Emma Amos 81 yaşında hayatını kaybetti

Emma Amos 81 yaşında hayatını kaybetti

Afrika kökenli Amerikalı ressam Emma Amos 81 yaşında hayatını kaybetti. Sanatıyla ırkçılığa karşı çıkan figüratif bir ressam olan Emma Amos, 20 Mayıs’ta Alzheimer hastalığı nedeniyle New Hampshire Bedford’da yaşama veda etti.

SALİHA SULTAN-KARAR

Siyahi resmin altın çağının önemli temsilcileri arısında yer alan Amos, 60’lı 70’li yıllarda yükselişe geçen kariyeri boyunca sanat tarihi, kişisel hayatı ve güncel olayları bir araya getirerek yaratıcı eserlere imza attı. Resmin temel biçimsel yönlerinden biri olan rengi siyasi alt tonlara bürüyen sanatçı resim sanatında maruz kaldığı ırk ayrımını “Beyaz olmak ve asla düşünmek zorunda kalmamak bir lüks olurdu” tanımlıyordu. Amos’un kendisini kenarları mavi olan büyük bir beyaz dairenin içinde resmettiği en ünlü eseri Flower Sniffer, Brooklyn Müzesi’nin ‘Kadın Sanatçılar’ özel koleksiyonunda yer alıyor. ‘Spiral’ adlı siyah kadın sanatçı grubunun üyelerinden olan sanatçının MoMA’da da beş tablosu yer alıyor. Amos’un eserlerinin yer aldığı diğer kurumlar arasında Cleveland Sanat Müzesi, Whitney Müzesi de yer alıyor. Sanatçının son retrospektifi ise 2021’de Atina’daki Georgia Sanat Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN