Bakan Koca'dan salgın hastalık açıklaması! Herkes koleradan korkmuştu: Bu beklenmiyordu

Bakan Koca'dan salgın hastalık açıklaması! Herkes koleradan korkmuştu: Bu beklenmiyordu

Yaşanan deprem felaketinin ardından önemli açıklamalar yapılırken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca salgın hastalıklar için uyarıda bulundu. Afet bölgesinde bulaşıcı hastalıklar için erken uyarı sisteminin kurulduğunu belirten Fahrettin Koca her şeyin kontrol altında olduğunu vurguladı. İşte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamalar…

Depremin enkaza çevirdiği 10 ilde çalışmaların devam ettiğini ifade Bakan Koca, bölgedeki durum hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yaşanabilecek sağlık sorunları ve önlemleri hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunan Koca, erken tanı sistemi ile her şeyin kontrol altında olduğuna değindi. İşte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamalar…


FAHRETTİN KOCA DEPREM BÖLGESİNDE ÇALIŞMALARI DEĞERLENDİRDİ


Depremin 13. gününde önemli açıklamalarda bulunan Fahrettin Koca, bölgede 74 bin sağlık personeli ve diğer 47 bin personel ile bölgede olduklarını ifade etti. Bölgede toplam personel sayısının 140.000 olduğunu ifade eden Bakan Koca, bakanlık da çalışan her 8 personelden birinin afet bölgesinde olduğuna değindi. Afetin deprem nedeniyle yatan hasta sayısının 6108 olduğunu ifade eden Bakan Koca, toplam yatan hasta sayısının ise 21.859 olduğunun altını çizdi.

fahrettin-koca-aciklama-3.jpg


Depremin 13. gününde taburcu olan hasta sayısının 1.607 olduğunu dile getiren Fahrettin Koca, toplamda taburcu olan hasta sayısının 13.612 olduğunu söyledi. Bir önceki gün 902 cerrahi operasyon yapıldığını vurgulayan Bakan Koca, afetin ilk gününden bu yana gerçekleştirilen toplam operasyon sayısının 10.601 olduğunu belirtti. Fahrettin Koca, “Hekimlerimizin tecrübesi sonucunda cerrahi operasyonlar ve acil müdahalelerde çok büyük başarılar ortaya konmuştur. Kendilerini hayatın devamına adayan sağlık çalışanı arkadaşlarıma, sizler adına teşekkür ediyorum." ifadelerini dile getirdi.

Bölgede koordineli bir şekilde çalışmaların yürütüldüğünü dile getiren Bakan Koca, 10 şehirdeki sağlık kuruluşlarının aktif servis yatak sayısının 20.209 olduğunu aktardı. Bunun yanı sıra servis yatağı doluluk oranının %60 olduğunu belirten Bakan Koca, yoğun bakımda yatan hasta sayısının 3425, doluluk oranını ise %78 olduğunu söyledi. Diyaliz kapasitesinin ise ihtiyaçları karşılayacak düzeyde olduğunun altını çizen Bakan Koca, göçük altından çıkarılan ve uzun süre susuz kalan hastaların yaşayabileceği böbrek sorunları açısından diyalizlerin son derece önemli olduğunu vurguladı.

bakan-koca-aciklama.jpg

SAHRA HASTANELERİ TAM KAPASİTE ÇALIŞIYOR


Deprem bölgesinde bulunan hastaların birçoğunun çevre illeri sevk edildiğini aktaran Bakan Koca, 51.152 hasta ve yaralının diğer hastanelerde olduğuna değindi. Bölgede görev başına ambulans sayısının 1.267 olduğunu söyleyen Bakan Koca, “Afet bölgesinde, 114 acil müdahale ünitesi, 25 sahra hastanesi kurulduğunu, acil müdahale ünitelerine 67 bin 598, sahra hastanelerine 3 bin 459 hasta müracaatı olduğunu aktaran Koca, "Sahra hastanelerimizden 12'si, tomografi cihazına dek gerekli tüm hastane teçhizatının bulunduğu, afet zamanına özel tam teşekküllü birer hastane özelliğindedir." dedi.

Sahra hastanelerinin kurulması ile birlikte hasta naklinin de azaldığını ifade eden Koca, faaliyetlerin hız kesmeden devam ettiğini vurguladı. Kurulan geçici hastanelerin hizmet açısından kapasite sorunu yaşamadığını vurgulayan Bakan Koca, sağlık hizmetlerinden afet köylerinde yaşayan ve afet sonrasında köylerine dönen insanların da yararlandığını aktardı. Bu bölgedeki kişilerin sağlık taramalarının ve kronik hasta takiplerini yapıldığını söyleyen Koca, “Depremden daha fazla etkilenmiş olan şehirlerimizin başında gelen Hatay, Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ın toplam 906 köyünde şu ana dek 21 bin 515 hasta ve yaralıya sağlık hizmeti sunuldu, ilaçları teslim edildi. Bilindiği gibi bu görevi, kurduğumuz gezici sağlık hizmeti birimlerimiz yürütmektedir." sözlerini sarf etti.

bakan-koca.jpg

Hatay'da 100 ambulansın hala köylerde sağlık taraması yaptığını aktaran Bakan Koca, afet bölgesinde 906 Aile Sağlığı Merkezi, 2.940 hekimle hizmet sağlandığına değindi. Bakan Koca, bu merkezlerle birlikte 1 basamak sağlık kurumu sayısının da binden fazla olduğunu dile getirdi. 1 basamak sağlık kuruluşlarının 221.799 hasta ile ilgilendiğini aktaran Koca, çadır kentlerde bulunan 94 sağlık merkezinin 7.774 hastaya hizmet verdiğini söyledi.

Çadır ve konteyner kentlerde yaşayan depremzedeler için aile sağlığı merkezinin kurulduğunu işaret eden Bakan Koca, "Yerleşim alanı nüfusa göre kurulacak olan aile sağlığı merkezleri tıpkı normal hayattaki örnekleriyle aynı işlevi görecek ve temel sağlık ihtiyaçlarını karşılayacak." dedi.

Depremden etkilenen 10 ilde sağlık hizmetlerinin devam ettiğini vurgulayan Bakan Koca, birinci basamak sağlık hizmetlerinde ilk.000 12 gün içerisinde 962.487 hastaya ulaşıldığını söyledi. İçinde bulunduğumuz günün eklenmesi ile birlikte bu sayının 1 milyona ulaştığına değinen Koca, "Bu sayı devletimizin sağlıktaki gücüdür. 10 ilimiz adına gönlünüz müsterih olsun." sözlerini sarf etti.

deprem-cadirkent.jpg

HASTALIKLARA KARŞI ÖNLEMLER ALINIYOR


Bu bölgelerdeki illerde halk sağlığını tehlikeye atabilecek durumlara karşı önlemlerin alındığını ifade eden Bakan Koca, bu gibi durumlarda salgın hastalıkların can yakıcı olabildiğini vurguladı. Suyun sağlıklı olmasının başta gelen şartlar arasında yer aldığını belirten Bakan Koca, tankerle su verilen toplam 1.181 noktada klor ölçümü yapıldığını söyledi.


Afetin gerçekleştiği ilk günden itibaren 8379 noktada bakiye klor ölçümü yapıldığını sözlerine ekleyen Koca, 6832 noktada bu oranın uygun olduğunu, 1547 noktada ise yetersiz olduğunu aktardı. Belirlenen veriler kapsamında içme suyu için şişelenmiş suların kullanımının uygun olduğunu aktaran Koca, tankerle getirilen suların ise klorlanması yolunun seçildiğini söyledi.

deprem-sahra-hastanesi.jpg

TETANOZA KARŞI AŞI ÖNLEME ALINIYOR


Bölgede hastalıkların önüne geçebilmek için atık toplama aşamasına bulaşıcı hastalıklar için önemli olduğuna değinen Bakan Koca, tüm çadır kentlerde halk sağlığı uzmanlarının bulunduğunu belirtti. Kontrolün sağlandığını vurgulayan Koca, kurumlar tarafından alınan tedbirlerin yanı sıra hijyene verilen önemin içinde herkesin üzerine görev düştüğünü aktardı. Bulaşıcı hastalıklara karşı önlemlerin alındığını ve erken uyarı sistemi sayesinde kontrol altında tutulduğunu dile getiren Bakan Koca, “İshalli hastalıklar, döküntülü hastalıklar, sarılık, grip benzeri hastalıklar günlük olarak takip edilmekte, hastalık sinyalleri izlenmektedir. Halen sürdürülmekte olan sağlık taramalarında 5 bin 746 kişi de bağırsak enfeksiyonunun, 1483 kişide döküntülü hastalıklara, 103 kişide sarılığa, 61 bin 880 kişide grip benzeri hastalıklara rastlamış ve tedavilerine hemen başlamıştır.” şeklinde konuştu.

Solunum yolu hastalığı bulunan kişilerin sayısının yüksek olduğunu aktaran Bakan Koca, tehdit edici bir boyutta olmadığının altını çizdi. Bu hastalara ilaç teslimi yapıldığını aktaran Koca, deprem bölgesindeki acil işlemlerden biri de aşıların yapılması olduğunu söyledi. Bakan Koca, enkazdan çıkarılan vatandaşlar için zaruri olan kesik ve yaralardan bulaşan tetanoz hastalığına karşı da aşı yaptırılması gerektiğini dile getirdi.

sahra-hastanesi.jpg

6.447 DOĞUM GERÇEKLEŞTİ


Deprem bölgesindeki illerde ruhsal ve psikososyal destek hizmetinin olduğuna değinen Koca, 44.200 kişiye ulaşıldığını vurguladı. Depremin meydana geldiği ilk günden itibaren 6447 bebeğin dünyaya geldiğini ifade eden Bakan Koca, her gerçekleşen doğumun bir umut olduğunun altını çizdi. Bu bebeklerin hayırlı ve uzun ömürlü olmasına dileyen Bakan Koca, bebeklere ve annelere gerekli sağlık hizmetinin de aksatılmadan verildiğini söyledi.

Bölgede değerlendirmelerde bulunan Fahrettin Koca, gebe gözlem sayısının 10.489, lohusa izlem sayısının 10.056, bebek İzlem sayısının ise 37.586 olduğunu vurguladı. Yeni doğan taramaları için 10.113 topuk kanı alındığını dile getiren Bakan Koca, 5152 bebeğin SMA taramasının gerçekleştirildiğini vurguladı. Bölgede 154.212 doz aşı yapıldığını aktaran Koca, çocukluk çağı bağışıklama hizmetinin hız kesmeden devam ettiğinin altını çizdi.
10 ilçede görevini sürdüren UMKE gönüllülerine teşekkürlerini ileten Bakan Koca, enkaz altından çıkarılan yaralılara ilk müdahalenin onlar tarafından yapıldığını aktardı. Bu süreçte bir yolunu bularak enkaz altındakilere de aynı işlemleri yapma cesaretini gösterdiklerini dile getiren Bakan Koca, görevlerinin henüz bitmediğini ve bölgede düzen sağlığına kadar çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Koca, UMKE ekiplerinin çadır, konteyner kent ve köylerde sağlık taraması yaparak ilaç dağıtımı gerçekleştirdiğini vurguladı.

gezici-eczane.jpg

Salgın hastalıkların görülmemesi için hazırlıkların yapıldığını vurgulayan Bakan Koca, il bazında sorumlu olduğu Hatay'da sağlıklı su temini, çöp ve çevre temizliği, kişisel ihtiyaçlar ile ortak kullanılan alanların hijyen işlemleri, ilaçlama çalışmalarının yapıldığını söyledi. Bölgedeki çalışmaları tek tek anlatan Bakan Koca, şu ifadeleri dile getirdi:

“Sağlıklı içme suyu temini, çöplerin toplanması ve zararsız hale getirilmesi, çevre temizliği ve ilaçlama çalışmaları konusunda şehrimiz Hatay'da geniş bir organizasyonu hayata geçirmiş durumdayız. Aralarında Konya, Antalya, Kocaeli, Denizli, Ankara, Bursa, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehir belediyelerinin bulunduğu 37 il ve ilçe belediyemiz, üzerinde durduğum üç ana konuda, Amasya Valimiz koordinasyonuyla görev almışlardır. Hatay adına her birine teşekkür ediyorum."

Bölgede bağırsak ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış olduğunu ifade eden Bakan Koca, halk sağlığını tehlikeye atacak ciddi bir durumun olmadığını işaret etti. Sürveyans erken uyarı sistemine değinen Bakan Koca, hastalıkların kontrol altında tutulduğunu vurguladı. Kolera ve tifo gibi hastalıklara rastlanmadığını dile getiren Koca, iki ay içerisinde havaların ısınmaya başlayacağını ve bu nedenle temizlik çalışmalarının da daha sıkı olacağını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN