Gayrimenkul uzmanından uyarı: Kimse evini kiraya vermek istemeyecek

Gayrimenkul uzmanından uyarı: Kimse evini kiraya vermek istemeyecek

Konut kiralarındaki artışı frenlemek için çare olarak görülen yüzde 25 sınırını değerlendiren sektör temsilcileri uygulamanın bazı ev sahiplerinin evini kiraya vermekten kaçınmasına sebep olduğunu söyledi. Ev sahiplerinin ürker hale geldiğini ifade eden uzmanlar "Bu nedenle kiralık daire bu ürkmeler nedeniyle daha da zor bulunuyor olacak. Kiraya vermek isteyen mal sahibi bulunamayacak" dedi.

Ülke genelinde gittikçe büyüyen barınma krizine çözüm arayan yetkililer özellikle konut kiralarındaki artışı durdurmak için yüzde 25 sınırının uzatılmasına karar verdi. Bunun yanı sıra uygulama içerisine konut kira artışına karşı hapis cezası, idari ya da adli para cezası olmak alternatiflerin konulması gündeme geldi. Söz konusu uygulama ve alternatif çözümler ise yeni problemleri doğurdu.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı'nın Milliyet'e verdiği demeçte, yüzde 25 zam sınırının uzatılması nedeniyle ilerleyen dönemde satılık ev ilanlarının artacağı uyarısında bulunarak kiralık ev bulmada zorluk yaşanacağına dikkat çekti.

Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı:

Süreç anladığımız kadarı ile belirsizliği biraz daha koruyor. Lakin uzatma olursa kanaatim satılık ilan sayısında bu nedenle de bir artış olacağı yönünde.

'EV SAHİBİ KİRAYA VERMEYE ÇEKİNİYOR'

Son dönemde ilan sayısında olan artış deprem riski nedeniyle eski evini satmak isteyenlerin artışı diyebiliriz. Lakin bu sadece kira nedeniyle bir artışı ifade etmiyor.

Bu noktada ülkemizde gerek uygulamalar gerekse de hukuki düzenlemelerde boşluklar var. İnsanlar yerlerini kiraya vermekten ürker hale geldi. Kiracı çıkmaz ise kirayı ödemez ise gibi.

'MAL SAHİBİNİ KORUYAN MEKANİZMA YOK'

Mal sahiplerini koruyan bir mekanizma yok. Bu nedenle bence kiralık daire bu ürkmeler nedeniyle daha da zor bulunuyor olacak. Kiraya vermek isteyen mal sahibi bulunamayacak.

'GAYRİMENKUL YÜZDE 56 KAZANDIRDI'

Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi verilerine göre gayrimenkul reel olarak yüzde 56,3 oranında artmıştır. Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde borsa Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde %50,48 kazandırırken, DİBS %5,60, Amerikan doları %19,97, külçe altın %20,54, euro %22,23 ve mevduat faizi (brüt) %28,47 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN