VakıfBank hisseleri artık Hazine’nin

VakıfBank hisseleri artık Hazine’nin

KHK ile 2017 yılında Vakıflar Bankası hisselerinin Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün idare ve temsil ettiği işlemlerin tamamının bedeli karşılığında Hazine’ye devredilmesine karar verildi. Şimdi de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle bankanın 58,5 oranındaki A ve B grubu hisseleri, bir hafta içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredilecek.

En son 2017 yılında OHAL kapsamında çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Vakıflar Bankasının hisselerinden Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ve temsil ettiği hisselerin tamamının bedeli karşılığında Hazine’ye devredilmesine karar verilmişti. Şimdi ise Vakıflar Bankası’nın yüzde 58,5 oranındaki hissesi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredildi. Devir işlemleriyle ilgili Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre Vakıfbank’ın, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından idare edilen yüzde 58,5 oranındaki A ve B grubu hisseleri, bir hafta içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredilecek. Devir işlemi, hisse başına 9.49 lira olarak belirlenen değer üstünden yapılacak. Mevcutta hissenin değeri şimdilik 5.20 lira seviyesinde. Bankanın Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredilecek olan hisseleri, 2 buçuk milyar lira olan banka sermayesinin 1 milyar 463 milyon liralık kısmını oluşturuyor. Reuters hesaplamalarına göre Hazine’ye devredilecek hisseler 13.9 milyar lira değerinde. Son çeyrek gören bilançosuna göre Vakıfbank’ın 2.5 milyar lira olan sermayesinin yüzde 58,62’sini A ve B grubu paylar temsil ediyor. A ve B grubu payların yüzde 58,45’i, yani neredeyse tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün elinde bulunuyor. Vakıfbank’ın hisselerinin yüzde 25,22’si borsada işlem gören D grubu paylardan oluşurken, Vakıfbank emekli sandığının elinde yüzde 15,45 C grubu pay, diğer mülhak ve mazbut vakıfların elinde yüzde 0,18 oranında B grubu pay bulunuyor. 

DAHA ETKİN OLACAK SERMAYE GÜÇLENECEK

VakıfBank’tan yapılan açıklamada, devir işlemiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün asli faaliyetlerini daha etkin yerine getirebilmesi için belirli ve sürekli bir gelir kaynağına sahip olması ve bankanın sermaye yapısının güçlendirilmesinin amaçlandığı vurgulandı. Açıklama söyle sürdü: “Dolayısıyla ortaklık yapısında meydana gelen değişiklik, söz konusu husus dışında başkaca bir amaç taşımamaktadır” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, hisse devir işlemi sonucunda bankanın kamu sermayeli banka statüsü, stratejisi, iş modeli ve insan kaynakları yaklaşımında herhangi bir değişiklik olmayacağı aktarıldı.

BORSADA İŞLEM GÖREN KAĞITLARDA DEĞİŞİKLİK YOK

VakıfBank’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, bankanın A ve B grubu olmak üzere toplam yüzde 58,51’lik hisselerinin Hazine’ye devrine ilişkin işlemlerin Cumhurbaşkanı kararının yürürlüğe girdiği 3 Aralık’tan itibaren bir hafta içerisinde tamamlanacağı bildirilmişti. Devir işlemleri hakkında pay alım teklifinde bulunma yükümlülüğü dahil olmak üzere Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerinin uygulanmayacağı aktarılan açıklamada, borsada işlem gören D grubu yüzde 25,22’lik hisselerle ilgili ise herhangi bir değişiklik olmayacağı vurgulanmıştı.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN