Merkez Bankası Başkanı görevden alındı, dolar yine fırladı

Merkez Bankası Başkanı görevden alındı, dolar yine fırladı

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın sürpriz bir kararla görevden alınmasına piyasalar sert tepki verdi. Döviz hareketliliği yukarı yönde artarken, hafta sonu 5,60'lar civarında seyreden dolar/TL kuru, şu an 5,75 lira seviyelerinde işlem görüyor. Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 5,63 liraydı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın sürpriz bir kararla Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınmasının ardından dolar, yükselişe geçti.

Uzak doğu piyasasının açılmasıyla Türk Lirası, dolar karşısında ani bir değer kaybı yaşadı. Hafta sonu 5,60'lar civarında seyreden dolar/TL kuru, uzak doğu piyasalarının Merkez Bankası kararına tepkisiyle birlikte 5,81'lere kadar yükseldi.

Şu an İstanbul serbest piyasada dolar 5,7570 liradan, avro 6,4610 liradan işlem görüyor. Kapalıçarşı'da 5,7550 liradan alınan dolar, 5,7570 liradan satılıyor. 6,4590 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 6,4610 lira olarak belirlendi. Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 5,6390 lira, avronun satış fiyatı ise 6,3250 lira olmuştu.

ASYA PİYASALARINDA 5,82'Yİ GÖRDÜ

Anadolu Ajansı'nın haberine göre de Dolar/TL, bugün Asya piyasasında düşük işlem hacminin yaşandığı saatlerde 5,8249'ı görmesinin ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışın yaklaşık yüzde 2,1 üzerinde 5,7460 seviyesinden alıcı buluyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 2,16 artışla 6,4610, sterlin/TL yüzde 2,22 değer kazancıyla 7,2070 seviyesinden işlem görüyor. 

Murat Çetinkaya'nın TCMB başkanlığı görevinden alınarak yerine Murat Uysal'ın getirilmesinin ardından 25 Temmuz'daki Para Politikası Kurulu toplantısının öneminin arttığını vurgulayan analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 5,7280'in destek, 5,8240'ın direnç konumunda olacağını dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya görevinden alınarak, yerine Başkan Yardımcısı Murat Uysal atanmıştı.
 
Karara göre, Murat Çetinkaya 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ek 35'inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2'nci maddesi gereğince görevden alınmıştı. Bu suretle boşalan TCMB Başkanlığına, kurumda Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Murat Uysal getirilmişti. Atamanın ardından TCMB'den yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanlığına atanan Uysal'ın, 9 Haziran 2016 yılından bugüne kurumda Başkan Yardımcılığı yaptığı hatırlatılarak şu ifadeler yer verilmişti:
 
"Başkan Murat Uysal yaptığı ilk açıklamada, bankamızın kanunla kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde temel amacı olan fiyat istikrarını sağlamaya odaklı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde uygulamaya devam edeceğini belirtti. Yeni dönemde fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedefleri doğrultusunda uygulanacak politikalar ile ilgili iletişim kanallarının en üst düzeyde kullanılacağını belirten Uysal, bu çerçevede önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyecektir."
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN