Bakan Işıkhan: İşsizlik 2012’den bu yana en düşük seviyeyi gördü

Bakan Işıkhan: İşsizlik 2012’den bu yana en düşük seviyeyi gördü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2026 yılının ilk çeyreğine ilişkin işgücü verilerini değerlendirerek işsizlik oranının yüzde 8,2’ye düştüğünü ve bu seviyenin 2012’den bu yana en düşük oran olduğunu açıkladı. Genç işsizlik oranının da yüzde 15,2’ye gerileyerek benzer şekilde son yılların en düşük seviyesine indiği belirtildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2026 yılının ilk çeyreğine ilişkin işgücü verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Bakan Işıkhan, işsizlik oranındaki düşüşe dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 8,2 olarak gerçekleşen işsizlik oranı, 2012 yılından itibaren en düşük seviyesine geriledi. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta da aynı olumlu sonuca ulaştık. Gençlerde işsizlik oranı, yüzde 15,2 ile 2012 yılından bugüne en düşük seviyesini korudu."

İŞSİZ SAYISI VE İSTİHDAM VERİLERİ

Açıklamada, işsiz sayısında da düşüş yaşandığı belirtildi. Buna göre, 2026 yılının ilk çeyreğinde işsiz sayısı bir önceki çeyreğe kıyasla 52 bin kişi azalarak 2 milyon 894 bin kişiye geriledi.

Bakan Işıkhan, işgücü piyasasına ilişkin temel göstergeleri de şu şekilde aktardı:

"İşsiz sayımız, 2026 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 52 bin kişi azalarak 2 milyon 894 bin kişiye; işsizlik oranımız ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 8,2 seviyesine geriledi. Kadınlarda işsizlik oranı, 2025 yılının ilk çeyreğine göre 0,1 puanlık azalış ile yüzde 11,1 olarak gerçekleşti."

İSTİHDAM VE İŞGÜCÜNE KATILIM

Bakanlık verilerine göre istihdam ve işgücüne katılım oranlarında da güncel rakamlar paylaşıldı.

Buna göre istihdam sayısı 32 milyon 221 bin kişi olarak açıklanırken, istihdam oranı yüzde 48,3 olarak gerçekleşti. İşgücünün ise 35 milyon 116 bin kişiye ulaştığı ve işgücüne katılma oranının yüzde 52,6 olduğu belirtildi.

Açıklamada genç işsizliğine ve çalışma hayatına katılımı artırmaya yönelik programlara da yer verildi.

Bakan Işıkhan, değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

"Âtıl işgücünü çalışma hayatına kazandıracak, dezavantajlı grupların işgücüne katılımını kolaylaştıracak İş Pozitif ve GÜÇ gibi programlarımızı uygulamaya devam edeceğiz."

GENEL DEĞERLENDİRME

Bakan Işıkhan, kayıtlı ve nitelikli istihdamın güçlendirilmesine yönelik politikaların sürdüğünü belirterek açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

"Kalıcı, kayıtlı ve nitelikli istihdamımız güçlendikçe Türkiye güçlenecek."

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN