Merkez Bankası'ndan yeni sıkılaşma hamlesi! Kredilerde büyüme sınırı düşürüldü!

Merkez Bankası'ndan yeni sıkılaşma hamlesi! Kredilerde büyüme sınırı düşürüldü!

Enflasyonla mücadelede yeni adım! Merkez Bankası, kredi büyümesini kontrol altına almak ve enflasyonu düşürmek için yeni bir sıkılaşma hamlesi gerçekleştirdi. Aylık yüzde 2’den fazla büyüyen krediler için zorunlu karşılık oranı yüzde 100 olarak uygulanacak. Zorunlu karşılıklar 1 yıl boyunca Merkez Bankası’nda bloke edilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonla mücadele ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla sıkı para politikası adımlarını bir adım daha ileri taşıdı. Banka, kredi büyümesini kontrol altında tutmak için yeni düzenlemelere gittiğini duyurdu. Bu kapsamda, ticari ve ihtiyaç kredilerinde aylık büyüme sınırlarını daha da sıkılaştırdı.

Geçtiğimiz günlerde alınan kararla, ticari kredilerde aylık yüzde 2,5 olan büyüme sınırı yüzde 2'ye, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 3 olan sınır yüzde 2'ye indirilmişti. Taşıt kredilerinde ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Bu hamleler, kredi büyümesinin ekonomi üzerindeki etkilerini dengeli bir şekilde yönetmeyi ve enflasyonist baskıları minimize etmeyi amaçlıyor.

TCMB tarafından yapılan açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile ilgili bilgilere de yer verildi. Buna göre, belirlenen büyüme oranını aşan kredilerin TL cinsinden kısımları için zorunlu karşılıklar, 1 yıl süreyle bloke edilecek. Bu uygulama, kredi büyümesini daha da sıkı bir şekilde kontrol altına almayı hedefliyor.

Merkez Bankası'nın sıkılaşma kararları, 22 Şubat'taki Para Politikası Kurulu toplantısında da gündeme gelmişti. Toplantı özetinde, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun daha da sıkılaştırılacağı belirtilmişti. Ayrıca, kredi büyümesi ve mevduat faizinde beklenenden farklı gelişmeler olması halinde parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği ifade edilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN