EYT'linin yüzünü güldürecek yeni gelişme! Emeklilik için gün sayanlara ilaç gibi gelecek

EYT'linin yüzünü güldürecek yeni gelişme! Emeklilik için gün sayanlara ilaç gibi gelecek

EYT kapsamında eksik primi olanlar aralık ayında borçlanma için başvurdu. Borçlanmanın ilk ay ödemesi de bu ay yapılacak. EYT düzenlemesi henüz yürürlüğe girmemesi nedeniyle borçlanma yapanlar zor durumda kaldı. Bu kapsamda prim borçları için yapılandırma imkanı sağlanacak. İşte, milyonlarca vatandaşı borç yükünden kurtaracak olan yapılandırma paketi...

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine göre, 2 milyondan fazla kişi EYT'den yararlanacak. Ocak ayının ilk yarısında TBMM'ye gelerek yasalaşacak. Milyonlarca sigortalı, EYT düzenlemesi sonrası emeklilik dilekçesi vermeyi planlıyor.

Ayrıca EYT'liler prim borçlarını yapılandırma imkanına kavuşuyor. Milyonlarca vatandaşı borç yükünden kurtaracak olan borç yapılandırma paketi, emeklilik için gün sayanlara da ilaç gibi gelecek.

İLK MAAŞ MART AYINDA YATACAK

Diğer yandan EYT'de ilk maaşın yatacağı tarih belli oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, katıldığı yayında, "Şimdi tabi sıra kanun teklifine dönüştürme aşamasına geldi. Tabi ki TBMM’de bu taslak üzerinde AK Parti grubumuz var. Onlarla bir istişare yaptıktan sonra son değerlendirmemizi yapıp kanun teklifini TBMM'ye sunacağız" dedi.

"1-2 AY SÜRSE BİLE EMEKLİ MAAŞLARINI TOPLU OLARAK ALABİLECEKLER"

Yılmaz Tunç, sözlerinin devamında ise, "Kanun yürürlüğe girdiği anda emeklilik başvurusunda bulunduğunda başvurdukları tarihten itibaren emekli maaşlarını hak etmiş olacaklar. İşlemler 1-2 ay sürse bile emekli maaşlarını toplu olarak alabilecekler" ifadelerini kullandı.

Milyonlarca vatandaşı borç yükünden kurtaracak olan borç yapılandırma paketi, emeklilik için gün sayanlara da ilaç gibi gelecek. Öte yandan yüz binlerce EYT'liye para iadesi yapılacak.

EYT'DE PRİM YATIRMAK MÜMKÜN MÜ?

Milyonlarca EYT'linin beklediği düzenleme çok kısa bir süre içinde Meclis'e gelerek görüşülmeye başlayacak. Bu arada binlerce vatandaş eksik primlerini tamamlamak için borçlanma başvurusunda bulundu.

Birçok vatandaş ilk müracaat ettiğinde askerlik ya da doğum sürelerinin tamamını borçlanmak istediğini beyan ettiği için yüklü miktarlar ile karşılaştı.

Milyonlarca kişi, askerlik ya da doğum sürelerinin tamamına ihtiyacı olmayan vatandaşlar da ödeyip ödemeyeceklerini merak ediyor. Hizmet borçlanma işlemlerinin usul ve esasları hakkındaki tebliğ ve bu konuda çıkartılan genelgelere baktığımızda vatandaşın lehine düzenlemeler olduğu görülüyor.

Söz konusu tebliğin 9'uncu Maddesi'ne bakıldığında bir ay içinde ödeme yapılmaması durumunda başvurunun iptal olacağı ve yeniden başvuru yapılacağı belirtiliyor. Yine aynı maddede kısmi ödeme yapılacağı da belirtiliyor.

BU DURUMDA KALAN GÜNLER VE ÖDEYECEĞİ MİKTAR İPTAL OLUYOR

Buna göre başvuru sırasında 18 ay borçlanma talebinde bulunan bir sigortalı, bu sürenin kendine ihtiyacı olan kısmı kadar ödeme yapabiliyor. Örneğin 18 ayın 9 ayını borçlanmak isterse buna karşılık gelen ödemeyi yapabiliyor. Bu durumda kalan günler ve ödeyeceği miktar iptal oluyor.

Burada kalan kısımlar için tekrar ödeme yapılmak istenirse durum değişiyor. Bu durumda yeniden başvuru yapmak gerekiyor. Aynı tebliğin 10'uncu Maddesi'nde ise, "Tebliğ edilen borçlanma tutarının tamamının ya da bir kısmının bir ay içinde ödenmesi halinde, ödenen miktara karşılık gelen süre sigortalılık süresi olarak değerlendirilir" ibaresi yer alıyor.

PARA İADESİ NASIL YAPILIR?

16 Haziran 2011 tarihli ve 27966 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 8'inci Maddesi'nin (b) bendinde bu konuda şu ifadeler yer almıştır: "5510 sayılı Kanunun 41. Maddesi'ne göre yapılan borçlanmalarda aylık bağlanmamış olması şartıyla borçlanma tutarının tamamı sigortalının talebi halinde bir defaya mahsus olmak üzere iade edilir."

EYT için borçlanma başvurusu yapan ve bunun parasını da ödeyen sigortalılar eğer emeklilik kararı alınmadan, dahası emekli maaşı bağlanmadan önce yazılı olarak müracaat ederlerse ödedikleri hizmet borçlanmalarının bedellerini geri alabilecekler.

Borç yapılandırma paketi devlete olan prim borçlarını kapsadığından BAĞ-KUR ve SGK prim borcu olanlar bu düzenlemeyle birlikte borçlarını taksite böldürebilecek, gecikme cezası ve faiz yükünden kurtulacak.

Borcunu yapılandıranlar ya da faizlerinin sildirip peşin ödeyenler ilk taksitlerini ödedikten sonra emeklilik işlemlerini başlatabilecekler.

EYT’liler için bir diğer kolaylık ise maddi imkanı olmadığı için ödeme yapamayacaklara kredili emeklilik konusu gündeme geliyor.

Söz konusu yöntemle kredi geri ödemesi ise emekli maaşından yapılıyor.

Bu imkandan EYT düzenlemesi ile emekli olacaklar da yararlanabilecek. Öte yandan yine doğum ve askerlik borçlanması ile emekli olabilecek EYT'liler de kredi imkanından yararlanabilecekler.

MADDİ İMKANI OLMAYAN EYT'LİLER BUNDAN YARARLANABİLECEK

Faruk Erdem'in aktardığı bilgilere göre, yeni yapılandırma düzenlemesiyle birlikte gelirse askerlik ve doğum borçlanması yapmak için maddi imkanı olmayan EYT'liler de bundan yararlanabilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN