Asgari ücrette dört senaryo: Milyonların gözü kulağı yarınki toplantıda

Asgari ücrette dört senaryo: Milyonların gözü kulağı yarınki toplantıda

Milyonlarca kişinin beklediği asgari ücrette son düzlüğe girildi. 2023 asgari ücreti için yarın 3. toplantı gerçekleşecek. Masada dört senaryo var; yüzde 45, yüzde 50, yüzde 55 ve yüzde 60 zam. Son olasılık; yüzde 60 zam ile asgari ücretin 8 bin 750 TL olması oluyor.

Doğrudan 7 milyon dolaylı yoldan ise tüm Türkiye'yi ilgilendiren asgari ücrette sona gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde gelişen 7 Aralık'ta birinci, 14 Aralık'ta ikinci toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısını yarın saat 14.00'te gerçekleştirecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinden istenmiş olan ilave verilerin görüşüleceği yarınki toplantıda, işçi ve işveren tarafı rakamlar üzerinden pazarlık edecek. 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamının bu toplantıda kesinleşeceği düşünülüyor.

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu'nun, komisyon toplantısından hemen önce asgari ücret gündemiyle toplanıp, değerlendirmelerde bulunacağı öğrenildi.

Komisyonda işçi vatandaşları temsil eden TÜRK-İŞ, ilk olarak pazarlığın Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın kasım ayı ile ilgili ait açlık sınırı verisi olan 7 bin 785 TL üzerinden başlamasını istiyor. Bununla birlikte de refah payı ile enflasyona karşı satın alma gücünün korunmasını isteniyor. Bu rakamsal talep ile birlikte gelir vergisi dilimlerinin çalışanlar lehine düzenlenmesi ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin de kaldırılması da TÜRK-İŞ'in pazarlık masasına taşıdığı konular arasında yerini alıyor.

Patronların temsilcisi olan temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise asgari ücret ile ilgili rakam paylaşmamakla birlikte, temel olarak işçilerin ve işveren kişilerin gözetildiği dengeli bir asgari ücretten yana tutum sergiliyor. NTV'in haberine göre; yeni asgari ücret rakamında, istihdamın korunmasını, yeni istihdam yaratılmasını ve aynı zamanda işletmelerin rekabet gücünün dikkate alınmasını isteyen TİSK, asgari ücret işveren desteğinin 2023 yılında da sürdürülmesini talep ediyor.

İşte olası tüm senaryolar ile birlikte kalem kalem asgari ücret hesabı...

YÜZDE 45 ZAM

İlk senaryo net asgari ücretin 8 bin liraya çıkması.

Net olarak yüzde 45 artırılan asgari ücret brüt 9 bin 412 liraya çıkıyor ve işverene maliyeti de 11 bin 59 lira oluyor.

YÜZDE 50 ZAM

İkinci senaryo yüzde 50 artışla 8 bin 250 liraya yükseltilmesi.

Brüt ücret 9 bin 706 liraya çıkıyor ve işverene maliyeti 11 bin 404 lira oluyor.

YÜZDE 55 ZAM

Üçüncü senaryo asgari ücretin yüzde 55'lik artış ile 8 bin 500 lira seviyesine ulaşması.

Bu durumda brüt ücret 10 bin liraya, işverene maliyeti ise 11 bin 750 liraya yükseliyor.

YÜZDE 60 ZAM

Son senaryo ise net asgari ücretin yüzde 60 artışla 8 bin 750 liraya çıkarılması.

Bu durumda brüt ücret 10 bin 294 liraya, işverene maliyet ise 12 bin 95 liraya denk geliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN