Kira fiyatlarına devlet darbesi! Ev- bulamıyorum derdi ortadan kalkıyor! Tüm fiyatlar patır patır düşecek!

Kira fiyatlarına devlet darbesi! Ev- bulamıyorum derdi ortadan kalkıyor! Tüm fiyatlar patır patır düşecek!

2 yıldır hızlı bir şekilde artış gösteren kira fiyatlarına hükümet darbesi geldi. Emlak piyasasına dengelenmesi için yeni bir adım atıldı. Kira fiyatları patır patır düşecek. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

Hem vatandaşların hem de devletin uzun süredir mücadele ettiği konut kiraları ve kira artışları ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Gündemin en önemli konuları arasında yer alan kira artışları gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu olan GYODER’in de gündeminde yer aldığı. Konut sorununu çözmek için yeni kamu-özel işbirliği yöntemi ile geliştirilen "GYODER Yeni Konut Modeli"nin tanıtımını yaptı. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

KİRA SORUNUNA KÖKLÜ ÇÖZÜM

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, "Şu anda Türkiye ortalaması yüzde 50 seviyelerinde. Kamu kuruluşlarının, yerel yönetimlerin veya benzeri kurumların elindeki arsalar, belli bir dönemde kamu-özel iş birliği yöntemi ile değerlendirilerek ve bir kira tarifesiyle belli üst limitler konularak on binlerce düşük kiralı konut üretilebilir.” sözlerini dile getirdi.
'GYODER Yeni Konut Modeli'nin oluşturulduğunu belirten Kalyoncu, yap-işlet-devret modeliyle vatandaşlarım bireysel değil kamusal kiraya verilen bir yapının oluşturulduğunu söyledi. Oluşturulan yapı ile birlikte kiracı ile kiraya veren kişi arasındaki problemlerin ortadan kalkacağı belirtildi.

kira-sozlesmeleri.jpg

MÜLKİYET DEVLETE AİT OLACAK

Geliştirilen modelin arsa maliyetini sıfıra indirerek kiraların yarı yarıya düşürüleceğini aktaran Kalyoncu, kamu ve özel sektörde işbirliği modeliyle kullanımı açılacak arsalarda konutların üretilmesine sağlarken aynı zamanda arsaların mülkiyetinin de devlette kalacağını belirtti.
Oluşturulan model ile birlikte konut üretimlerinin bir yıl içerisinde tamamlanacağını aktaran Kalyoncu, düşük kira rakamları ile çevredeki yerleşim yerlerinin ucuzlamasının da önünün açılacağını vurguladı. Sözleşme kapsamında yatay mimari, yerli malzeme ve enerji tasarrufu gibi şartların bulunacağının altını çizen Kalyoncu, "Bu sayede orta ve orta alt gelir grubunun hane halkı gelirinin yüzde 30-50'sini aşmayacak bir formülle barınma çözümü sunmuş olacağız” dedi.

kira-yardimi.jpg

KİRA FİYATLARINDA SAĞLANACAK

Oluşturulan yeni yapılan bağımsız bir model olduğunu aktaran Kalyoncu, üretilecek konutların ne kadar şehrin merkezinde olursa o kadar Merkezi kiraların düşeceğini söyledi. Proje kapsamında arsanın maliyetinin sıfırlandığını işaret eden Kalyoncu, bu durumun mekanın etkisini de sıfırlayacağını dile getirdi. İnşaat maliyetlerinin bir şehirde aynı il sınırları içerisinde değişmediğini söyleyen Kalyoncu, rant diye nitelendirilen konunun da arsa maliyeti olduğunun altına çizdi. Kalyoncu, yeni proje modeli ile ciddi bir maliyet avantajı elde edileceğini ifade ederek kiraların da yarı yarıya düşeceğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN