Milyonlar bu uygulamadan habersiz! Çalışan herkesin bankada birikmiş binlerce lirası olabilir: Hemen e-Devlet’ten sorgulayın

Milyonlar bu uygulamadan habersiz! Çalışan herkesin bankada birikmiş binlerce lirası olabilir: Hemen e-Devlet’ten sorgulayın

Türkiye’de özellikle özel sektör çalışanları olmak üzere milyonlarca çalışan, kendilerine sorulmadan yapılan BES uygulamasından habersiz. Aylık maaşlarından %3 kesim olduğunu fark etmeyen milyonlarca kişi, yıllar sonra bankada birikmişi olduğunu öğrenince şaşıp kalıyor. Eğer sizin de böyle bir uygulamadan haberiniz yoksa hemen e-Devlet’ten sorgulayın…

Bankaların Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yatırımlarının artması, şirketlerle bankaları farklı anlaşmalarda buluşturuyor. Milyonlarca çalışan kendilerine sorulmadan işe başlar başlamaz BES sistemine dahil ediliyor. Bankalar, bu sistemle devlet katkısı payıyla beraber, çalışan için geleceğe yönelik yatırımlar yapıyor.

MAAŞTAN AYLIK YÜZDE 3 KESİNTİ OLUYOR

Kesinti oranı bankaya göre değişiklik gösterse de genellikle maaşın %3’ü oranında banka BES kesiyor. Kesilen miktar kişinin talebine göre artarken, çalışanların çoğu da eksik yatan maaşın BES’e kesildiğini çok sonradan anlıyor.

bes.jpg

BES’TEKİ BİRİKMİŞİ GERİ ALABİLİRSİNİZ

Sigortalı çalışanların otomatik olarak dahil edildiği BES’le aylık maaşınızdan yapılan kesintiyi geri alabilirsiniz. Bunun için e-Devlet BES bakiye sorgulama sayfasına giriş yapıp, otomatik bireysel emekliliği seçtikten sonra BES’te biriken paranızın ne kadar olduğunu görebilirsiniz.

Eğer içerde birikmişiniz varsa onu almak için ilgili sigorta şirketine telefon üzerinden ulaşmalı ve BES’inizi iptal etmelisiniz. İptal işlemlerinin ardından birkaç gün içinde havuzda biriken paranız hesabınıza aktarılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN