Prof. Dr. Hakan Kara'dan 'enflasyon' çıkışı: Şöyle bir sorun var...

Prof. Dr. Hakan Kara'dan 'enflasyon' çıkışı: Şöyle bir sorun var...

Merkez Bankası eski Baş ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, yüksek enflasyon ortamında söylemlerin etkisinin kalmadığını, sonuç için somut adımlar atılması gerektiğini söyledi. Kara'nın "2024'te yüzde 36, 2025'te yüzde 14 çok iddialı hedefler. Fakat şöyle de bir sorun var; O politika o kadar uzak görünüyor ki, bir çıpa işlevi görmüyor. " ifadeleri dikkat çekti.

Merkez Bankası eski Baş ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Bilkent Üniversitesi'nde düzenlenen bir toplantıda enflasyon değerlendirmesi yaptı. Ekonomim'in haberine göre Kara, MB'nin enflasyon hedeflerinin çok iddialı olduğunu ve kendisinin bu hedeflere ikna olmadığını ifade etti.

'ŞÖYLE BİR SORUN VAR...'

Kara'nın "2024'te yüzde 36, 2025'te yüzde 14 çok iddialı hedefler. Tabii ki saygı duyuyorum. MB'nin tahminlerini değiştirmemesi mesaj da veriyor. Biz bu tahminlere ulaşmak için uğraşacağız ve para politikasını sıkı tutacağız mesajı veriyor. Fakat şöyle de bir sorun var; O politika o kadar uzak görünüyor ki, bir çıpa işlevi görmüyor." ifadesi dikkat çekti.

'NE OLACAK DA ENFLASYON 1,5'E DÜŞECEK'

"Mesela son çeyrekte ne olacak da enflasyon 1,5'e düşecek? Bu konuda yeterinde ikna olmadık diye düşünüyorum" diyen Kara, MB'nin para politikasını biraz daha sıkılaştırması gerektiğini ve kamuoyunu ikna etmek için yaparak göstermeleri gerektiğini vurguladı.

DÖVİZ KURU POLİTİKASINI DA ELEŞTİRDİ

Kara, MB.'nin döviz kuru politikasını da eleştirerek, şu anda dalgalı kur rejimi uygulanmadığını ve rezervlerin dolarizasyona göre yönetildiğini söyledi.

"Enflasyonun yüksek ve oynak olmasına rağmen kur oynaklığının düşük olması normal bir şey değil" diyen Kara "Bu tablo ortadayken dalgalı rejim kurundayız demek mümkün değil. MB'nin bu konuda biraz daha samimi olmasında fayda var" ifadelerini kullandı.

Kara, MB'nin ilerleyen zamanda yavaş yavaş dalgalı kura geçeceğini, ancak 2018 öncesindeki gibi tam dalgalı kura geçmenin zor olduğunu düşünüyor.

'ENFLASYONLA MÜCADELE SABIR GEREKTİRİYOR'

Hakan Kara, enflasyonun düşmesi için epey sabretmemiz gerektiğini belirterek "Türk lirasının değer kaybettiği bir dönemin ardından hemen 5 puanlık bir enflasyon ortaya çıkıyor. Neden böyle? Çünkü yüksek enflasyon ortamında ve uygulanan kur rejimi nedeniyle döviz hep yukarı gidiyor" dedi.

'Dolar kurunda bir hareket olduğunda herkes bunun kalıcı olduğunu düşünüyor' diyen Kara bu algının hemen fiyatlara yansıtıldığını belirtti. "Enflasyon konusunda bir çıpa oluşmadığı için, fiyat yapıcılara döviz kuru referans haline geliyor" diyen Kara bunun çözümünün enflasyonu düşürmek olduğunu vurguladı ve sabretmemiz gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN