Zamlar da çözüm değil: Sistem baştan sona değişmeli!

Zamlar da çözüm değil: Sistem baştan sona değişmeli!

Mevcut ekonomik programın yetersiz kaldığını belirten Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), emekli yaşam koşullarını iyileştirmek için seyyanen zam yapılmasını ve en düşük emekli maaşı alt sınırının yüzde 70'e çıkarılmasını talep etti. Kira ve konut sorununa özel TOKİ projesi önerilen toplantıdan çıkan kararlar, milyonlarca emeklinin gündemine oturdu. İşte detaylar...

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak ve emekli maaşına seyyanen zam olacak mı gibi konuları yakından takip eden milyonlarca emeklinin gözü kulağı Türkiye Emekliler Derneği'nden (TÜED) gelen açıklamalara çevrildi.

TÜED Başkanlar Kurulu, 13 Kasım 2025 tarihinde Ankara'daki Genel Merkez binasında toplanarak, emeklilerin güncel sorunlarını ve çözüm yollarını masaya yatırdı.

Toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde, mevcut ekonomik programın enflasyonla mücadelede beklenen sonuçları veremediği ve emekli aylıklarına yapılan zamların alım gücünü korumakta yetersiz kaldığı net bir dille ifade edildi.

Dernek, emeklilerin temel yaşam standartlarını güvence altına almak için seyyanen zam yapılmasını talep etti.

TÜED'DEN YENİ AYLIK HESAPLAMA SİSTEMİ ÖNERİSİ

TÜED Başkanlar Kurulu, emekli aylıklarının hesaplanma ve artış yöntemlerinin acilen iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

Mevcut sistemde yıl bazında emekli aylıkları arasında oluşan farklılıkların giderilmesi için, emekli zamlarının memur emeklilerinde uygulanan zammın aynı şekilde güncellenme katsayısına yansıtılması talep edildi.

Bu, emekli aylıklarına seyyanen zam dahil olmak üzere yapılan artışların tüm emekliler için eşitlik ilkesi çerçevesinde uygulanması gerektiği anlamına geliyor.

Ayrıca, kök aylıkların daha fazla düşmesini engellemek amacıyla, alt sınır aylık bağlama oranının yüzde 70 olarak düzenlenmesi istendi.

DOLAYLI VERGİLER VE EK ÖDEME ORANINA DÜZENLEME İSTEĞİ

Bildiride, emeklilerin günlük harcamalarında ödediği dolaylı vergilerin, emekli aylıklarını küçülten bir etki yarattığına dikkat çekildi.

Bu durumun önüne geçmek için, vergi iadesi karşılığı olarak ödenen ek ödeme oranının yeniden düzenlenmesi talep edildi.

Halihazırda yüzde 4 ila 5 arasında değişen bu oranın, yüzde 10 olarak belirlenmesi gerektiği vurgulandı.

Bu düzenleme, emeklilerin üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesine ve alım güçlerinin artırılmasına katkı sağlayacak bir adım olarak görülüyor.

GSS PRİMİ MUAFİYETİ VE KİRA SORUNUNA ÖZEL TOKİ PROJESİ

Toplantıda, emeklilerin yüksek oranda genel sağlık sigortası (GSS) primi ödediği belirtilerek, ödenen bu primlerin katkı payları adı altında alınan ödemelerden muaf tutulması talep edildi.

TÜED, özellikle evi olmayan emeklilerin yaşadığı kira sorununa da dikkat çekti.

Ödenen aylıkların kiraları karşılamakta yetersiz kaldığı bu dönemde, kira sorunu olan emeklilerin tespit edilerek önce kira desteği verilmesi, devamında ise konut sahibi olmaları için özel TOKİ projesinin planlanması gerektiği önerildi.

SOSYAL DEVLET VURGUSU VE SEYYANEN ZAM KARARLILIĞI

Türkiye Emekliler Derneği, sosyal güvenliğin refah toplumu olmada en temel sosyal politika aracı olduğunu bir kez daha vurguladı.

Emeklilerin onurlu bir yaşam sürmesi için, yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacıyla seyyanen zam yapılmasının kaçınılmaz bir zorunluluk olduğu belirtildi.

Bildiri, kamuoyuna saygıyla duyurularak sonlandırıldı.

TÜED, seyyanen zam talebiyle hükümete güçlü bir çağrıda bulunarak, milyonlarca emeklinin ekonomik mağduriyetinin giderilmesini talep ediyor.

en-dusuk-emekli-maasi-ne-kadar-olacak.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN