlarımızın tamamı yüzde 40 ek vergiye tabi oldu. ZS EV’nin yeni modeli ve yeni getireceğimiz MG4 modelleri yüzde 10 ÖTV baremindeler” dedi. Doğan Trend Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı Tibet Soysal, “Ülkemizde yüzde 100 elektrikli denilince ilk akla gelen modellerden olan yeni ZS EV, kapasitesi artırılan bataryası sayesinde 440 km menzil sunuyor. Şehir içi kullanımlarda ise menzili 591 km’ye ulaşabiliyor. Satış ve pazarlama konusundaki faaliyetlerimiz globalde markanın dikkatini çekti ve Türkiye pazarını önceliklendirmelerinde etkili oldu. Bu da araç bulunabilirliği konusunda istediğimiz adetleri talep edebilmemizi sağladı. Bu sayede müşterilerimize çok beklemeden araç teslim avantajı sağlayabileceğiz” dedi.

13kr04-kagan-dagtekin-kelle.jpg

FİAT’IN TÜRKİYE’DEKİ İLK ELEKTRİKLİSİ: 500e

Uzun bir süredir Avrupa pazarında boy gösteren elektrikli Fiat 500, Türkiye pazarına da giriş yaptı. ‘La Prima by Bocelli’ versiyonu ile yola çıkan model ikinci seviye sürüş destek sistemleriyle donatılmış. FIAT 500e La Prima Hatchback gövde tipi 869 bin 900 TL, 3+1 gövde tipi 899 bin 900 TL, Cabrio gövde seçenekli versiyonu ise 929 bin 900 TL’den başlayan fiyat etiketine sahip. 42 kWh kapasiteli lityum iyon bataryalarıyla, WLTP normuna göre ortalama 320 km’ye kadar menzil, sarj süresini minimuma indirmek üzere 85 kW hızlı şarj özelliği sunuyor. Şehir otomobili segmenti kullanıcılarırın günlük işe gidip gelmeleri için gerekli olan ortalama 50 km’lik menzil ise 5 dk’lık hızlı şarj ile dolabiliyor. Yine hızlı şarj özelliğiyle araç 35 dakikada yüzde 80 oranında şarj edilebiliyor.

13kr04-dekkkkk-fiat-500e.jpg

‘BULUNURLUK SORUNU OLMAYACAK’

Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç “FIAT elektrikli araç yolculuğunun ilk kilometre taşı olan ikonik 500’ün tamamen elektrikli modelini mart ayından itibaren Türkiye yollarıyla buluşturuyoruz. 500e La Prima, premium ve benzersiz tasarım ruhunu koruyan bir otomobil. 500e’yi Türkiye pazarı ile araç bulunurluğu bakımından en doğru tarihte buluşturduğumuza inanıyoruz. Sadece lansman döneminde değil, sonrasında da bulunurluk anlamında en iyi şartları sağlamak için gerekli çalışmalarımızı yaptık. FIAT 500e bu haftadan itibaren tüm FIAT bayileri ve markamızın online satış platformu “fiatonline” üzerinden satışa sunuluyor” diye konuştu.

13kr04altan.jpg

33 ADAY YILIN OTOSU İÇİN YARIŞACAK

Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD), tarafından bu yıl sekizincisi gerçekleştirilecek ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ seçimi için adaylar belli oldu. Son 1 yıllık süreçte pazara çıkan modeller üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda 33 otomobil ‘Yılın Otomobili’ için yarışacak. Bu yıl sekizincisi düzenlenen ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ seçimi için belirlenen aday 33 otomobil şu şekilde sıralandı: Alfa Romeo Tonale, Audi e-tron GT, Audi e-tron, BMW 2 Active Tourer, BMW 7 Serisi, BMW X1, BMW X7, Citroen C4 X, Dacia Jogger, DS 4, Fiat 500 e, Hyundai ioniq 5, Kia EV6, Kia Niro, Lexus NX, Lexus RX, LR Range Rover, LR Range Rover Sport, Maserati Grecale, Mercedes-Benz EQE, Mercedes-Benz SL, Mercedes-Benz GLC, MG4, Nissan X-Trail, Opel Astra, Peugeot 308, Peugeot 408, Suzuki S-Cross, Skoda Fabia, Subaru Solterra, Toyota Yaris Cross, Toyota Corolla Cross, Volvo C40 Recharge.

13kr04-kisa-1.jpg

DEPREM BÖLGESİNDEN BİNLERCE ARAÇ ÇEKTİ

Tur Assist, geçtiğimiz ay yaşanan elim deprem felaketinin hemen ardından yaklaşık 100 adet tedarikçisi, 600’den fazla personeliyle seferber oldu. Deprem bölgesinde 350’ye yakın çekici ve vinci aktif bir şekilde görev yapan şirket, 1 aylık süreçte 2 binden fazla aracın bulunduğu bölgeden çekilerek kurtarılmasında aktif rol oynadı. Tur Assist acil olarak sağladığı asistans hizmetlerinin yanı sıra Karavan Forum ile iş birliği doğrutlsunda karavanların bölgeye sevkedilmesini sağlayarak, depremzedelerin barınma süreçlerine katkıda bulundu.

13kr04-kisa-2.jpg

KADINLAR EN İYİSİ ‘NİRO’ DEDİ

Yeni Kia Niro, ‘Kadınlar Dünyasında Yılın Otomobili’ (WWCOTY) 2023 ödüllerinde dünyanın en iyi otomobili seçilerek zafere ulaştı. Beş kıtadan ve 43 ülkeden 63 kadın otomobil gazetecisinden oluşan jürinin seçimi Dünya Kadınlar gününde açıklandı. Bu sene 13. kez düzenlenen yarışmada Yeni Kia Niro; çok sayıda güç-aktarma sistemi seçeneği, şık tasarımı, teknolojik özellikleri ve düşük yakıt tüketimi gibi üstün nitelikleriyle jürinin takdirini topladı. Oy kullanmadan önce onlarca modeli test eden ve her detayı değerlendiren jüri ilk tur oylamada toplam 59 aday arasından belirlenen 6 kategorideki en iyi otomobilleri seçti. Kia Niro bu oylamada da güvenlik özellikleri, konforlu iç mekânı ve tüm sürücülerin ulaşım ihtiyaçlarını karşılayan farklı motor seçenekleri ile öne çıkarak “en iyi şehir otomobili” kategorisinin de kazananı oldu.

13kr04-kisa-3.jpg

ÜRETİMDE TOPARLANMA SİNYALLERİ

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2023 yılının ilk iki aylık verilerini açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 14 artarak 223 bin 796 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk iki aylık dönemine göre yüzde 23 artış sağlayan otomobil üretimi ise 134 bin 474 adede ulaştı. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 233 bin 731 adede yükseldi. Ticari araç grubunda, yılın ilk iki aylık döneminde üretim yüzde 3, ağır ticari araç grubunda yüzde 48 artarken, hafif ticari araç grubunda yüzde 1 oranında azaldı.

13kr04kisa4.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN