Buğday, ayçiçek yağı ve şekerden sonra patates krizi mi geliyor?

Buğday, ayçiçek yağı ve şekerden sonra patates krizi mi geliyor?

Buğday, ayçiçek yağı ve şekerden sonra şimdi de patates krizine ilişkin yeni emareler görünmeye başladı. CHP’li Gürer'in Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye patates kanseri ile ilgili gönderdiği soru önergesine, Kirişçi'den "26 il karantinada" cevabı geldi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, halk arasında ‘patates kanseri’ olarak bilinen ve ilk olarak 2004 yılında görülmeye başlayan ‘patates siğili’ hastalığının yayılımıyla ilgili sorunlara ilişkin, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye soru önergesi vermişti.

Gürer’in önergesine yanıt veren Kirişçi, patates siğili hastalığının yayılımını doğrulayarak, 26 ilde karantina tedbirlerinin uygulandığını söyledi. Hangi illerde karantina uygulandığını söylemeyen Bakan Kirişçi, çiftçilere patates siğili ile mücadele konusunda eğitimler verildiğini kaydetti.

CHP’li Gürer, soru önergesinde, şu soruları Bakan Kirişçi’ye yöneltti:

Bir nev’i kanser olan patates siğil sonrası 2004 yılında başlatılan ekim alanı kısıtlaması 2022 yılı itibari ile hangi boyuttadır?

Kaç ilde ne kadar alanda hastalık nedeni ile patates ekimi yapılmamaktadır?

Siğil gibi zarar veren nematod hastalığının boyutları ve halen mevcut durumu nedir? Patates siğili ile ilgili çiftçi eğitimi verilmekte midir?”

“KARANTİNA TEDBİRLERİ UYGULANIYOR”

Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, 2022 yılı itibariyle patates siğili hastalığı nedeniyle karantina tedbirleri uygulandığını hatırlattı.

Kirişçi, hastalık etmeninin konukçularının (patates ve diğerleri) dışındaki ürünleri etkileyebildiğine dikkat çekerek, “ Patates karantina etmenleri sebebiyle (Patates siğili, Patates kahverengi çürüklüğü, Patates halka çürüklüğü ve Patates kist nematodları) 26 ilde karantina tedbirleri uygulanmaktadır” açıklamasında bulundu.

ÇİFTÇİLERE EĞİTİM

Kirişçi, çiftçilere yönelik patates siğili etmeninin de içinde bulunduğu Patates Entegre Mücadele Eğitimi, Patates Hastalık ve Zararlıları Eğitimi, Patateste Karantina Etmenleri Eğitimi verildiğini de açıkladı.

Ülkemiz genelinde son 5 yılda Patates ve Patates siğili konularında 1200 Eğitim ve Yayım faaliyeti gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Kirişçi, bu eğitimlere 15 bin çiftçinin katıldığını belirtti.

“DAHA CİDDİ MÜCADELE ŞART”

Gürer, ithal ürün ya da tohumlarla farklı bitki hastalıkları ve zararlıları taşındığını ve bunu sonucu ülke topraklarının da ürünlerinde ciddi risk altında olduğunu söyledi.

Gürer, patates siğil hastalığı nedeni ile yaygın ekim yapılan bazı illerde ekiminin önemli ölçüde hastalık nedeni ile daraldı.

Patates siğil diğer tanımla patates kanseri rastlanan ürün ve toprakta en az 20 yıl karantina uygulanıp bazı yem bitkileri dışında ürün yetişemez duruma geliniyor.

Bu bağlamda çok daha ciddi tedbir ve denetimlerle daha geniş alanlara hastalığın yayılması önlenmelidir” dedi.

“EKİM AZALDI”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“İki yıl önce patates üretimi fazla olunca değer bulmadı. Yalnız Niğde’de en az 100 bin ton çürümesi den dolayı patates ekiminin azaldı.

Yıllık 840 bin ton patates üretilen Niğde ilinde geçen yıl ise rekoltenin beş yüz bin tona geriledi. Bu yılda yazlık patates ekiminde daralma devam etti.1999 yılında 6,5 milyon ton patates üretilen ülkemizde 2021 yılında 5,1 milyon ton patates yetişti.”

“GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞMEZSE…”

Girdi maliyetleri düşmezse, hastalık yaygınlaşması sürerse patates açığı artar ve ithal etmek zorunda kalınabilir.

Bugünden önlemler alınmalıdır. hububattan sonra en çok tüketilen gıda ürünlerden patates içinde tehlike çanları çalmaktadır.Mevcut önlemler yanında daha çok ciddi tedbirler alınması şarttır” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN