Bu bal başka bal! Bayburt yaylalarında 'altın' hasadı başladı: Sıcak hava etkilemedi, verimiyle üreticiyi mutlu etti

Bu bal başka bal! Bayburt yaylalarında 'altın' hasadı başladı: Sıcak hava etkilemedi, verimiyle üreticiyi mutlu etti

Bayburt’un yüksek rakımlı yaylalarında üretilen coğrafi işaretli balda hasat erken başladı. Aşırı sıcaklara rağmen verim ve kalite beklentileri aştı, üreticiler yüzleri güldürdü.

Bayburt'un yüksek yaylalarında, coğrafi işaretli Zara balının hasadı bu yıl erken başladı ancak bu durum, ne verimi ne de kaliteyi etkiledi. Aksine, üreticiler beklenenin üzerinde bir rekolteyle karşılaştı. Kekik ve geven bitkilerinin zengin aromasıyla bezeli bu "altın" değerindeki bal, üreticilerin yüzünü güldürdü.

yeni-proje-12

BALCILARIN GÖZDESİ ZARA YAYLALARI

Sivas'ın arıcılıkta öne çıkan ilçesi Zara, zengin bitki örtüsü sayesinde bal üreticileri için adeta bir cennet. Özellikle kekik ve geven gibi bitki türlerinin yoğunluğu, Zara balına kendine özgü bir tat ve aroma katıyor. Bu özel tadı yakalamak isteyen 400 bal üreticisi, ilçedeki 30 bin 216 kovanda üretim yaparak, coğrafi işaretli Zara balını dünyaya tanıtıyor.

yeni-proje-13

ERKEN HASADA RAĞMEN REKOR VERİM

Aşırı sıcaklar nedeniyle normalden erken başlayan bal hasadı, verimi düşürmedi. Zara Ziraat Odası Genel Sekreteri Zikri Bedir, geçen yıl 900 ton olan rekoltenin, bu yıl 1200 tona ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Bu artış, arıcıların yüzünü güldürürken, Bedir balın kalitesinin de yüksek olduğunu belirtti. Analizlerin önemine vurgu yapan Bedir, üreticilere mutlaka numune analizi yaptırmalarını tavsiye etti.

yeni-proje-14

KOVAN BAŞINA VERİM İKİ KATINA ÇIKTI

7 yıldır arıcılık yapan Enes Kuzu, bu yılki bal veriminden oldukça memnun. Kovan başı verimin geçen yıl 10-15 kilogram iken, bu yıl 20-30 kilograma kadar çıktığını belirten Kuzu, bu durumu Zara'nın coğrafi yapısına ve bitki örtüsüne bağlıyor. Engebeli ve dağlık arazideki 8 bin adet çiçek çeşidinin, balın eşsiz lezzetini oluşturduğunu söyleyen Kuzu, "Bu yıl geçen yıla göre çok güzel bir bal var. Koyu ve aromalı bir bal elde ettik, çok memnunuz" dedi.

yeni-proje-15

Yaklaşık 50 kovanı olan Kuzu, bu sezon 1200 kilograma kadar bal elde etmeyi hedefliyor. Her yıl ürettiği baldan numune sakladığını belirten Kuzu, bu yılın balından da bir numune ayırarak kalitenin sürekliliğini kanıtlayacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN