Meteoroloji kırmızı alarm verdi: Avrupa'dan sonra sıra Türkiye'de... Nedir bu 'Kerberos' sıcakları?

Meteoroloji kırmızı alarm verdi: Avrupa'dan sonra sıra Türkiye'de... Nedir bu 'Kerberos' sıcakları?

Dünya cehennem sıcaklarıyla kavruluyor. El Nino hava olayı sonrası alarm verilen Kerberos sıcakları Avrupa'yı etkisi altına aldı. Sıra Türkiye'de. Meteoroloji uyarı üstüne uyarı verirken özellikle hafta sonu son 20 yılın sıcaklık rekorlarının kırılması bekleniyor. Peki nedir bu Kerberos? Etkileri nasıl olacak? İşte ayrıntılar...

İsmini mitolojideki cehennem bekçisi köpekten alan Kerberos sıcakları kapımızda. Yunan mitolojisinde Hades'in yönettiği ölülerin bulunduğu yeraltının kapısında bekçilik yapan üç başlı bir köpek olan Kerberos, El Nino sonrası oluşan sıcak hava dalgasına adını verdi. İtalyan Meteoroloji Derneği tarafından verilen bu isim ünlü İtalyan yazar Dante'nin cehennem tasavvurunda da geçiyor.

Avrupa'da pek çok noktada etkili olan sıcak hava dalgasının etkisiyle İspanya'da zemin sıcaklıkları 60 derecelerde ölçülürken İtalya'da ise 10 şehirde kırmız alarma verildi ve 48.8 derece ölçülen sıcaklık yüzünden bir işçi öldü.

Dünya Kerberos için alarm vermişken Türkiye'de de rekor sıcaklıklar bekleniyor. İstanbul'da en son 2000 yılında ölçülen 40.8 derecelik sıcaklığın hafta sonu kırılması bekleniyor.

cerberus-italy.jpg

AVRUPA KAVRULUYOR

Meteoroloji uzmanlarının El Nino hava olayı sonrası uyarılarını yaptığı olumsuz hava olaylarından biri de aşırı sıcak hava oldu. Kerberos adı verilen sıcak hava dalgası için İtalya'da Roma, Bologna ve Floransa'nın da aralarında bulunduğu 10 kent için kırmızı alarm verildi. Ülkede 48.8 dereceye çıkan sıcaklık yüzünden bir işçi hayatını kaybetti. 44 yaşındaki işçinin salı günü Milano yakınlarındaki Lodi kasabasında aşırı sıcak sebebiyle hayatını kaybettiği açıklandı.

İtalya'nın yanı sıra İspanya, Fransa, Yunanistan, Hırvatistan ve Türkiye'nin birçok yerinde kavurucu sıcaklıklar görülmeye başlandı.

Çekya'nın Prag kentinde de aşırı sıcaklar göze çarpıyor. Normalde temmuz ayında 24 derecelerde seyreden Prag'da sıcaklıkların 36 dereceye ulaşabileceği uyarısı yapıldı.

İspanya'da gündüz 45 dereceyi aşan sıcaklıklar gece saatlerinde ise 25 derecenin altına düşmüyor. Copernicus Sentinel tarafından kaydedilen bir uydu görüntüsünde Extremadura bölgesindeki kara sıcaklığının Salı günü 60C'ye ulaştığı görüldü.

Avrupa'da sıcaklıkların Cuma günü pik yapacağı ve 45 derecelerde seyredeceği öngörülüyor.

cerberus-sicak-hava.jpg

TÜRKİYE DE ETKİSİ ALTINA GİRDİ

Özellikle 12-17 Temmuz tarihleri arasında yükselecek olan sıcaklıklar için uyarılan Türkiye de Kerberos sıcaklarının etkisi altına girmiş bulunuyor. Hafta başından beri yükselme eğiliminde olan sıcaklıkların hafta sonu tavan yapması bekleniyor.

Sıcaklığın İstanbul'da 13-14 Temmuz tarihlerinde 35-36 derecelerde seyretmesi beklenirken, Çanakkale, Balıkesir ve İzmir'de ise daha yüksek sıcaklıklara çıkarak 38-39 derecelerde ölçüm yapılacağı öngörülüyor.

Ege'nin iç bölgelerinde sıcaklıkların 40 derece ve üstüne çıkması bekleniyor.

Antalya'da sıcaklıkların 43 derece olması beklenirken Adana ve Aydın'da ise 44 derecelere ulaşacağı tahmin ediliyor.

asiri-sicak-hava2.jpg

İSTANBUL'DA SICAKLIK REKOR KIRACAK

Havaforum adlı Twitter hesabından yapılan paylaşımda İstanbul'da hava sıcaklıklarının 23 yılın rekorunu kırmasının beklendiği belirtildi. Paylaşımda “İstanbul'un sıcaklık rekoru 40.6 derece. Bu rekor da 13 Temmuz 2000 tarihinde kaydedildi. 14 Temmuz Cuma ise 37-40 derece arasında bir sıcaklık beklentimiz var. Rekora yaklaşıyoruz. Rekor kırılır mı, belirsiz” ifadelerine yer verildi.

bakan-koca-uyari.jpg

BAKAN KOCA'DAN UYARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Sıcak çarpması ciddi bir klinik durumdur. Yaşlılar ve çocuklar, diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpmasında yüksek risk grubundadır. Bu gruptakilerin sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN