Akıllı ve acil dönüşümle şehir planlaması şart

Akıllı ve acil dönüşümle şehir planlaması şart

Türkiye’de hâlâ 1.5 milyon konut canlı mezar niteliği taşıyor ve 6.5 milyonu da risk altında. GYODER Başkanı Yetgin “Kentsel dönüşüm için artık zaman kısıtlı ve akıllıca hareket etmek şart” dedi.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, topraklarının büyük çoğunluğu deprem kuşağında bulunan Türkiye’nin hala depreme hazırlıklı olmadığını bildirdi. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Yetgin, GYODER olarak, kentsel dönüşüm çalışmalarına katkıda bulunmaya devam edeceklerini, olası büyük bir depreme hazırlık için riskli binaların yeniden, yönetmeliklere uygun şekilde inşa edilmesi ve tüm Türkiye’nin yeniden yapılanması için çalışacaklarını anlattı.

Türkiye genelinde milyonlarca konutta halen binaların gücünü zayıflatan korozyona karşı su yalıtımı uygulamasının bulunmadığını belirten Yetgin “Güvenli, kaliteli yapılaşma anlayışıyla hareket etmeli ve kentsel dönüşüm fırsatını iyi değerlendirmeliyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ülkemizdeki toplam 20 milyon konutun risk alanı içindeki 6.5 milyonunun dönüşmesi gerektiğini, acil öncelikli 1.5 milyon konutun ise 2023’e kadar dönüştürüleceğini açıkladı. Dolayısıyla hiç zaman kaybetmemiz lazım. İlgili yönetmeliklerin ihtiyaçlara ne ölçüde yanıt verdiğinin de sorgulanması gerekli” dedi. İmar artışına dayalı bir paylaşım ile kentsel dönüşüm uygulamasının sona ermesi gerektiğinin altını çizen Feyzullah Yetgin sözlerini şöyle noktaladı: Binaları dönüştürürken şehir planlama nosyonu olmazsa olmaz. Kentsel dönüşüm ve yenilemenin layık olduğu şekilde yapılması çok önemli. Bizim sürekli dile getirdiğimiz konu ‘akıllı, dayanıklı, sürdürülebilir kentsel dönüşüm’dür. Yeni yasal düzenlemelerle kentsel dönüşümde yeni bir dönem başladı. Son değişikliklerin kentsel dönüşümü önemli ölçüde hızlandıracağına inanıyoruz.

19-08/18/feyzullah-yetgin.jpg
Feyzullah Yetgin

BÜYÜK DEPREM YAKLAŞIYOR

Alman sismolog Prof. Dr. Marco Bohnhoff, İstanbul’da büyük bir deprem yaşanması tehlikesinin her geçen gün daha da arttığını, sonuçlarının da dramatik olacağını söyledi. Bohnhoff, depremin İstanbul merkezine yakın bir mesafede yaşanacak olması nedeniyle etkisinin de büyük olacağını belirterek “İstanbul’da, önümüzdeki 30 yıl içerisinde, 7,4 büyüklüğüne ulaşabilecek bir deprem olasılığı yüzde 70. Bu gerçekten çok dikkate alınması gereken bir oran” ifadelerini kullandı. Ünlü sismolog ayrıca erken uyarı sistemlerinin İstanbul gibi karmaşık şehirlere çok avantaj sağlamayacağını belirtirken öncelikli olarak yapıların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesinin önemi üzerinde durdu.  

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN