KPSS açılımı nedir? KPSS'ye kimler girebilir, şartları nelerdir? KPSS ile alan meslekler

KPSS açılımı nedir? KPSS'ye kimler girebilir, şartları nelerdir? KPSS ile alan meslekler

KPSS açılımı nedir? KPSS'ye kimler girebilir, şartları nelerdir? KPSS ile alan meslekler nelerdir? Soruları büyük bir merak içerisinde araştırılmaya başlandı. Konuyla ilgili daha fazla detaya ve soruların yanıtlarına haberimizden ulaşabilirsiniz...

KPSS, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan çalışanları seçmek için kullanılan devlet kontrollü sınavların genel adıdır. Bunu KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) uzantısında çok rahat görebiliyoruz. Bu sınavın kendisi çeşitli sınavlardan oluşur. Gireceğiniz sınavlar, başvurduğunuz alana göre değişiklik gösterecektir. Ancak herkesin birlikte dikkat etmesi gereken alan genel kültür ve genel yetenek bölümüdür.

ÖSYM ilk olarak 17 Ekim 1999 tarihinde Devlet Memurları Sınavı (DMS) adı altında KPSS düzenlemiştir. Bu çalışma, 657 sayılı devlet memurluğu kanunu alanında yapılmıştır. Daha sonra sınavın kapsamı genişletilerek 2001 yılında Pedagojik, Sözleşmeli Personel ve Kariyer Meslekleri, Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı (KMS) adı altında yapılmıştır. Daha sonra bu sınavın adı 2002 yılında KPSS olarak değiştirilmiştir ve o tarihten bu yana her yıl aynı adla yapılmaktadır.

KPSS A – B – C GRUBU KADROLAR

KPSS A grubu kadrosu, bölümünüzle ilgili tercihlerinizde görebilirsiniz. Meslek dışı kamu başvurular ise sınıflandırılarak B ve C grupları oluşturulmuştur.

1. KPSS-A GRUBU KADROSU NE ANLAMA GELİYOR?

KPSS-A grubu, sadece KPSS puanının değil, KPSS-A grubundan, genellikle KPSS-A fakültelerinden mezun olan adayların özel sınava katıldığı bir derece atamasıdır. KPSS alan sınavını geçen adayların genel kültür, genel yetenek sınavları ve Pazar oturumunda çözülen hukuk, finans, ekonomi, muhasebe ve işletme gibi sınavları çözmeleri gerekmektedir. KPSS-A grubu, müfettiş yardımcısı, uzman yardımcısı ve kaymakam adayı gibi çalışanları içermektedir. Ancak, bu pozisyonlara başvurmak, aksi belirtilmedikçe, sınavlara katılmayı gerektirir. A grubu kadroların da yabancı dil sınavına girmeleri gerekmektedir. Yabancı dil sınavı, KPSS'den bağımsız olarak yılda iki kez düzenlenmektedir.

B. KPSS-B VE KPSS-C GRUBU KADROSU NE ANLAMA GELİYOR?

KPSS-B grup üyesi, KPSS P3 seviyelerine göre genel kültür ve genel yetenek konusunda karar veren adayların atandığı grubun adıdır. KPSS-B grubu kadrolar öğrenci, önlisans ve lise düzeyinde farklı şekilde düzenlenmektedir. Atamalar buna göre düzenlenecektir. 657 sayılı Kanun kapsamında tüm adayların 190 sayılı kanun kapsamında çeşitli bakanlıklarda, üniversitelerde, kendi yetkileri altındaki sağlık kuruluşlarında ve benzeri görevlerde görevlendirilmesi beklenmektedir. Günlük hayatımızda kendilerini genellikle sıradan çalışanlar, doğrudan memurlar, KPSS-B grubu kadroları olarak ifade edilmektedir.

KPSS’YE KİMLER GİREBİLİR?

• Ortaöğretim

• Ön Lisans

• Lisans

Yüksek lisans ve doktora mezunlarının lisans derecesini aldıkları bölüme başvurmaları ve tercihlerini bu alandan yapmaları gerekmektedir.

KPSS NASIL YAPILIR?

Sınav Cumartesi günü iki dönem halinde yapılır. Sabah saatlerinde toplam 120 sorudan oluşan 2 saat genel yetenek ve genel kültür testleri düzenlenmektedir. Eğitim bilimleri sınavı öğle oturumunda yapılır. 120 sorudan oluşan bu sınavın süresi 2,5 saattir.

KPSS ÖĞRETMENLİK SINAVI NEDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm eğitim kurumlarında sözleşmeli veya kadrolu personel ayrımı yapılmaksızın girilmesi gereken bir sınavdır. Eğitim fakülteleri ile üniversitelerin fen ve edebiyat fakülteleri mezunları KPSS öğretmenlik sınavına girerler. Bu testin genel kültür ve genel yetenek testinin yanı sıra 120 sorudan oluşan pedagojik formatlı bir testi de bulunmaktadır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN