MB Başkanı Karahan: Enflasyon tahminimiz değişmedi

MB Başkanı Karahan: Enflasyon tahminimiz değişmedi

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan, 2024'ün ilk enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında konuştu. Karahan, açıklamalarında enflasyon tahminlerinin değişmediğini ifade ederek "2024 yılı tahmini yüzde 36, 2025 yılı tahmini yüzde 14, 2026 yılı tahmini yüzde 9" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yıl sonu için %36, 2025 yıl sonu için %14 ve 2026 yıl sonu için %9 olan enflasyon tahminlerinin korunduğunu açıkladı. Karahan, Merkez Bankası İdare Merkezi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında yılın ilk Enflasyon Raporu'nu paylaşarak, orta vadeli enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasının sıkı duruşunun sürdürüleceğini belirtti.

1kapak-001.jpg

DEZENFLASYON SÜRECİNE GİRİŞ

Karahan, enflasyonun Mayıs sonrasında hızlı bir düşüşle dezenflasyon dönemine gireceğini ve bu sürecin olumlu baz etkileriyle destekleneceğini ifade etti. Ayrıca, iç talepteki dengelenme ve ücret güncellemelerinin tamamlanması gibi faktörlerin de enflasyonun düşüşünde önemli rol oynayacağını vurguladı.

1kapak-002.jpg

SIKI PARA POLİTİKASI VE MALİYE POLİTİKASININ ÖNEMİ

TCMB Başkanı, sıkı para ve maliye politikalarının eşgüdümünün iç talepteki dengelenme sürecine katkı sağlayacağını ve bu duruşun enflasyon tahminlerini olumlu yönde etkileyerek, 2024 yılı enflasyon tahminini 0,4 puan artırıcı yönde etkilediğini belirtti. Karahan, ayrıca ücret artışlarının ve gıda fiyatlarındaki güncellemelerin tahminleri yukarı yönlü etkilediğini, ancak enflasyonun ana eğilimindeki iyileşmenin bu etkileri dengelediğini ifade etti.

2023 SON ÇEYREK ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ

Karahan, 2023 son çeyreğinde enflasyonun önceki rapor tahminleriyle uyumlu seyrettiğini ve yıl sonunda %64,8 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlattı. Akaryakıt fiyatlarındaki artışın dolaylı etkilerinin sürdüğünü belirten Karahan, parasal sıkılaştırma ve talep koşullarının enflasyonu düşürücü etki yaptığını dile getirdi.

1kapak-003.jpg

CARİ DENGEDE İYİLEŞME BEKLENTİSİ

Karahan, 2024 yılında cari dengede iyileşme sürecinin devamını öngördüklerini belirtti. İç talepte dengelenme ve parasal aktarımın gecikmeli etkileri sayesinde cari dengede önemli bir iyileşme bekleniyor.

FİNANSAL KOŞULLAR VE İÇ TALEP

Finansal koşullardaki sıkılaşmanın ve iç talepteki dengelenmenin mal ve hizmet gruplarında fiyatlama davranışlarına olumlu yansıdığını belirten Karahan, özellikle dayanıklı tüketim malları sektöründe fiyat artışlarının yavaşladığını vurguladı.

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın açıklamaları, Türkiye ekonomisinde enflasyonla mücadelede kararlı bir tutum sergilendiğini ve orta vadede fiyat istikrarına ulaşılmasının hedeflendiğini gösteriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN