İslam Memiş'ten karamsar tablo: Depremin etkileri ağır olacak! En geç bir yıla...

İslam Memiş'ten karamsar tablo: Depremin etkileri ağır olacak! En geç bir yıla...

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde meydana gelen iki ağır deprem, ekonomiyi olumsuz etkiledi. Deprem nedeniyle Türkiye'nin büyüme rakamlarının gerileyeceğini belirten Memiş, depremin uzun vadede etkilerini değerlendirdi. İşte, İslam Memiş'in deprem yorumları...

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 31 bin 643 kişi hayatını kaybetti, 80 bin 278 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

kahramanmaras-depremi-enkaz.jpg

TÜRKİYE'NİN BÜYÜME RAKAMLARI DÜŞEBİLİR

Finans piyasaları uzmanı İslam Memiş, TV100'deki köşesinde Kahramanmaraş'daki depremlerin Türkiye ekonomisinde nasıl bir etkiye yol açabileceğini inceledi.

Memiş, henüz verilerin açıklanmadığını bu nedenle söylediklerinin bir olasılık olduğunu belirtti.

Bölgede 13.4 milyon insanın yaşadığını bunun da ülkenin yüzde 15,7'sine tekabül ettiğini anlatan Memiş, GSYİH'deki bölge payının yüzde 9.3, bütçe gelirine katkısının ise yüzde 4,7 olduğunu yazdı.

İslam Memiş yazısında, büyüme rakamlarının depremler nedeniyle -2 puan aşağıya çekilebileceğini belirtti.

islam-memis-deprem-yorumu.jpg

DEPREM, TÜRKİYE EKONOMİSİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Depremin birçok maliyetinin olduğunun altını çizen Memiş, maliyetin bir kısmını DASK gibi sigorta kuruluşlarının karşılayacağını belirtti.

Memiş, bölgenin tarımsal katkısının azalması nedeniyle mahsullerin azalabileceğini ve bunun da enflasyon için risk olabileceğini kaydetti.

İthalatta gerileme olabileceğini de belirtirken Ramazan'ın da yaklaştığını bu nedenle hem üretimde hem de tüketimde düşüşler yaşanabileceğini vurguladı.

Depremin maliyetinin 1-2 aya netleşeceğini belirten Memiş, Türkiye'nin en geç bir yıla hızlı bir şekilde depremin etkilerinden arınarak toparlanmasını beklediğini yazdı.

YAZININ TAMAMI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN