Borsada deprem sonrası 2 günlük işlemler neden iptal edilmeli? Vatandaş tane tane anlattı

Kahramanmaraş depremlerinin ardından borsanın kapatılmaması vatandaşlar tarafından büyük tepki görmüştü. Küçük yatırımcılardan ve küçük yatırımcıları düşünen vatandaşlardan ise hala deprem sonrası günlerde gerçekleşen işlerin iptal edilmesi isteği var. Finans uzmanı Mehmet Akdere, bir vatandaş olarak bu sürecin nasıl ve neden bu şekilde işlendiğini anlattı.

Büyük Kahramanmaraş depremlerinin ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) borsada açığa satış işlemlerini yasaklamış, yatırımcılara satışa konu edilecek paylar için depo şartı uygulanması kararı almıştı. Depo şartının yürürlükte olduğu pazartesi günü kayıplar yüzde 1.35’le sınırlı kaldı. Endeks, uygulamanın yürürlükten kalkmasıyla salı sert şekilde geri çekilme meydana gelmişti.

Çarşamba günü kayıpların sürmesinin ardından iki devre kesici çalışmış daha sonra da borsadaki işlemler durdurulmuştu.

Aynı akşam ise çarşamba günkü işlemlerin iptal edildiği ve borsanın beş iş günü kapalı kalacağı bildirilmişti. Bu konuda ise gerek vatandaşlarda, gerekse uzmanlardan çok geç kalındığına dair açıklamalar gelmişti.

Sosyal medyada finans uzmanı Mehmet Akdere isimli bir vatandaş ise bu durum ile ilgili bir video yayınlayarak, bu durumun borsaya olan güveni zedeleyeceğini söyledi.

Bu durumun kimlere menfaat sağladığını soran Mehmet Akdere'nin konuşması şu şekilde:

"Ben Mehmet Akdere. Kendi mağdur olduğu olayda bile sessiz kalmayı tercih ettim. Fakat bugün toplumun mağdur olması ve mağdurların bu kadar yüksek bir şekilde mağdur olmasından dolayı konuşmak istiyorum. Büyük geçmiş olsun, hepimizin başı sağ olsun. Fakat olayın içerisindeki hataları konuşmaksak, ders almazsak bunlar tekrar edilecek olan olaylardır.

BORSA YÖNETMELİĞİ VE SPK'DA VAR

Benim konum, finansal bir konu olduğu için finansal olaylardaki uzmanlığımdan dolayı konuşmak istedim. 6-7 Şubat işlemleri neden iptal edilmedi? Net bir şekilde borsa yönetmeliği ve SPK yönetmeliği birinci maddesinde var.

Kimlere menfaat sağladı, niçin bunların yapılmadığı sosyal mecralarda yazılıp, konuşulmaktadır. Şimdi ne yapılmalıdır? Derhal o günün işlemleri iptal edilmelidir. Bu önümüzdeki yıllarda borsaya büyük bir yara vuracak olaydır. Bu, güven sağlamayacaktır.

'SAYIN CUMHURBAŞKANIM GEREĞİNİ YAPIN'

Mağdurun üzerinden elde edilen karlar hiçbir şekilde helal değildir. Onlar üzerinden menfaat sağlamak isteyen insanlar; yağmacıdır. Yağmacı olan insanlar bizim toplum kültürümüzde yer bulamayan insanlardır.

Sayın Cumhurbaşkanım, sizleri yanlış bilgilendiriyorlar. Bu kararı alan kişileri lütfen bir şekilde niçin aldıklarını sorun ve gereğini yapın. Saygılarımla."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN