Togg sağ olsun

Togg sağ olsun

Türkiye’de otomobil satışlarında uygulanan demode vergi sistemi, zaten maliyet kaynaklı sürekli artan fiyatlara çarpan etkisi yaratıyordu. Hükümet ara ara matrah artışı yaparken, buna kalıcı bir çözüm değil geçici önlemler almış oluyordu. Bu ay Togg’un da sahneye çıkması beklenirken, daha önce vergi oranı arttırılan elektrikli otomobillerin şimdi de matrahı arttı. Böylece fiyatlar 20 modelde hemen hemen 100 ila 400 bin lira arasında düştü. Fakat bir önceki gün alan yine kaybetti.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’deki demode vergi sistemi otomobil fiyatlarını hızla arttırmaya devam ediyor. Hükümet dönem dönem matrah artışlarında değişikliğe giderek artan fiyat skalasına ayak uydurmaya çalışıyor fakat ömrü kısa oluyor. Tabi arada Türkiye’de üretilen modeller de gözetilerek vergi baremlerinde değişiklikler de yapılıyor. Daha önce ülkede üretilen hibrit otomobiller için bir vergi düzenlemesi yapılırken, şimdi de Ekim 2022’de tanıtımı yapılan yerli marka Togg için kollar sıvandı.

Mart 2023’te satışına başlanılması beklenen model için hükümet kanalından bir hamle yapılarak matrah artışı gerçekleşti. Türkiye pazarında tamamı ithal olarak satılan yüzde 100 elektrikli otomobiller için geçmişte de özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarında artış olmuştu. Böylece Togg sayesinde en azından bir süre daha elektrikli otomobil bulabilen dünden daha ucuza araç alabilecek. ÖTV’deki matrah artışıyla birlikte bazı modellerin fiyatı 400 bin liraya yakın düştü. Böylece Togg sayesinde Türkiye’de ithal olarak satılan 20 elektrikli modelin fiyatında 100 bin ila 400 bin lira arasında gerileme kaydedildi.

Bu kapsamda motor gücü 160 kW’nın altında olup yüzde 10 ÖTV’ye tabi olan elektrik motorlu araçlar için 700 bin lira olan matrah 1 milyon 250 bin liraya yükseltildi. Motor gücü 160 kW üstü olan araçlarda yüzde 50 ÖTV’ye tabi araçlarda ise 750 bin lira olan matrah 1 milyon 350 bin liraya çıkarıldı. Aynı zamanda 1 gün önce araç alan vatandaş yine ÖTV mağduru oldu. Yaşanan matrah artışı sonrasında bazı modellerde fiyatlar düşüş kaydederken, bazılarında da artış oldu. Öte yandan yapılan bu matrah artışının da etkisinin yine kısa süreli olacağı meçhul.

nb.jpg

ew.jpg

100 BİN İLA 400 BİN LİRA ARASINDA DÜŞÜŞ OLDU

Yapılan matrah artışının ardından hesaplamalara göre, Türkiye’de satılan hemen hemen 20 elektrikli otomobil modelinin fiyatı vergi etkisiyle geriledi. Yapılan yaklaşık hesaplamalara göre, düşüş 100 bin lira ila 400 bin lira arasında gerçekleşti.

ÇİNLİ İTHALATÇILARA EK VERGİ ŞOKU

Düzenleme kapsamında Çin menşeli ithal araçlara ek gümrük vergisi geldi. Çin menşeli araçlara yüzde 10 gümrük vergisi vardı. Geçen yıl buna ilave yüzde 10 gümrük vergisi gelmişti. Bu ilave yüzde 10 gümrük vergisi oranı yüzde 40’a çıkarıldı. Türkiye’ye ithal edilen birçok Çinli üreticiyi etkileyen bu karar, yatırımlara da olumsuz yansıyabilir. Piyasada birçok otomobilin ÖTV oranı bir alt dilime düşerken, Çin’den ithal edilen elektrikli otomobillerin de böylece fiyatını artacak. Türkiye’de hali hazırda faaliyet gösteren MG, Skywell, Seres’in yanı sıra, pazara giriş yapmaya hazırlanan BYD de ek vergi mağduru olacak. Şimdiden Türkiye’de şarj istasyonlarını kuran Tesla’da Model 3’ün üretimini Çin’de yapıyordu.

110320465-b4aeb5a58bfd42ac37807affddd0a900.jpg

TOGG’UN FİYATI DA HEMEN HEMEN ORTAYA ÇIKTI

Türkiye’nin yerli markası olan Togg için yapılan düzenlemeyle birlikte aracın fiyatı da hemen hemen ortaya çıktı. Mevcut şartlarda fiyat etiketi 2 milyon liraya yakın bir fiyat etiketinin olması beklenen Togg’un hemen hemen 1.5 milyon lira seviyesinde bir rakamla yola çıkması kuvvetli ihtimaller arasında. Satışa sunulması beklenen Togg’un 160 kW ve 320 kW olmak üzere iki farklı versiyonu bulunuyor. Matrah artışıyla birlikte C-SUV model 160 kW versiyonunu yüzde 18 KDV ile birlikte 1.5 milyon ila 2 milyon lira arasında bir seviyeden satışa sunulabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN