Başvuru yapan 65 yaş ve üzeri herkese yaşlılık aylığı bağlanıyor! Zamlı maaşlar hesaplara yatmaya başladı

2023 yılı yaşlılık maaşı belli oldu. Asgari ücret ve memur maaşlarına yapılan zamların ardından 65 yaş ve üzerine verilen yaşlılık aylığında da artışa gidildi. Yaşlılık maaşı başvurusu e-Devlet ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) yapılıyor. İşte, 2023 yaşlılık aylığı başvuru şartları...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 2023 yılında sosyal yardım ödemelerinde artış yapıldığını açıkladı.

Yaşlı aylığının 1536 TL'den 1997 TL'ye yükseltildiğini duyuran Bakan Yanık, "Yaşlı ve engelli aylığı, Evde Bakım Yardımı ve SED ödemelerini artışlı şekilde hak sahiplerinin hesaplarına yatıracağız" dedi.

Yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşlar ile 18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen aylık 1594 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığı da 1840 TL'den 2 bin 392 TL'ye yükseldi.

E-DEVLET YAŞLILIK AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

* e-Devlet portalına girerek arama kısmında 'Sosyal Güvenlik Kurumu'na gidin.

* Daha sonra 'Gelir Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi' seçeneğine tıklayıp, 'Yeni Başvuru'yu seçin.

* Ardından sırayla Taler türü olarak 'Yaşlılık Aylığı' denir. Daha sonra da SSK kapsamında aylık talep edilecekse 4/A SSK, BAĞ-KUR kapsamında aylık talep edilecekse 4/B BAĞ-KUR seçilerek 'BAŞVUR' butonuna tıklayın.

* Gelen ekranda T.C. kimlik numarası, ad ve soyad otomatik olarak gelir. Maaş ödemesinin yapılacağı şube bölümünden banka, açıklama kısmına 'bankanın hangi şubesinden' almak isteniyorsa şube adını seçin.

* Daha sonra başında sıfır olmadan cep telefonu numarası, tercihe göre mail adresi yazılır. Adres bölümünden de ikametgah adres bilgisi otomatik gelecektir. Farklı bir adres vermek isterseniz, farklı adres kısmına yeni adres yazılması gerekiyor. Farkı adres yazıldığında il ve ilçe kısmı doldurulmalı.

* Ayrıca BAĞ-KUR, Emekli Sandığı, Banka Sandığı ve yurt dışından aylık alınması durumunda 'Aylık alıyor mu? seçeneği Evet ya da Hayır olarak işaretlenir. Son olarak 'Başvur' butonuna tıklanır.

YAŞLILIK AYLIĞI NEDİR?

Türkiye'de sosyal devlet ilkesi gereği herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan geliri olmayan 65 yaş üzerindeki vatandaşlara aylık bağlanır. Bu aylık üç ayda bir kez ödenir ve halk arasında 'yaşlılık maaşı' ya da '65 yaş aylığı' olarak bilinir.

YAŞLILIK AYLIĞINI KİMLER ALABİLİR?

* 65 yaşını doldurmuş olan, Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR) gelir ve aylık hakkından yararlanmayan, Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödemeyenlerin yanında muhtaçlık sınırından az geliri olan söz konusu durumu valiliklerce ya da kaymakamlıklarca tespit edilen kişiler 65 yaş aylığı almak için başvuru yapabilir.

* Aylık alacak kişinin sağlık durumu, maddi durumu, manevi durumu gibi çeşitlik hususların değerlendirilmesi sonucunda aylık alınıp alınmamasına karar verilir. Kişinin mal varlığına kadar inceleme yapılarak tüm şartlar sağlandıktan sonra yaşlılık aylığı bağlanır. Tüm bu hususlar doğrultusunda yaşlılık aylığı kaydı, yardıma ihtiyacı olan kişiler için düzenlenmiş bir hizmet.

YAŞLILIK AYLIĞI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Yaşlılık aylığı başvurusu yapacak olan kişiler illerdeki valiliklere, ilçelerde ise kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) gitmeli.

Yapılan başvuru sonucunda 65 yaş almak için tüm şartları sağlayan vatandaşların durumu gerekli incelemelerden geçer ve yaşlılık aylığı bağlanır.

Yaşlılık aylığı başvurusunda sahte belgelerle usulsüzlük yapanlara ise incelemeler sonucunda cezai yaptırım uygulanır.

Öte yandan yaşlılık maaşı başvurusunun e-Devlet üzerinden de yapılabildiğini hatırlatalım.

YAŞLILIK AYLIĞI NEREYE YATIYOR?

65 yaş maaşı Ziraat Bankası ya da PTT şubelerinden ödeniyor.

2023 YAŞLILIK AYLIĞI NE KADAR?

2023 yılında asgari ücrete zam yapılmasıyla birlikte yaşlılık aylığı da arttı. Asgari ücret oranında zamlanan 65 yaş aylığı net 1997 TL'ye oldu.

YAŞLILIK AYLIĞI BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER NELER?

Valiliklerin ya da kaymakamlıkların defterdarlıklarına ya da mal müdürlüklerine yaşlılık maaşı başvurusu yaparken şu belgeler teslim edilmelidir:

* Aylık bildiriminde bulunan kişi tarafından doldurulan ve imzalanan başvuru belgesi
* Mal bildirim belgesi
* Muhtaçlık belgesi
* 3 adet vesikalık fotoğraf
* Vukuatlı nüfus kayıt örneği
* İkamet belgesi
* Başvuru vasi tarafından yapılıyorsa bu belgelere ek olarak mahkeme tarafından verilmiş vasilik kararı da başvuru dosyasına eklenmelidir.

YAŞLILIK AYLIĞI BAŞVURU SAYFASI E-DEVLET

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN