Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın ne zaman kaçtı, neden teslim oldu? Paraları iade edecek!

Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın ne zaman kaçtı, neden teslim oldu? Paraları iade edecek!

Kurucusu olduğu Çiftlik Bank platformuyla yüz binlerce kişiyi 1 milyar 139 milyon TL dolandırarak 2018 yılında yurt dışına kaçan Mehmet Aydın, firari bulunduğu Brezilya'da 3 Temmuz 2021 günü kendi isteğiyle Türk adli makamlarına teslim oldu. Mehmet Aydın verdiği ifadede, mağduriyetleri gidermek için teslim olduğunu söyledi. İşte, Mehmet Aydın biyografisi...

Çiftlik Bank Mehmet Aydın paraları iade edecek mi, merak konusu oldu. 2016 yılında kurduğu 'Çiftlik Bank' adlı internet tabanlı oyunla binlerce kişiden yatırım alan Mehmet Aydın, 2018 yılında yurt dışına kaçtı. Toplam 1 milyar 139 milyon TL ile firar eden Mehmet Aydın'ın 3 yıl sonra kendi isteğiyle teslim olması şaşkınlık uyandırdı.

ÇİFTLİK BANK'IN SAHİBİ YAKALANDI MI?

Hakkında 31 Mayıs 2018 tarihinde iade talepnamesi düzenlenerek Brezilya adli makamlarından iadesi talep edilen Mehmet Aydın, adı geçen ülkede yakalanarak 3 Temmuz 2021 günü Türkiye'ye iade edildi.

tosuncuk-lakapli-mehmet-aydinin-ifade-islemi-bu-gece-baslayacak.jpg

MEHMET AYDIN NE ZAMAN KAÇTI?

Kurucusu olduğu Çiftlik Bank ile 2018 yılında 132 bin 222 kişiden dolandırdığı 1 milyar 139 milyon 972 bin TL para ile yurt dışına kaçtı ve hakkında kırmızı bülten çıkarıldı. Şirketin saadet zinciri prensibiyle çalıştığı ve suç örgütü olduğu iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında Mart 2018'de 'nitelikli dolandırıcılık' ile suçlanan Mehmet Aydın, Temmuz 2021'de teslim oldu.

ÇİFTLİK BANK MEHMET AYDIN NEDEN TESLİM OLDU?

Firari bulunduğu Brezilya'da video yayınlayıp, "Kendi hür irademle teslim olacağım. Ben de mağdurum" dedi. 3 Temmuz 2021 tarihinde Türkiye'ye getirilen Mehmet Aydın, "Neden teslim oldun?" sorusuna, "Çok zorlandım. Ailemle büyük sorunlar yaşadım, ayrılma noktasına geldim. Ailemle sorun yaşadığım için teslim oldum" yanıtı verdiği yer aldı. Bu açıklama sonrasında avukatı tarafından yalanlandı.

Mehmet Aydın'ın tüm malvarlığının bu sistemden zarar görenlerin mağduriyetinin giderilmesi için kullanılmasını istediğini söylediği öğrenildi. Basından soruşturmayı takip ederken Çiftlik Bank mağdurlarının 64 milyon TL zarara uğradığının haber yapılması üzerine Türkiye'de kurulu Çiftlik Bank organizasyonundaki şirketlerin mal varlıklarının 200 milyon TL civarında olmasından ve bu mağduriyeti karşılayacağından dolayı teslim olmaya karar verdiğini söylediği belirtildi. Bunun üzerine Brezilya'daki büyükelçiliğe giderek teslim olduğunu beyan ettiği bilgisi edinildi.

bfo4ri2kyk6k6hivr9rs5g.jpg

MEHMET AYDIN'IN İFADESİNDE NE DEDİ?

Brezilya'da yetkili makamlara teslim olan ve Türkiye'ye getirilmesinin ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında 4 günlük gözaltı süresi verilen Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın'ın ifade vermesi yaklaşık 2 gün sürdü. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından İstanbul Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'na getirilen 30 yaşındaki iş insanının emniyet ifadesi ortaya çıktı.

Mehmet Aydın'ın emniyetteki ifadesinde Çitlik Bank projesini öncelikli bir internet oyunu olarak tasarladığını söylediği, oyuna yüksek katılımcı şirket kurmaya karar verdiği, sistemi Kuzey Kıbrıs'ta kurduğu şirket üzerinden yönetmeye başladığını söylediği öğrenildi. Çiftlik Bank projesinde zamanla şarküteri ve çiftlikler açtığını ve bazı kişilerin para istemesine üzerine eşiyle yurt dışına çıktığını ve geri gelmediğini kaydeden Mehmet Aydın'ın yurt dışında bulunduğu süreçte de çeşitli ülkelerde firmalar açtığını belirttiği kaydedildi.

90968.jpg

"KİMSEYE KAZANÇ VAADİNDE BULUNMADIM"

Türkiye'deki Çiftlik Bank işlerinin çalışanları tarafından yürütüldüğünü öne süren Mehmet Aydın'ın Çiftlik Bank sisteminde kimseye kesin kazanç vaadinde bulunmadığını, onlara sadece sistem herhangi bir şekilde kapanırsa sadece ana para iadesi garantisi verildiğini, oyuna üye olanların gerçek çiftliklerde payı olmadığının söylendiğini iddia etti.

Ayrıca Mehmet Aydın'ın ifadesinde binlerce üyenin de oyunda kazandığı paraları nakit olarak teslim aldığını, Çiftlik Bank'ın mucidi ve kurucusu olduğunu, bu sistemi asla dolandırıcılık amacıyla kurmadığını ve her zaman iyi niyetli davrandığını iddia ettiği kaydedildi.

Şirketin kapandığı son ana kadar ana para iadesi yapmasının da iyi niyet göstergesi olduğunu öne süren Mehmet Aydın'ın sistemde görev alan kişilerin kötü niyetli davrandığını söyleyerek haksız menfaat temin ederek kendisini de zarara uğrattıklarını söylediği belirtildi.

Mehmet Aydın'ın Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nda soruşturmayı yürüten savcıya ifade verme işlemleri ise devam ediyor.

20210707-2-49083222-66755196.jpg

ÇİFTLİ BANK KURUCUSU MEHMET AYDIN KİMDİR, EVLİ Mİ?

31 Mayıs 1991 tarihinde Bursa'nın Nilüfer ilçesinde dünyaya geldi. Çiftlik Bank'ın sahibi Mehmet Aydın aslen Giresun Espiyelidir. Fatih adında bir abisi vardır.

İlköğrenimini Bursa'da tamamladı. Bir dönem 'Egoman' takma adıyla rap müzik yaptı.

Ağustos 2016'da merkezi Kuzey Kıbrıs'ta bulunan Çiftlik Bank adlı şirketi kurdu. Mart 2018'de şirketin saadet zinciri prensibiyle çalıştığı ve suç örgütü olduğu iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında şirketin 130 bin üyesinden topladığı 511 milyon TL ile Uruguay'a kaçtı.

'Nitelikli dolandırıcılık' ile suçlanan Mehmet Aydın'ın Türkiye'ye iadesi için kırmızı bülten çıkarıldı. Ocak 2019'da Interpol'ün en çok arananlar listesine eklendi.

18 Nisan 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan infaz kararnamesi ile Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın'ın infaz indiriminden yararlanamayacağı ifade edildi.

30 Haziran 2021 tarihinde yayınladığı videoda teslim olacağını söyledı ve 1 Temmuz 2021 tarihinde Brezilya Sao Paulo'da Türkiye Büyükelçiliği'ne teslim oldu.

1991 doğumlu olan Mehmet Aydın, 2021 yılı itibarıyla 30 yaşındadır.

2017 yılında evlendiği eşi Sıla Soysal'dan 2018 yılında boşandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN