Evi yıkılan depremzedelere TOKİ taksiti sürprizi! Yeni konutlar için yıllarca borç ödeyecekler!

Evi yıkılan depremzedelere TOKİ taksiti sürprizi! Yeni konutlar için yıllarca borç ödeyecekler!

Kahramanmaraş ve Hatay depremleri, 13.5 milyon insanın yaşadığı 11 kentte on binlerce insanın ölümüne, yüz binlerce binanın yıkılmasına neden oldu. Evi yıkılan vatandaşlara TOKİ tarafından yeni konutlar yapılacak. İnşaatın tamamlanmasının ardından yeni evine vatandaşlar, konut taksitlerini 2 yıl sonra ödemeye başlayacak. İşte, TOKİ deprem konutları başvuru ve ödeme şartları...

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) deprem bölgesinde inşa edeceği konutların ödeme koşulları belli oldu. Buna göre hak sahipleri maliyet üzerinden borçlanacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un verdiği bilgiye göre Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 şehirde toplam 1 milyon 250 bin bina incelendi. Bu binalar 4 milyon 511 bin birimden (ev, dükkan vb.) oluşuyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeniden inşa için bir yıl istedi. Bu arada TOKİ, yapılacak konutların ödeme planını belirledi.

TRT'de yer alan habere göre, hak sahiplerine maliyet üzerinden borçlandırma yapılacak. İki yılı ödemesiz, toplam 20 sene faizsiz vade imkanı sağlanacak.

toki-deprem-konutlari-1.jpeg

BAŞVURULAR E-DEVLET'TEN ALINACAK

Afet yapılarına başvuruların nasıl olacağı da netleşti.

Başvuru; konut, iş yeri ve ahır için ayrı ayrı olacak. Her ilde açıklanacak iki aylık süre içerisinde yapılacak. Başvurular belirlenen noktalardan ya da e-Devlet üzerinden alınacak.

Sonuçlar mahallinde askıya çıkarılacak, valilik ve il AFAD internet sitelerinde duyurulacak. Hak sahibi kabul edilmeyenlerin 15 günlük itiraz süresi olacak.

toki-deprem-konutlari-2.jpg

Koşullar şöyle:

* Yıkılan ya da ağır hasarlı konut, iş yeri ve ahır sahiplerine hak tanınacak. Afetzedenin kaç konutu olursa olsun kendisine bir konut yapılacak.

* Başka bir ilde hasarsız konutu olanlar hak sahibi olabilecek. Büyükşehirlerde aynı ilçede hasarsız başka konutu olanlar faydalanamayacak.

* Konut, iş yeri ve ahırlar için teslimden sonra 2 yıl ödeme istenmeyecek.

* İş yerleri için yüzde 4 faizle 8 yılda ödeme planı sunulacak. Ödemeler aylık veya yıllık eşit taksitlerle yapılabilecek.

* Orta hasarlı binalar için de güçlendirme kredisi verilecek.

* Konut ve ahırların kredi borcu, sonraki 8 yılda faizsiz ödenecek.

* İş yerlerinde yüzde 4 faizle 3 yılda geri ödeme imkanı sunulacak.

toki-deprem-konutlari-3.jpeg

DEPREM BÖLGESİNDE 202 BİN BİNA YIKILACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un verdiği bilgiye göre Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 şehirde toplam 1 milyon 250 bin bina incelendi. Bu binalar 4 milyon 511 bin birimden (ev, dükkan vb.) oluşuyor.

Yıkık ve yıkılacak bina sayısı 202 bin. Bu binalarda 582 bin bağımsız birim bulunuyor.

İnşaat Mühendisleri Odası'na (İMO) göre hasar seviyeleri şöyle:

Ağır hasarlı bina: Onarımı ve tekrar kullanımı mümkün değil. Hemen boşaltılarak yıkılmalı.

Orta hasarlı bina: Güçlendirme lazım. Yoksa kullanılamaz. Girilmemesi gerekiyor.

Az hasarlı bina: Taşıyıcı sistemi hasar görmemiş ancak taşıyıcı olmayan duvarları hasarlı (çatlak, sıva çatlağı, boya/kaplama dökülmesi gibi). İsteyen geri dönebiliyor.

toki-deprem-konutlari-4.jpeg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN