CHP'den AK Parti'ye seçim vaadi tepkisi: Seçim sonrası bir icraat göremedik

CHP'den AK Parti'ye seçim vaadi tepkisi: Seçim sonrası bir icraat göremedik

İktidarın 14 Mayıs'taki seçimlere ilişkin 486 sayfadan oluşan seçim beyannamesinde yaptığı ve yapmayı planladığı projeler açıklanmıştı. CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, AK Parti’nin seçim vaatlerini bir önceki seçimler sonrasında olduğu gibi gerçekleştiremeyeceğini hatta birçok konuda daha da geriye gidileceğini öngördüklerini dile getirdi.

AK Parti’nin gerçekleşmeyen vaatleri ile ilgili yazılı açıklama yapan CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, şunları kaydetti:

"AK Parti’nin 2018 vaatlerine baktığımızda işsizliği düşüreceğini, etkin işleyen bir işgücü piyasası oluşturarak işsizliği kalıcı bir şekilde düşük oranlara indirmeyi hedeflediklerini açıklamışlardı ancak görüyoruz ki, AK Parti 2018’de seçim vaadi verdiğinde 2017’nin açıklanan işsizlik oranı yüzde 10,9’du. AK Parti işsizliği düşüreceğini taahhüt etti ancak işsizlik resmi verilere göre son 5 yıllık işsizlik oranı 12.4’e çıktı. TÜİK’in Şubat 2023 için açıkladığı son verilere göre geniş tanımlı işsiz sayısı yaklaşık 9 milyon kişi. Yine TÜİK’in verilerine göre Türkiye’nin çalışabilir nüfusu 65,2 milyon. İşgücü 35 milyon, işgücüne katılma oranı yüzde 53,6. Bunların yüzde 71,2’si erkek, yüzde 36,4’ü kadın.

'HER SEÇİM DÖNEMİNDE KADINLAR SEÇİM MALZEMESİ YAPILIYOR'

TÜİK’in Şubat 2023 için açıkladığı son verilere göre geniş tanımlı işsiz sayısı yaklaşık 9 milyon kişi. Yine TÜİK’in verilerine göre Türkiye’nin çalışabilir nüfusu 65,2 milyon. İşgücü 35 milyon, işgücüne katılma oranı yüzde 53,6. Bunların yüzde 71,2’si erkek, yüzde 36,4’ü kadın.

İstihdam edilen kişi sayısı 31,5 milyon. İstihdam oranı yüzde 48,2. İstihdam edilen 31,5 milyon kişinin yüzde 65’i erkek yüzde 31,8’i kadın.

AK Parti işsizlik konusunda taahhüt olarak sunduğu vaatlerin hiçbirini yerine getiremedi. Ne işsizliği kalıcı bir şekilde düşürebildi ne de kadınların işgücüne katılma oranını yüzde 40’ın üstüne çıkartabildi. Her seçim döneminde kadınlar seçim malzemesi yapılıyor ancak seçimler bittiğinde unutuluyor."

'CEMEVLERİNİN HUKUKİ STATÜSÜ HALA BELİRSİZ'

Cemevlerinin hukuki statüsünün hala belirsiz olduğuna dikkat çeken Dr. Akkuş İlgezdi, "Her seçim döneminde Alevi yurttaşların kapısı çalınıyor, cemevlerine hukuki statü tanınacağı söyleniyor ancak 2015’ten beri yasal statü verilmiyor. 1 Kasım 2015’te benzer bir taahhütte bulunulsa da o gün bugündür vaat olarak kalmış durumda harekete geçilmedi. Cemevlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanması da ayrı bir tartışma konusu. Alevi yurttaşlar artık vaat değil sonuç görmek istiyor" ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLERİN BARINMA PROBLEMİ ÇÖZÜLEMİYOR

Öğrencilerin barınma problemlerine de değinen İlgezdi, şunları kaydetti: "AK Parti’nin diğer bir seçim vaadi de üniversite öğrencilerinin yurt sorununu çözüme kavuşturacaklarıydı. Geçtiğimiz yıllarda üniversite sınavları sonrasında öğrencilerimiz ve ailelerinden yüzlerce telefon aldık. Vatandaşlarımız yurtların okullara çok uzak olduğunu hatta bazı yurtların başka illerin sınırlarına daha yakın olduğunu ifade ettiler. Yani sırf yerleştirdim demek için iş yapılıyor. Ancak o öğrenci o yurttan okuluna nasıl gidecek düşünülmüyor. Her konuda baştan savma iş yaptıkları için bu konuda da açıkçası şaşırmıyoruz. Sadece İstanbul’da Mart 2023 sonu itibarıyla son bir yıl içerisinde kiralık dairelerin fiyatları yüzde 156 yani verilen burs/kredi oranından fazla arttı. 100 metrekarelik ortalama bir kiralık dairelerin fiyatı da 20 bin liranın üstüne çıktı. Basit bir hesapla 3 odalı bir evde yaşayan 3 öğrenciden biri sadece kirasını ödeyebilmek için verilen bursun üstüne 5 bin 416 lira daha bulmak zorunda. Öğrencilerimiz barınamıyorlar ve barınamayınca bu sefer daha düşük ücretli hatta bazen ücretsiz cemaat ve tarikat yurtlarının kapılarını çalıyorlar. Oralarda evlatlarımızın başına nelerin geldiğini hepimiz biliyoruz. AK Parti evlatlarımızı cemaatlerin tarikatların kucağına itiyor."

'ÇİFTÇİ TÜCCARA MAHKUM EDİLDİ'

Tarımsal reformlar yapılacağının söylendiğini ancak üreticilerin ekonomik olarak büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığını dile getiren Dr. Akkuş İlgezdi, şöyle devam etti: "Üretici ürününü tarladan kaldıramaz duruma geldi. Mazot fiyatları almış başını gitmiş. İlacı, gübresi derken vatandaş ekemez ekse de ürünü tarladan kaldıramaz duruma geldi. Bugün bir çiftçi arpasını buğdayını geçen yıl verdikleri fiyattan tüccara veriyor. TMO’dan randevu alamıyorlar. Randevu alsalar bile bir ay sonraya alabiliyorlar. Ancak üreticiye mazot parası lazım. Masraflarının karşılığını almak için para lazım olmasına rağmen bu parayı gününde temin edebilme imkânı olamadığını için üreticimizi, ofis bir ay vadeyle randevu vererek tüccara mahkum ediyor."

EVLENENLERE MÜJDE VERDİLER BOŞANMALAR ARTTI

Evlenenler maddi olarak geçinemediği için boşanmaların arttığını belirten Dr. Akkuş İlgezdi, "Son seçimlerde yeni evlenecek gençlere 150 bin TL evlilik kredisi verileceğini açıklamışlardı ancak bugün baktığımızda bu konuda hala bir somut adım yok. Yüksek enflasyon evlilikleri de vuruyor. Gençler artık eşyaların yüksek maliyetinden evlenemez duruma geldi. Evlenenler geçinemedikleri için boşanmalar arttı" açıklamalarında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN