Canan Karatay önerdi herkes stok yaptı! Kışın dolaptan yazın kilerden eksilmiyor! Mutlaka günde bir tutam ağzınıza atın

Canan Karatay önerdi herkes stok yaptı! Kışın dolaptan yazın kilerden eksilmiyor! Mutlaka günde bir tutam ağzınıza atın

Sağlıklı yaşamak isteyen kişilerin beslenme listesinde olması gereken ürünleri tek tek açıklayan Prof. Dr. Canan Karatay, uzun yaşamın sırrının o besinde olduğunu açıkladı. Kış ayları ile birlikte hasadı başlayan ürün şimdilerde dolapta yerini alırken yaz mevsiminde de kilere yolculuğu başlıyor. Faydası saymakla bitmiyor Canan Karatay, günde bir avuç diyor. İşte tüm detaylar…

Kış sebzesi olarak bilinen lahanaların hasat süreci devam ediyor. Uzman isim Canan Karatay'ın önerdiği faydalı besinler arasında yer alan lahana birçok faydayı da beraberinde getiriyor. Uzun yaşamın sırrının lahanadan geçtiğini belirten Karatay, kış aylarında yemek, sarma, salata gibi tüketilebileceğini belirtirken yaz aylarında da turşu olarak tüketilmesi gerektiğine değindi.

LAHANANIN FAYDALARI NELERDİR?

Bağışıklık sistemini güçlendiren lahananın içerisinde bol miktarda C vitamini bulunmaktadır. Açıklık sistemini güçlendiren kişilerin dış hastalıklara karşı korunduğu görülürken özellikle grip ve soğuk algınlığı belirtilerinin de en minimum düzeyde görüldüğü aktarılıyor.

lahana-2.jpg

İçeriğinde bulunan yüksek lif oranı ile birlikte sindirim sisteminin de düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Kabızlık problemi bulunan kişilerin lahana tüketmesi tavsiye edilirken bağırsak sağlığının da desteklendiği aktarılıyor.

Kanser riskini azaltan yiyeceklerden biri de lahana olarak görülmektedir. Fitokimyasallar ile birlikte kanser riskini azaltıcı bir etkiye sahip olan lahana kolon kanseri, meme kanseri ve prostat kanseri gibi kanser türlerine karşı koruyucu görevi görmektedir.

lahana-sarmasi.jpg

Havuçtan sonra göz sağlığı için yararlı olan vitaminleri barındıran lahana A vitamini ve betakaroten bakımından oldukça zengindir. Göz hastalıkları ve göz sağlığına karşı koruyucu etkiye sahip olan lahana yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi hastalık riskini de azaltmaktadır.

Kilo kontrolü sağlayan lahana düşük kalorili sebzeler arasında yer almaktadır. Lif oranından zengin olan lahana uzun süre tokluk hissi sağlarken yağ yakımını da hızlandırır.

Kalp sağlığı açısından yararlı olan lahana içeriğinde yer alan potasyum ve magnezyum mineralleri ile birlikte kan basıncını düzenlemektedir. Kolesterol seviyesini dengede tutan lahana kalp bir hastalığı risklerini de azaltıyor.

lahana-yemegi.jpg

LAHANA NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Çiğ olarak salatalarda tüketilebilen lahananın turşusu da son derece faydalı bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle turşu olarak tüketildiğinde etkisini ikiye katlayan lahana buharda pişirme yöntemi ile haşlanarak da yemek ya da sarma olarak tüketilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN