Moskova'da büyük Türk perakende rüyası kabusa döndü: 10 dev marka bavulları toplayıp dönüyor

Moskova'da büyük Türk perakende rüyası kabusa döndü: 10 dev marka bavulları toplayıp dönüyor

Rusya perakende pazarında Batılı şirketlerin bıraktığı boşluğu doldurmak isteyen Türk markaları, düşen müşteri trafiği ve yüksek işletme maliyetleri nedeniyle çekilme kararı aldı. Madame Coco, Chakra, NetWork ve Karaca Home dahil en az 10 hazır giyim ve ev tekstili devi, mağazalarını kapatıp Rusya serüvenini sonlandırıyor.

Ukrayna savaşının patlak verdiği 2022 yılından sonra Rusya pazarını terk eden Batılı devlerin yerini almak üzere Moskova başta olmak üzere pek çok kente çıkarma yapan Türk perakende şirketleri, ağır maliyet baskısı ve gerileyen tüketici talebi yüzünden geri çekiliyor.

Savaşın ilk günlerinde 32 Türk markası toplam 655 mağazayla ülkede operasyon yürütürken, 2026 yılına gelindiğinde aralarında Madame Coco, NetWork, Chakra, OXXO, Beymen Club, Karaca Home ve Les Benjamins'in bulunduğu en az 10 Türk markası kapılarına kilit vurma kararı aldı.

RUSYA'DA FİZİKSEL MAĞAZACILIKTA TÜRK MARKALARINA DARBE

Ekonomim'den Yener Karadeniz'in haberine göre, Rusya merkezli gayrimenkul danışmanlık şirketi NF Group tarafından 2026 yılının ilk yarısına ilişkin hazırlanan araştırma raporu, pazardaki sarsıntının boyutlarını gözler önüne serdi.

Rapora göre, ülkede mağaza sayısını azaltan, fiziksel perakendeden bütünüyle çıkan ya da ciddi finansal darboğaz yaşayan 39 uluslararası markanın yüzde 15'lik kısmını Türk şirketleri oluşturdu.

Yükselen işletme giderleri, ağırlaşan vergi yükü, alışveriş merkezi (AVM) trafiğinde yaşanan düşüş, katlanan kira bedelleri, yetersiz marka bilinirliği ve çevrim içi pazaryerlerinin hızla yükselişi Türk perakendecilerin geri çekilme sürecini hızlandırdı.

Focus Technologies verilerine göre 2026'nın ilk yarısında Rusya genelinde AVM ziyaretçi trafiği yüzde 2, giyim ve ayakkabı mağazalarındaki müşteri akışı ise yüzde 5 oranında geriledi.

MADAME COCO 29 MAĞAZASINI SONBAHARA KADAR KAPATIYOR

Ev tekstili sektörünün önde gelen temsilcilerinden Madame Coco, Şubat 2023 tarihinde adım attığı Rusya pazarında kısa sürede 29 mağazaya ulaşmasına rağmen tüm faaliyetlerini sonlandırma kararı aldı.

Şirketin mağaza kapatma işlemlerini 2026 sonbaharına kadar tamamlaması planlanıyor.

Operasyon maliyetlerini aşağı çekmek adına AVM yönetimleriyle yürütülen kira indirimi müzakerelerinden sonuç alamayan marka, düşen ziyaretçi sayısı ve faiz yükü nedeniyle ayakta kalamadı.

2025 yılının başında 20 yeni mağaza açmayı hedefleyen Türk ev tekstili devi, yaklaşık 1,5 yıllık sürecin ardından pazardan çıkış noktasına geldi.

CHAKRA MOSKOVA'DAKİ SON MAĞAZALARINA KİLİT VURUYOR

Ev ve yaşam konseptiyle Rusya'da yer edinen Chakra da başkent Moskova'nın prestijli noktalarından Aviapark ve Afimall alışveriş merkezlerindeki iki mağazasını kapattı.

Kalan şubelerini 2026 sonbaharına kadar tamamen kapatacak olan şirket, Rusya'daki fiziksel mağazacılık operasyonuna kesin olarak nokta koyuyor.

Perakende uzmanları konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Orta segment Türk ev ve yaşam markalarının yüksek kiralı dev alışveriş merkezlerine ve yoğun ziyaretçi akışına dayalı iş modelleri, AVM trafiği azaldığı anda sürdürülebilirliğini yitiriyor" tespitinde bulundu.

FİBA RETAIL ÇATISINDAKİ 3 DEV MARKA İÇİN ZARAR FRENİ

Rusya'daki faaliyetlerini Marka Rus şirketi üzerinden yürüten ve daha önce GAP ile Marks & Spencer markalarını işleten Fiba Retail Group, 2022'de boşalan mağazalara NetWork, Mudo, OXXO ve Beymen Club markalarını taşımıştı.

Dört yıllık serüvenin ardından Mudo'nun çıkışı 2025'te tamamlanırken, 2026 yılı itibarıyla zarar eden NetWork, OXXO ve Beymen Club'ın kalan tüm mağazalarının kapatılmasına karar verildi.

Kommersant gazetesinin Marka Rus'un 2025 yılı resmi mali tablolarına dayandırdığı habere göre, şirket bir yıl içinde 10 mağaza kapatarak şube sayısını 20'ye düşürdü.

Marka Rus'un geliri 2025'te yüzde 26 artışla 2,36 milyar rubleye çıksa da net zararı yüzde 22 büyüyerek 716,3 milyon rubleye ulaştı; satışlardaki artış operasyonel zararı durdurmaya yetmedi.

KARACA HOME VE LES BENJAMINS DE VEDA LİSTESİNDE

Uluslararası danışmanlık kuruluşu Nikoliers, 2026'nın ilk çeyreğinde Rusya pazarından ayrılan global oyuncular arasında Karaca Home ve Les Benjamins markalarını açıkladı.

2022 sonrasında oluşan yeni ticari ekosistemde kalıcı olmayı başaramayan iki Türk oyuncu, artan rekabet koşullarına yenik düştü.

Sektör analistleri, hazır giyim alanında e-ticaret pazaryerlerinin ve ucuz Çin menşeli ürünlerin yarattığı fiyat baskısının Türk markalarının kâr marjlarını tamamen erittiğini vurguladı.

İPEKYOL VE TWİST'İN MOSKOVA MACERASI 1 YIL SÜRDÜ

Pazardan çekilme sinyalleri aslında 2023 yılında gün yüzüne çıktı.

Batılı markaların çekilmesiyle 2022 sonbaharında Moskova'daki Afimall City'de mağaza açan İpekyol ve Twist, yalnızca bir yıl açık kalabildi ve Kasım 2023'te kepenk indirdi.

Gelinen aşamada pazardaki tablo ikiye ayrıldı; 2022 öncesinde Rusya'ya yerleşen ve güçlü bir müşteri tabanına sahip olan LC Waikiki, Koton ve Colin's gibi devler faaliyetlerini sürdürürken, savaş sonrası fırsatı değerlendirmek isteyen yeni markalar çekilmek zorunda kaldı.

Rusya'da 2026'nın ilk yarısında küçülen ya da çıkan markaların yüzde 67'sini hazır giyim ve ayakkabı şirketleri oluştururken, Moskova AVM'lerindeki mağaza boşluk oranı yüzde 5,5'ten yüzde 6,4'e fırladı ve oranın yıl sonunda yüzde 8 seviyesine ulaşması bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN