Depremde yıkılan sahaflara can suyu

Depremde yıkılan sahaflara can suyu

Hermes Sahaf ve Kitantik.com, deprem bölgesindeki sahaflar için dayanışma kampanyası başlattı. Sekiz sahafın yaralarını saracak kampanya internetten 10 liraya sembolik kitap alarak ya da evdeki fazla kitapları göndererek destek olunabiliyor. Sahaf dostlarının kampanyaya gösterdiği büyük ilgiden mutluluk duyduğunu söyleyen Hermes'in kurucusu Ümit Nar “Bizimkisi bir pansuman, acil can suyu, ama bundan sonra önemli olan Yayıncılar Birliği’nin planladığı uzun vadede kalıcı olacak destekler” dedi.

SALİHA SULTAN

Bölgede 45 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan deprem felaketi, 11 ildeki kitabevlerini, sahafları da sarstı. Afet bölgesinde 29 kitapçı hayatını kaybettiği bilinirken, en büyük hasar 44 kitabevi ile ‘edebiyatın başkenti’ namlı Kahramanmaraş’ta meydana geldi. 122 kitabevinin durumu ise henüz bilinmezken, İzmir’deki Hermes Sahaf ve ikinci el kitap ve antika üzerine çalışan bir pazar yeri olan Kitantik.com bölgedeki kitabevleri ve sahafların yaralarını sarmak için anlamlı bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında ilk epta Kahramanmaraş’tan Yeryüzü ve Azzefran, İskenderun’dan Kitap Otağı, Adana’dan Fosil, İskenderun’dan Kitaphane, Hatay’dan Emir, Diyarbakır’dan Avesta ve Adana’dan Karga sahafların yaraları sarılacak.

umt.jpg

Hermes Sahaf’ın sahibi Ümit Nar

ŞİMDİLİK 8 SAHAFIN YARALARI SARILACAK

Kampanyayı sosyal medya hesaplarından duyurmasının ardından telefonla ulaştığım Hermes Sahaf’ın sahibi Ümit Nar, ilk olarak depremin ardından bölgede bulunan kitabevleri ve sahaflarla iletişim kurmaya çalıştığını, sağlık durumlarının ne durumda olduğunu anlamaya çalıştığını kaydetti. Kampanya fikrinin ise Kahramanmaraş’tan bir sahafın, depremde evini, dükkanını kaybetmesinin ardından İzmir’e gelmesi ile oluştuğunu dile getiren Nar, “Bir dostumuz bu arkadaşımıza eşyalı evini verdi, kira bedeli almadan. Bir yıl süre ile burada yaşayacak, sonra memleketine dönmeyi düşünüyor tabii. İzmir Belediyesi ile de işbirliği yaptık, buradan dolu bir araç yollayacağız” dedi.

Nar, araştırmaya devam ettikçe ilk etapta zor durumda olan 5 sahaf tespit ettiğini kaydederek, “Şu an 8 kişi oldu. Aralarında dükkanı tamamıyla yıkılanlar, az hasarlı olup kitaplarını kurtarabilecek olanlar ya da deposu yıkıldığı için kitaplarına ulaşamayanlar var. Keza evleri yıkılıp çadırda yaşamak zorunda kalanlar da var. 3’ünün dükkanı tamamen yıkılmış durumda maalesef. Adana’daki bir arkadaşımızın da 3 bin değerli kitabının olduğu binaya ağır hasarlı raporu verildiği için giremiyor” bilgilerini verdi.

BAĞIŞLAR AYNİ YA DA NAKDİ YAPILABİLİYOR

Bu kitabevlerinin depremden beri internet satış hesaplarının da kapalı durumda olduğunu aktaran Nar, başlattıkları kampanyanın dört ayaklı olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

“İlk başta kitantik.com üzerinden sembolik kitap başladı. Hepsinin 2’şer bin tane sembolik kitabı var ve okurlar bu kitapları alıyor sembolik olarak. Bu sayede kitabevlerinin hesaplarına para gidiyor, bir can suyu oluyor. Doğrudan yardım etmeyi arzu edenlere de bu kitabevlerinin banka bilgilerini veriyorum. Aynı zamanda kitap desteği de istedik dükkanların yeniden açılabilmesi için. İzmir’dekiler bende toplanıyor, şimdiden epey kitap geldi.” Nar, ayrıca Türkiye Yayıncılar Birliği ile de görüşme halinde olduğunu vurgulayarak, birliğin de deprem bölgesindeki bağımsız kitapçılar ve sahaflar için çalışma yaptığını, devlet nezdinde temaslar yürüttüğünü ifade ederek, “Bizimkisi bir pansuman, acil can suyu, ama bundan sonra önemli olan Yayıncılar Birliği’nin planladığı uzun vadede kalıcı olacak destekler” diye konuştu.

ÇOK GÜZEL BİR DAYANIŞMA VAR

Kampanyaya sahaf müdavimlerinin büyük bir ilgi gösterdiğini aktaran Nar, duygularını şöyle tarif etti:

“Biz sahafların okurlarla aramızda güzel bir bağları vardır. Aramızda müşteri satıcı ilişkisi yoktur, ahbaplığa dönüşen bir ilişkimiz vardır. Sel felaketindeki kampanyada da görmüştüm bunu, insanlar çok çaba sarf ediyor. Gelen mesajlara yetişmekte zorlanıyorum, çok güzel bir dayanışma var. Bütün bu dayanışmada en önemlisi deprem bölgesindeki arkadaşlarımızla irtibatta kalıp hâl hatır sormak aslında, bu destek hepsinden kıymetli, bunu da yapmaya çalışıyoruz.” Nar, son olarak ikinci el kitap satış sitesi Nadirkitap.com’un da kendi üyelerine yakın zamanda nakit desteği yapacağı bilgisini sözlerine ekledi.

cccds.jpg

Kitantik.com kurucu ortağı Mustafa Büküm

KİTAP KARGOLARINA DESTEK OLACAĞIZ

Kampanya hakkında konuştuğum Kitantik.com kurucu ortağı Mustafa Büküm ise, “Deprem sonrası bölgedeki satıcılarımıza ulaşmaya ve içlerinde zarar görenleri tespit etmeye çalıştık. 8-10 tanesinin evlerinde, dükkan ya da depolarında maddi hasar olduğunu gördük” diyor. Büküm, tespitlerinin ardından Hermes Sahaf’tan Ümit Nar ile beyin fırtınası yaptıklarını kaydederek, şunları söyledi:

“Kitabevlerinin depremdeki kayıpları en az 15 yıllık birikimlerini de kaybetmeleri anlamına geliyor. Tekrar hayata dönmeleri için ne yapabiliriz diye düşündük. Ümit işin yaşam tarafına da baktı sağ olsun, ev bulmaları gibi konularda hemen destek oldu. Ardından bu fikir doğdu. Sahafların ve kitapçıların maddi desteğe de ihtiyacı var. Biz de maddi destek sağlamak ve yeniden dükkan açabilsinler diye kitap toplamak için harekete geçtik.” Kampanya kapsamında Kitantik.com’da zaten sanal mağazaları olan söz konusu sahaflara sembolik kitaplar eklendiğini belirten Büküm, “Sembolik, 10 liralık kitap kayıtları eklendi, biz de duyurularını yaptık. Mağazalar aslında kendi kampanyalarını kendilerini yürütüyorlar. Biz de normal şartlarda aldığımız komisyonu almıyoruz. Bütün gelir doğrudan bu sahafların tanımlı banka hesaplarına aktarılıyor” diye konuştu.

Kitap toplama çalışmasını Hermes Sahaf’ın yürüttüğünün altını çizen Büküm, “Biz de kargo desteği sunmayı amaçlıyoruz. Türkiye’nin her yerinden kitap göndermek isteyenlerin kendi indirimli anlaşmalarımızdan yararlanmasını sağlayacağız” dedi.

Büküm, bölgedeki öğrenciler için de yeni bir çalışmaya hazırlandıkları bilgisini vererek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bölgede okuma kitabı ihtiyacının yanı sıra sınav ve ders kitabı ihtiyacı da çok. Bir kampanya yapmayı planlıyoruz. İhtiyaç Haritası ile görüştük. Bölgeden ayrılan 1,5 milyon insan da var. Sınava hazırlanıyor birçoğu. Şu an onların ihtiyaçlarını nasıl sağlayabileceğimiz üzerinde çalışıyoruz, umarım katkı sağlarız.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN