İşçiyi yakından ilgilendiren talep: 30 Haziran'da bitiyor ama patron yılsonunu işaret etti

İşçiyi yakından ilgilendiren talep: 30 Haziran'da bitiyor ama patron yılsonunu işaret etti

İş dünyası temsilcilerinin çip krizi ve hammadde sıkıntısı nedeniyle 30 Haziran'da bitecek olan Kısa Çalışma Ödeneği'nin yılsonuna kadar uzatılmasını istedikleri ortaya çıktı. Bakanlıklarla görüşen iş dünyası temsilcileri, uzatma talebinin sadece salgın nedeniyle ortaya çıkan talep sıkıntılardan kaynaklanmadığını ifade etti. Hükümet'ten KÇÖ'yü uzatması istenirken çip krizinin çok sayıda sektörde üretim yapmayı engelleyecek düzeye geldiği belirtildi.

İşverenler pandemi nedeniyle istihdamı ve üretimi korumaya yönelik olarak uygulanmaya başlanan kısa çalışma ödeneği uygulamasının yılsonuna kadar uzatılması yönünde talepte bulundular.

Kısa çalışma uygulamasının uzatılmasına ilişkin Kasım 2020’de yapılan düzenleme ile Cumhurbaşkanı’na 30 Haziran’a kadar yetki verilmişti. Kısa çalışma uygulaması 30 Haziran tarihi itibariyle sona erecek.

kco.jpg

Hükümet üyelerinden şu ana kadar net bir yanıt alamadığını belirten iş dünyası temsilcileri, uzatma talebinin sadece salgın nedeniyle ortaya çıkan talep sıkıntıları olmadığını, çip krizinin çok sayıda sektörde üretim yapmayı engelleyecek düzeye geldiğini belirttiler.

Kısa çalışma uygulamasının uzatılması için yasal düzenleme gerekiyor. Uygulamaya yönelik genel bir mutabakat olduğu için TBMM’ye bu yönde bir teklif gelmesi durumunda kolaylıkla yapılabileceği belirtiliyor.

kisa-calisma-odenegi.jpg

ÇİP KRİZİ SEKTÖRÜ DURMA NOKTASINA GETİRDİ

DÜNYA’ya bilgi veren iş dünyası temsilcileri, bu kapsamda özellikle çip krizinin yarattığı sıkıntının küresel boyutta olduğu ve tedarik sürecinin sıkıntıya girdiğini kaydetti. Türkiye özelinde, gelecek dönemde talep oluşsa dahi Türkiye’nin kilit çok sayıda sektöründe çip ve hammadde sorunları nedeniyle üretimin zorlanacağı bilgisinin iletildiğini vurguladılar.

kco-uzatilsin.jpg

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ EN SON MART AYINDA UZATILDI

Mart ayında alınan bir kararlaKısa Çalışma Ödeneği uygulaması Haziran ayının sonuna uzatıldı.

Resmi Gazetede Karara göre, İşsizlik Sigortası Kanunu'nun geçici 23. maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde, Kovid-19 nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamında zorlayıcı sebeple 31 Ocak 2021'e kadar kısa çalışma başvurusunda bulunan iş yerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi, kanunun ek 2. maddesi kapsamındaki uzatma süresiyle sınırlı kalmaksızın, 29 Haziran 2020 tarihli ve 2706 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'nda belirtilen esaslar çerçevesinde ve 18 Şubat 2021 tarihli 3556 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile uzatılan süreden sonra başlamak üzere 30 Haziran 2021'e kadar uzatıldı.

kisa-calisma-odenegi-sonrasi-ne-olacak.jpg

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BİTİNCE İŞVEREN HANGİ YOLU İZLEYECEK?

KÇÖ'nün 30 Haziran'da sona ermesiile birlikte iş verenler için iki yol gözükecek. Ya çalışanlar normal çalışma şekline geri dönecek ya da izne çıkarılacak.

-ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARMA:

Bu durumda çalışanlara nakdi ücret desteği ödemesi yapılacak. 2021 yılı için ise günlük nakdi ücret desteği miktarı, 13 Ocak 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile asgari ücret artış oranında (%21,56) artırılarak günlük 47,70 TL'ye çıkarıldı.

- İŞVERENE NORMALLEŞME DESTEĞİ

KÇÖ sonrasında sigortalının normal çalışma süresine dönmesi halinde sigortalının çalıştığı özel sektör işyerine “Normalleşme desteği” adı altında İŞKUR tarafından prim desteği sağlanacak. Bu destek ise şu anlama gelmekte ekonomik olarak sıkıntı yaşayan özel sektör işverenlerinin sosyal güvenlik maliyetleri azaltılarak normalleşme süreci hızlandırılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN