Yarın altın ve dolarda film başlıyor! Uzmanlar "herkes hesabını kitabını yapsın" diyerek açıkladı: Bu yılı böyle kapatır

Yarın altın ve dolarda film başlıyor! Uzmanlar "herkes hesabını kitabını yapsın" diyerek açıkladı: Bu yılı böyle kapatır

Merkez Bankası, aralık ayı faiz kararını yarın açıklayacak. Bu kapsamda kredi, mevduat, altın, dolar ve borsa için film başlıyor. Uzmanlar karar açıklanmadan önce yatırımcılara “herkes hesabını kitabını” yapsın uyarısında bulundu. İşte konuya ilişkin detaylar…

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında yarın toplanacak olan Para Politikası Kurulu, merakla bekleniyor. Bundan bir önceki toplantıda merkez bankası tarafından alınan kararla politika faizi yüzde 40 seviyesine kadar çıkartılmıştı. Ekonomistler, parasal sıkılaşmanın bir süre daha devam edeceğini belirtirken banka şu an için yüzde 40 oranın da politika faizi uyguluyor.

“YIL BÖYLE KAPANIR”

Mynet Finans’ta yer alan habere göre, Ekonomi Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, 5 puanlık faiz artışlarının olmayacağını ve bu yılın yüzde 42,5 ile kapatılacağını tahmin ettiğini açıkladı. Öte yandan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından yüzde 35’ten yüzde 40’a çıkarıldığı Kasım ayı toplantısının ardından yapılan açıklamayı şu ifadelerle yorumladı:

"Verilen mesaj çok açıktı: Artık bundan sonra 5 puan, 5 puan gibi yüklü artışlar beklemeyin. Yüzde 40’ın üstüne gelecek artış da olsa olsa 2.5 puan olur. Faiz aralık ayında yüzde 42,5’e çıkarılır, belki ocak ayında da bir o kadar artış yapılır ve sonrasında uzun süre yatay kalır.

Durum bundan ibarettir, herkes hesabını kitabını buna göre yapsın. Yani biz yol haritasını çizdik, bilginize sunuyoruz, artık kimse çok şaşırtıcı bir faiz kararı beklemesin.

Biraz önce de vurguladığım gibi biraz da gelişmelere bağlı olarak Ocak ayında bir kez daha ve aynı oranda bir artırıma daha gidilip faiz yüzde 45’e çekilebilir ve uzun süre bu düzeyde yatay kalır."

yeni-proje-3-002.jpg

GÖZLER ARALIK AYI FAİZ KARARINDA

21 Aralık 14:00’da Merkez Bankası tarafından faiz kararı açıklanacak. Bu kapsamda piyasaların gözü açıklanacak faiz kararında iken, ekonomistler AA Finans’ın akşam beklenti anketine katıldı. Bu kapsamda tahminlere göre bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yani politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 42,50’ye çıkacağı düşünülüyor.

Söz konusu anketlerin sonucunda ekonomistlerin çoğunluğu 250 ile 500 baz puanlık bir artış öngörüyor. Bununla beraber politika faizi beklentileri ise yüzde 42,50 ile yüzde 45,00 arasında yer alıyor.

yeni-proje-4-001.jpg

PİYASALARDAKİ SON DURUM

Merkez Bankası faiz kararı öncesinde 20 Aralık Perşembe günü dolar 29.1123 TL alış, 29.1189 TL satış fiyatından işlem görüyor.

Altın piyasasındaki durum ise şöyle;

Gram altın 1.910,14 TL alış, 1.910,40 TL satış fiyatından el değiştiriyor. Ons altının güncel alış fiyatı 2.040,44, satış fiyatı 2.040,71 dolar. Çeyrek altın ise 3.056,23 TL'den alınıp 3.123,50 TL'den satılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN