Bu topraklardan taş değil altın çıkıyor! Sinop, Muğla, Antalya, Maraş, Antep, Hatay... Kilosu 2 bin TL'den satış yetişmiyor

Bu topraklardan taş değil altın çıkıyor! Sinop, Muğla, Antalya, Maraş, Antep, Hatay... Kilosu 2 bin TL'den satış yetişmiyor

Türkiye'nin her bir yanı verimli topraklara sahipken bu topraklardan taş yerine adeta altın fışkırıyor. Toprağın altından çıkan o bitki kilosu 2 bin liradan kapış kapış satılıyor. Sinop, Muğla, Antalya, Maraş, Antep, Hatay Elazığ, Bitlis... Buradaki üreticiler paraya para demiyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Salep bitkisi, adeta topraktan çıkan altın olarak tanımlanıyor. Oldukça yüksek fiyatlara satılan bu bitki bahar aylarında ve yaz aylarında hasat ediliyor. Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişen orkide türlerinden elde edilen bu bitki genellikle deniz seviyesinden 500 metre yükseklikte yetişiyor. Orkide türlerinden elde edilen salep en çok Kuzey Anadolu (Kastamonu, Sinop), Güney Anadolu (Muğla, Antalya, Silifke), Güneydoğu Anadolu, (Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay) ve Doğu Anadolu (Elazığ, Van, Muş, Bitlis,) bölgelerinde yetişmektedir.

yeni-proje-39.jpg

ASIRLARDIR ELDE EDİLİYOR

Yasemin'de yer alan habere göre, Salep, son yıllarda Platantheraorkideleri yumrularından gıda ve ilaç hammaddesi olarak kullanılıyor. Asırlardır elde edilen bu bitki birçok hastalığa karşı ilaç olarak kullanılıyor. Başta sıtma, kireçlenme, dizanteri, öksürük, baş ağrısı ve yaralara karşı bir ilaç olarak kullanılan salep, yumrulu orkidelerin elde edilmesine rağmen tüm yumrulu cinsler bu amaç için uygun olmuyor. Öyle ki bazı araştırmalara göre genellikle Orchis türlerinden salep elde edildiği düşünülüyor.

yeni-proje-40.jpg

ÜRETİCİ İÇİN KARLI BİR ALAN

Salep, oldukça yüksek fiyatlara satıldığı için üretici adına da iyi bir alan olarak konumlandırılıyor. Özellikle de son yıllarda Türkiye’de bitkisel üretime önem verilmesiyle beraber Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde 2016 senesinde izin alınarak salep ekimine başlandı. Kısa bir süre içerisinde çiftçilerin sayısı 7 kişiden 150 kişiye çıktı. Ayrıca son yıllarda her geçen gün artan üretici sayısı karşısında kuru salebin kilosu 2 bin liraya satılıyor.

yeni-proje-41.jpg

SALEBİN FAYDALARI

Öksürük ve bronşit tedavisinde kullanılan salep içerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bunun yanı sıra güçlü antioksidanlar içerdiği için kabızlığı önlerken, hazmetmeye de kolaylaştırıyor.

Beyin sağlığına da iyi gelen salep, zihni güçlendiriyor. Ayrıca kadınlar ağrılı regl dönemlerinde salep tüketiyor.

Bu arsada oluşan kurtların düşürülmesine yardımcı olan salep aynı zamanda vücut sıcaklığında da artışa yardımcı oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN